Cumhurbaşkanı Erdoğan Köln'de cami açılışında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Köln'deki DİTİB Merkez Camisi'nin açılış töreninde konuştu. Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Köln'de cami açılışında konuştu
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
29 Eylül 2018 Cumartesi 18:11

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Köln'deki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camisi'nin açılış töreninde konuştu.

DİTİB Merkez Camisi'nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

Buradan Almanya'daki 3,5 milyon kardeşimin her birine en derin saygılarımı gönderiyorum. Kökeni, vatanı dili ve ten rengi farklı olsada kalbi bizimle çarpan tüm Müslüman kardeşlerime de buradan selamlarımı iletiyorum. Aynı şekilde Avrupa'nın farklı köşelerinde bulundukları ülkelerin refahı huzuru ve kalkınması için ter döken emek harcayan vatandaşlarımı da hürmetle selamlıyorum.

"Verimli, başarılı bir ziyaret yaptık"

Kritik bir dönemde son derece verimli, başarılı bir ziyaret yaptık. Gerek sayın Steinmeier ile gerekse sayın Merkel ile görüşmelerimizde her iki ülkeyi yakından ilgilendiren meseleleri ele aldık. Bu vesile ile Köln eyalet valisi, Köln belediye başkanı ve Köln halkına da gönülden teşekkür ediyorum.

"Köklü Türk-Alman dostluğu perçinlendi"

Kendileri ile ticaretimizi ve ekonomik yatırımlarımızı nasıl yukarı taşıyacağımızı ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı ile nasıl daha etkin mücadele edeceğimizi de istişare ettik. Ayrıca önde gelen Alman yatırımcılarla bir araya gelerek Türkiye'nin yatırım potansiyelini harekete geçirecek yeni projeleri görüştük. İki gün boyunca yaptığımız temasların köklü Türk-Alman dostluğunu daha da perçinlediğini düşünüyorum.

"Almanya ile ortak menfaatlerimize odaklanmalıyız"

Almanya ile son dönemdeki bazı fikir ayrılıklarını bir yana koyarak bundan sonra ortak menfaatlerimize odaklanmamızın gerektiğini özellikle vurguladık. Terör örgütleriyle mücadeleden mülteci krizine, Suriye'deki çatışmalardan ticaret savaşlarına kadar her alanda işbirliğimizi güçlendireceğiz. Tabi şu anda dışarıda on bine yakın insan var. On bine yakın şu anda bu havayı bizimle beraber teneffüs etme arzusunda olan kardeşlerimiz var. Sesimizi duyuyorlar mı, duymuyorlar mı bilmiyorum. Ama ben onları gönülden selamlıyorum.

Dilden duymayabilirler ama herhalde gönlümün sesini onlarda dinliyor olmalılar ki oradan bende alkışları duydum.

Bugün burada hep birlikte gerçekten tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Köln Merkez Camii ve Külliyesi'nin resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Öncelikle bu muhteşem eserin Köln'e ve Almanya'ya kazandırılmasında emeği geçen herkese şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.

Caminin temeli atıldığı zaman kimi dar görüşlü çevreler protestolar düzenlemiş caminin inşasına karşı çıkmışlardı.

"Burada ayrımcılık yok, burada bütünleşme var"

İslam'da cami nedir? Cami, toplanılan yer bir diğer ifade ile birleşen, birleştirilen bu anlama gelir. Burada ayrım yok, burada ayrımcılık yok, burada bütünleşme var, birleşme var ve hep birden Allah'a yönelme var. Camimiz aynı zamanda Almanya genelinde yaşayan milyonlarca Müslümanın da gurur abidesidir. Biz bugün sadece bir cami bir külliye veya bir kültür merkezinin açılışını yapmıyoruz. Aynı zamanda her taşı her nakışı ile çatışmayı ve husumeti reddeden abidevi bir eseri de şehrimize armağan ediyoruz.

"DEAŞ'ın İslam'la uzaktan yakından alakası yoktur"

İşte burada ve buradan özellikle feyzini nasibini alan teröre karışmaz. Buradan nasibini alan İslam'ın mefum olarak kökü malum silm buradan geliyor. Yani barış İslam barış dinidir. İslam'da terörün yeri yoktur. DEAŞ felan bunların İslam'la uzaktan yakından alakası yoktur.

"İslami terör kavramı yanlıştır"

Bir yanda DEAŞ, FETÖ ve PKK gibi katil sürüleri üzerinden gençlerimiz terör tuzağına çekilirken, diğer yandan ırkçı örgütler Müslümanların hak ve hukukunu hiçe sayıyor. Bugüne kadar en çok Müslüman kanı dökmüş terör örgütleri, islamist ve cihadist gibi ifadelerle yine Müslümanlara yamanmak isteniyor. Adı, iddiası, ideolojisi ne olursa olsun, teröre bulaşan, şiddete buluşan, Müslümanların canına kast eden hiçbir yapının, İslam'la Müslümanlıkla bizim inancımızla bağımız yoktur. Burada açık ve samimi bir şey söyleyeceğim. Hristiyan terörü, Musevi terörü nasıl yanlışsa; İslami terör kavramı da yanlıştır hatalıdır.

FETÖ vurgusu

Bu tür yanlışları kullananlar kesinlikle iyi niyetli değildir. Bugüne kadar hiç kimsenin dinimizi istismar etmesine sessiz kalmadık. DEAŞ, FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerine nasıl karşı durmuşsak, bu tarz ifadelerle inancımızın lekelenmesine karşı çıktık. Biz terör örgütleri arasında asla ayrım yapmadık. Berlin'de pazar yerinde sivilleri katleden DEAŞ'lı caniler neyse, iki ay önce Bedirhan bebeği annesiyle beraber şehit eden PKK'lı katiller de odur.

15 Temmuz gecesi FETÖ'cü alçaklar tarafından şehit düşen vatandaşlarımızı, 251 şehidimizi nasıl görüyorsak; dünyanın dört bir yanındaki terör kurbanlarını da aynı görüyorum. 'Efendim FETÖ'nün okullarında şöyle kaliteli...'

O pilotlar da çok kaliteliydi! Omuzları filan da bayağı doluydu. Ama o omuzları kalabalık olanlar geldiler benim vatandaşımı şehit ettiler. Helikopterlerle, F16'larla, tanklarla şehit ettiler. Mesele o değil. "İlim, ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendin bilmezsen ya nice okumaktır"

"Mesut Özil'e yapılanları hazmedemedim"

Almanya'da doğup büyümüş Mesut Özil'imiz ile İlkay'ımız (İlkay Gündoğan) ile bir fotoğraf çektirdik diye kendisini bu toplumda dışladılar. Alman milli takımına kadar yükselmiş olan bu iki gencimizin dışlanmasını, ben onun cumhurbaşkanı olarak hazmedemedim. Hatta bir keresinde de Münih'te Türkiye Almanya maçını seyrediyoruz şansölye ile birlikte. O gün Mesut Türkiye'ye bir gol attı. Şansölye ile beraber alkışladık. Türkiye'ye gol attı, ama ben de alkışladım. Sporun güzelliği de bu zaten. "Yahu Mesut napıyorsun kendi takımına gol attın" demedik. Tabi bu yapılan şık değil. Burada Mesutumuzun yanında yer alanlar olmadı değil. Teşekkür ediyoruz. Ama isterdik ki bu ırkçılık savrulmasına düşenlere karşı ortak tavır alınsın.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar