Dünyanın ilk 'Vatandaş Robotu' Türkiye'de! Robot Sophia nedir?

Dünyanın ilk 'Vatandaş Robotu' Sophia Türkiye'de tanıtıldı. Peki ya Robot Sophia nedir?

Dünyanın ilk 'Vatandaş Robotu' Türkiye'de! Robot Sophia nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
19 Nisan 2018 Perşembe 18:39

Dünyanın vatandaşlık alan ilk insansı robotu Sophia, bir etkinlik için geldiği İstanbul'da "Adil dağıtılırsa dünya hepimize yeter" mesajı verirken cümlelerine Atatürk'ü anarak başladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda burada olamayacağım. Şimdiden bayramınızı kutluyorum diyen Sophia bu yıl 5.'si düzenlenen Marketing Meetup için İstanbul'a geldi. Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan ise Marketing Meetup etkinliği nedeniyle Türkiye'ye gelen humanoid robot Sophia'nın Yapı Kredi'nin yeni reklam yüzü olacağını açıkladı.

 

'TÜRKİYE'DEN KİMİ TANIYORSUN?' SORUSUNA YANIT: AHMET KURAL VE MURAT CEMCİR İLE TANIŞACAĞIM İÇİN HEYECANLIYIM 

Marketing Meetup'un son oturumunda Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan ve Serdar Kuzuloğlu ile yapacağı söyleşi için heyecanlı olduğunu söyleyen Sophia, 'Türkiye'den kimi tanıyorsun?'sorusuna ise birlikte reklamda oynayacağı aktörlere atfen "Ahmet Kural ve Murat Cemcir ile tanışacağım için heyecanlıyım" dedi. 

Robot Sophia nedir, kimdir, neye faydalı olacak?

Robot Sophia kimdir sorusunun yanıtı bugünkü toplantıda verildi ve yukarıdaki bilgilerden de anlaşılabilir. Kendine ait bir internet sitesi (sophiabot.com) olan Sophia, bu sitede kendine ait bir çok bilgiyi paylaşmış durumda. Sitenin açılışında kendi ağzından tanıtımını yapan ilk insansı robot, bizlere kendini şu şekilde tanıtmış;

Robot Sophia dünya medyası tarafından yakından takip ediliyor ve şimdiden onlarca röportaja katıldı. Dünyanın her yerinden gazetecilerin bulunduğu panellerde, Sophia’nın sorulan her soruya mantıklı şekilde cevap vermesi herkesi etkiledi. Fakat uzmanlar anlamlı ifadelerin büyük kısmının da önceden yazılmış ifadeler olabileceğini düşünüyor. 

Robot Sophia, Hanson Robotics şirketi tarafından, ses tanıma sistemini kuran Google’ın ana şirketi Alphabet Inc ve beynini güçlendiren SingularityNET de dahil olmak üzere AI geliştiricileri ile işbirliği içinde yaratılmıştır.

Önceki robotik varyantları ile karşılaştırıldığında onun insana benzeri görünüm ve davranış ile tanınmaktadır. Üretici David Hanson’a göre Sophia yapay zekagörsel veri işleme ve yüz tanıma yöntemlerini kullanıyor. Ayrıca Robot Sophia, insan hareketlerini ve yüz ifadelerini taklit edebilir ve belirli sorulara cevap verebilir ve önceden tanımlanmış konularda (örneğin havadan) basit konuşmalar yapabilir.

Hanson, Sophia’yı bakım evlerinde yaşlılar için uygun bir yol arkadaşı olarak ya da büyük etkinliklerde ya da parklarda kalabalıklara yardım etmek üzere tasarladı. Robotun sonuç olarak diğer insanlarla sosyal beceriler kazanmak için yeterince etkileşime girmesini umduğunu söyledi.

ROBOT SOPHİA ÖZELLİKLERİ

Gözlerindeki kameralar bilgisayar algoritmaları ile birleştirildiği için Sophia görebilmektedir. Yüzleri takip edebilirgöz temasını sürdürebilir ve kişileri tanıyabilir. Alphabet’ın Google Chrome ses tanıma teknolojisi ve diğer araçları kullanarak konuşmalar yapabilir. Ocak 2018 civarında Robot Sophia fonksiyonel bacaklar ve yürüyebilme kabiliyeti de yükseltildi.

Sophia, kavramsal olarak, insan konuşmasını taklit etme girişimlerinden biri olan ELIZA adlı bilgisayar programı ile benzerdir.  Yazılım, bir chatbot gibi belirli soruları veya cümleleri önceden yazılı olarak yanıtlayacak şekilde programlanmıştır . Bu tepkiler, robotun “Kapı açık mı yoksa kapalı mı?” Gibi sorulara verilen stok cevapları da dahil, konuşmayı anlamasını sağlayan yanılsama yaratmak için kullanılır.

David Hanson, Sophia’nın sonuçta sağlıkmüşteri hizmetleriterapi ve eğitim alanlarında iyi bir yer bulacağını söyledi. Sophia, sürekli olarak laboratuvarda eğitim gören yapay zeki yazılımlarla çalışır; bu nedenle sohbetlerinin daha hızlı gerçekleşmesi olasıdır; Sophia’nın ifadelerinin hataları daha az olur ve karmaşık sorulara daha kesin bir şekilde cevap vermelidir.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar