Dray nedir? Trenin dray olması ne demek?

Edirne Uzunköprü ile İstanbul Halkalı seferini yapan yolcu treninin 5 vagonu raydan çıktı. Trenin kaza yapma nedeni olarak da dray olması gösterildi. Peki ya trenin dray olması ne demek?

Dray nedir? Trenin dray olması ne demek?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
9 Temmuz 2018 Pazartesi 08:00

Edirne-Halkalı seferini yapan yolcu treninin 5 vagonu aşırı yağış nedeniyle raydan çıktı ve en son açıklanan rakamlara göre 24 vatandaşımız hayatını kaybetti 124 vatandaşımız ise yaralı. Kaza ile ilgili çalışmalar henüz bitmiş değil. Yaşanan üzücü tren kazasının nedeni olarak trenin dray olması açıklaması yapıldı. Peki ya dray nedir, trenin dray olması ne demek? Detaylar haberimizde.

Edirne Uzunköprü ilçesinden İstanbul'a hareket eden tren Çorlu’da raydan çıkıp devrildi. Sağlık Bakanlığı, kazada 24 kişinin hayatını kaybettiğini, 124 kişinin de yaralandığını açıkladı. Başbakanlık, kazanın 'trenin dray olması' sonucu meydana geldiğini açıkladı. Yağış nedeniyle menfez altı toprak kayması sonucu, tren raylardan çıktı.

Başbakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Edirne-Halkalı seferini yapan banliyö treninin Muratlı-Balabanlı bölgesine geldiğinde dray olması sonucu kaza meydana gelmiştir. Yaralılar ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Yaralılarımıza acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına ise baş sağlığı diliyorum. Sayın Başbakanımız, kazanın ardından bölgeye giden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ile telefonla görüşerek olay hakkında bilgi aldı. Gelişmeler an be an takip edilmektedir."

Ulaştırma Bakanlığı'ndan açıklama

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tekirdağ’da meydana gelen tren kazasına ilişkin açıklama yayımladı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“08 Temmuz 2018 tarihinde Uzunköprü-Halkalı arasında 6 vagon, 362 yolcu ve 6 personel ile seferini yapan 12703 trenin Balabanlı-Çorlu arası km 162’de seyri esnasında, saat 17.00 sıralarında dizide bulunan 5 vagon raydan çıkarak devrilmiştir. Kazanın aşırı yağmur yağışları nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeni ile meydana geldiği tespit edilmiştir. Arama kurtarma ekipleri kaza yerine intikal etmiştir. Yaralılara gerekli müdahaleler hızla yapılmaktadır” denildi.İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarının koordineli bir şekilde çalışmalar başlattığının belirtildiği açıklamada, “Sağlık Bakanlığının ambulans helikopterleri, İçişleri Bakanlığının kurtarma helikopterleri, olay yerine varmıştır. TCDD’ye ait vinçli kurtarma yardım ekibi Halkalı’dan hareket etmiş olup olay yerine gidiyor. Alpullu’dan Arama Kurtarma araçları da olay yerine sevk edilmiştir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara’dan hareket etmiş olup, kaza yerine gitmektedir.

Dray nedir? Trenin dray olması ne demek?

Tekirdağ Çorlu’da meydana gelen tren kazasının dray nedeniyle olduğu belirtildi. Dray ya da bazen deray olarak telafuz edilen kelime bir anda en çok aratılan kelimelerinden biri oldu. Dray, trenin yoldan, raydan çıkması anlamına gelmektedir. Drayın pek çok nedeni olmakla birlikte genellikle aşırı yağışlı havada vagonların raydan çıkmasıyla meydana geliyor. Dray, trenin tekerleklerinin rayla temasının ortadan kalkmasına deniyor.

Demiryolu Terimleri

Dray : Trenin yoldan çıkması
Travers: Rayların altına döşenen ağaç ya da beton blok
Semafor: İşaret tabelası
Makas : Trenin yönünüdeğiştiren mekanizma
Dispeçer: Haberleşme işlemini yapan
Lav edilmesi: İptal olma
Poz: Yol yapım çalışması
Vagonet: Yol onarımına giden personeli taşıyan ve insan gücü ile çalışan araç
Sürbiyen: Demiryolu lisesinden yeni mezun olmuş ve göreve yeni başlamış personel

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar