Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan kabine revizyonu açıklaması: Söz konusu değil

Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400'lerin 2019 Temmuz'da geleceğini söyledi. Kalın kabine revizyonu hakkında sorulan soruyu ise, "Söz konusu değil" diye yanıtladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan kabine revizyonu açıklaması: Söz konusu değil
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
5 Nisan 2018 Perşembe 12:29

Kalın'ın konuşmasından satır başları:

S-400'ler savunma amaçlı alınan sistemlerdir. S-400 ile ilgili süreç hızlı bir şekilde ilerliyor. 2019 Temmuz ayında S-400 bataryalarının Türkiye'ye teslimiyle ilgili çalışmalar tamamlanmış olur.

Herhangi bir tehdit oluşturması mümkün değil. Görüşmelerde İran'la ilişkiler de kapsamlı şekilde ele alındı.  Astana süreci Suriye krizine çözüm için kurulmuş en önemli mekanizma. Cenevre süreci adeta nefesini tüketti. Cenevre sürecinde yaşanan tıkanıklıklar Astana sürecini daha kritik hale getirdi. Biz Astana'nın Cenevre ile birlikte devam etmesi kararlılığını sürdürüyoruz. Astana'yı Cenevre toplantılarına alternatif olarak görmedik.

Cumhurbaşkanımızın bir teklifi daha oldu. Belli yerlerde Sahra hastanesi kurulması... Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Biz Rusya ve İran ile her türlü işbirliğine hazırız. Bu konuda yakın bir zamanda somut bazı adımların atılmasını da umut ediyoruz. Adil seçimlerin yapılması konusunda da kararlılığımız aynen devam ediyor. Bizim diğer koalisyon ortakları ile ve diğer garantör ülkelerle mutabık kaldığımız noktalardan bir tanesi Suriye'nin tamamının terör unsurlarından temizlenmesidir. PYD/YPG ile yapılan mücadele DEAŞ ile mücadeleye engel değildir. Tam tersine terörle mücadelede tutarlı bir duruşun yansımasıdır.

ANKARA'DAKİ SURİYE ZİRVESİ

Bu örgütün Suriye'nin belli bölgelerinde kendisine fiili durum yaratmak suretiyle arayış içinde olduğunu biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Doğu Guta'da yaşanan hadiseleri de kendilerine bildirdi. Temennimiz yaşanan çatışmaların tekrar etmemesidir. Bu bölgede gerek ateşkesin sağlanması ve gözetlenmesi gerek insani yardımların ulaştırılması noktasında biz görevimizi yerine getiriyoruz. 9. ile ilgili çalışmalar sürüyor. 4 gözlem noktası kaldı. İran ve Rusya'dan beklentimiz rejim üstünde baskı kurmalarıdır.

EKONOMİDEKİ GELİŞMELER

Ekonomimizde son dönemde çok önemli gelişmeler yaşandı. 7.4 büyüme oranı Türk ekonomisinin bünyesinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Etrafımızda yaşanan savaşlara, dalgalanmalara baktığımız zaman bu ekonomik başarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ifade etmemiz gerekiyor. Mart ayı ihracatı da 15.6 milyar dolarlık değerle rekor seviyeye ulaşmıştır. Bu trendin 2018'de de devam edeceğini bekliyoruz. Turizm alanında da bir artışın olduğunu bekliyoruz. 2018 yılı içinde turizm sektöründe bu canlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Enflasyon ile mücadele de devam ediyor.

Zaman zaman ekonomi koordinasyonunda görüş ayrılığı yönünde haberler çıkıyor. Gerçeği yansıtmadığını ifade etmek isterim.

SANATÇILARIN SINIR ZİYARETİ

Kritik dönemlerde, sanatçılarımızın, sporcularımızın diğer kanaat önderlerinin devletimizin yanında durmasından daha doğal bir şey olamaz. Hiç kimse oraya şov olarak gitmedi. Olgun bir şekilde askerlerimizle birlik beraberlik içinde bir akşam geçirdiler. Onlara teşekkür ettiler, şehitlerimizi tekrar yad ettik. Bu harekatın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha dünyaya göstermiş olduk. Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı'ndaki başarısını hazmedemeyen çevreler olduğunu gördük.

PKK terör örgütüne karşı yapılan mücadelede de Türkiye'de çeşitli hadiseler olduğunda sanatçılarımız bu süreçlere katılmıştır. Ana muhalefet liderinin neden rahatsız olduğunu anlamakta zorlanıyoruz. Burada sanatçılarımız doğru bir iş yapmıştır. Bundan sonra da askerimizin, polisimizin yanında olmaya devam edecekler. Ana muhalefet liderinin siyaset tarzının sefaletini ortaya koymaktadır. Bu tablo Türkiye'nin birlik beraberlik içinde olmaya gereken bir dönemde yakışmamıştır. Bundan sonra da biz birlik ve beraberlik içinde bunu devam ettireceğiz. Bu konuda herhangi bir tereddütümüz söz konusu değildir.

Dünkü zirvenin ortak açıklamasında birinci sayfanın 4. paragrafında buna çok açık bir atıf var. Terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikleri yaratılmasına dair her türlü girişim reddedilmiştir. Bu bizim PYD/YPG konusundaki pozisyonumuzun diğer ülkeler tarafından da paylaşıldığını teyit etmektedir. Bütün bölge temizlenene kadar da bu harekat devam edecektir. Kapsamının ne olacağını ve ne zaman tamamlanacağına karar verecek olan da Türkiye'dir.

SURİYE'YE İNSANİ YARDIMLAR

Kontrolümüzde olan hem Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi hem de Afrin bölgesinde zaten biz yardımları ulaştırıyoruz. Bunlara ilave olarak diğer yerlerde de biz her türlü insani yardımın ulaştırılması ile ilgili hazırlıkları yapmış bulunmaktayız. Bu alanların nereler olacağı, Sahra hastanesi mi mevcut hastanelerin imar edilmesi mi, gibi konuları, AFAD, Kızılay üzerinden planlayacağız.

"CUMHURBAŞKANIMIZ EKONOMİYİ YAKINDAN TAKİP EDEN BİR LİDER"

Cumhurbaşkanımız ekonomiyi yakından takip eden bir lider. Bunu yaparken sayın Başbakanımız ve ilgili ekonomi ekibi ile yakın mesai içinde olmuştur. Bu yeni bir şey değil. Zaman zaman Külliye'de özel toplantı yapılıyor gibi haberler bizim açımızdan rutini ifade ediyor. 2017'de 7.4 gibi büyümeyi yakaladık. Faizler konusunda pozisyonu her zaman net oldu. Bunu kürsüden de bu toplantılarda da ifade etti. Faizlerin düşürülmesi, gerek kamu gerek özel bankalarda Türkiye ekonomisi için bir ivme olacaktır. Bunun dışında yaşanan olağan dışı bir hadise yok.

TEL RIFAT'A OPERASYON OLACAK MI?

Tel Rıfat konusunda Rusların bize söylediği, YPG/PYD'nin kalmadığı yönünde. Biz bunları teyit edeceğiz. Emniyet tedbirlerini elden bırakmayacağız. Aynı şey Tel Rıfat için de geçerli. Bu konuda Rus mevkidaşlarımızla görüşmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde orada da bir takım hareketler olabilir.

"KABİNE REVİZYONU SÖZ KONUSU DEĞİL"

Kabine revizyonu söz konusu değil. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil.  Şimşek’in istifası iddia, bize gelen bir şey bununla ilgili.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar