Resmi Gazete'de yayımlandı! Döviz alım satımında kimlik tespit şartı esnetildi!

Döviz alım satımında kimlik tespitini zorunlu hale getiren düzenlemede değişiklik yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre 100 dolar ve üstü işlemlerde kimlik beyanı zorunlu olacak.

Resmi Gazete'de yayımlandı!  Döviz alım satımında kimlik tespit şartı esnetildi!
Son Güncelleme: 18 Kasım 2021 Perşembe 12:58
18 Kasım 2021 Perşembe 12:55

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile döviz alım satımında kimlik tespitini zorunlu hale getiren düzenlemede değişikliğe gidildi. Buna göre daha önce 1 dolarda bile zorunlu olan kimlik beyanı 100 dolar ve üstü işlemlerde zorunlu olacak.

Resmi Gazete'de yer alan açıklamada şunlar kaydedildi:

MADDE 1 – 30/1/2018 tarihli ve 30317 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2018-32/45)’in 18 inci maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “mevcut ortaklar dışında kişilere” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 20 nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “tüm işlemlerde” ibaresi “100 ABD Doları ve/veya karşılığı Türk Lirası tutarını aşan işlemler için” şeklinde değiştirilmiştir.

İŞLEM LİMİTLERİNİ BELİRLEME YETKİSİ

Tebliğin "yetki" başlıklı 30. maddesinde yapılan düzenlemeyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bu konuda "mücbir sebep ve zorunlu halleri değerlendirerek" işlem limitlerini belirleme yetkisi verildi.

Tebliğin önceki halinde bu madde şu şekildeydi:

"Bakanlık bu Tebliğin tatbikatını temin etmek amacıyla gerekli göreceği her türlü tedbiri almaya, mücbir sebep hallerini veya zorunlu halleri değerlendirmeye, tereddütlü hususları gidermeye ve Tebliğde öngörülen haller dışında kalan özel durumları inceleyip sonuçlandırmaya yetkilidir."

Değişiklik sonrasında ilgili madde şöyle oldu:

"Bakanlık bu Tebliğin tatbikatını temin etmek amacıyla gerekli göreceği her türlü tedbiri almaya, mücbir sebep hallerini veya zorunlu halleri değerlendirmeye, işlem limitlerini belirlemeye, tereddütlü hususları gidermeye ve Tebliğde öngörülen haller dışında kalan özel durumları inceleyip sonuçlandırmaya yetkilidir.

Tebliğle ayrıca, hisse devirleri Hazine ve Maliye Bakanlığı iznine tabi olan tebliğ kapsamındaki yetkili müesseselerin hisse devirlerinde ödenecek ücretlerin belgelenmesi uygulamasında müessesenin "mevcut ortaklarına" tanınan istisna kaldırıldı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar