Cumhurbaşkanı Erdoğan Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'yi kapsayan Afrika turunu tamamladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turu kapsamında Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan 4 Afrika ülkesinde Cezayir 7, Moritanya 7, Senegal 4, Mali 8 olmak üzeri toplamda 26 anlaşmaya imza attı. En pahallı anlaşma 1 milyar dolarla Cezayir'le yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'yi kapsayan Afrika turunu tamamladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
5 Mart 2018 Pazartesi 02:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turu kapsamında Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan 4 Afrika ülkesinde Cezayir 7, Moritanya 7, Senegal 4, Mali 8 olmak üzeri toplamda 26 anlaşmaya imza attı. En pahallı anlaşma 1 milyar dolarla Cezayir'le yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika turunda heyetinde kimler vardı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika turuna kabineden, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Turizm ve Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AFRİKA TURUNDAN ZİYARET ETTİĞİ ÜLKELERİN EKONOMİSİ VE TİCARET DURUMU

CEZAYİR

40 milyon nüfusa sahip olan Cezayir’in yıllık milli geliri 160 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Bulunduğu bölgede bölgesel bir güç gibi hareket eden ülkede kişi başına düşen milli gelir 4 bin 500 dolar seviyelerinde. Doğalgaz ve petrol ihracatı Cezayir’de ekonominin ve devlet gelirlerinin oluşturmakta. Başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri, ABD, Kanada, Türkiye, Brezilya ve Çin en büyük ticaret partnerleri. Ancak 2014 yılından beri Cezayir ekonomisi gerileme ve durgunluk içerisinde bulunuyor.

SENEGAL

16 milyon nüfusa sahip olan Senegal’in yıllık toplam mili geliri ise 15 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Senegal’de de kişi başına düşen yıllık milli gelir bin doların altında. Altın, petrol ve balık ihraç eden ülke buna karşılık tarım ürünleri satın almakta. Mali, Fildişi Sahilleri, Avrupa ülkeleri, Hindistan, Çin ve Nijerya ülkenin önemli ticaret partnerleri.

MORİTANYA

Geniş bir alana sahip olsa da nüfus bakımından zayıf bir görünüme sahip olan Moritanya’nın yıllık milli geliri ise 4.8 milyar dolar civarında. 4.3 milyon nüfusa sahip olan ülkede kişi başına düşen milli gelir bin 400 dolar seviyesinde seyrediyor. Önemli maden kaynaklarına sahip olan ülke, başta demir cevheri olmak üzere altın, bakır ve balık ithal ediyor. Cezayir gibi Moritanya da 2013 yılından beri ekonomik yönden durgunluk içinde.

MALİ

18 milyon nüfusa sahip olan Mali’nin yıllık milli geliri 14 milyar dolar iken ülkede kişi başına düşen milli gelirin hala bin doların altında olması nedeniyle, en önemli sorun alanı yoksulluk. Altın ve pamuk satarak petrol ithal eden bu ülkenin önemli ticaret partnerleri Güney Afrika, Çin, Avrupa ülkeleri, Senegal ve Fildişi Sahilleri.

CEZAYİR DIŞINDA ZİYARET EDİLEN ÜLKELERİN EKONOMİSİ ZAYIF GÖRÜNÜMÜ SAHİP

Türkiye’nin bu ziyarette ekonomik ilişkileri geliştirmek gibi bir önceliği bulunsa da ziyaret edilen ülkeler Cezayir dışında ekonomik yönden zayıf bir görünüme sahipler. Türkiye ile Cezayir 2.5 milyar dolar tutarında bir ticaret hacmine sahipken Türkiye’nin söz konusu diğer ülkeler ile ticaret hacmi oldukça sınırlı. Senegal ile toplam ticaret hacmimiz 250 milyon dolar iken Moritanya ile 132 milyon dolar ve Mali ise sadece 82 milyon dolar seviyesinde. Her ne kadar ticari alanda istenen seviyelere henüz gelinmese de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Senegal, Mali ve Moritanya FETÖ’ye ait okulları Maarif Vakfı’na hızla devreden ülkeler oldular.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AFRİKA ZİYARETİNDE İLK DURAĞI CEZAYİR OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 gün süren Afrika turunun ilk durağı olan Cezayir'e gitti. Erdoğan'ı Cezayir Millet Konseyi Başkanı Bensalah resmi törenle karşıladı.

Türkiye ile Cezayir arasında 1 milyar dolarlık anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cezayir'in milli enerji şirketi SONATRACH ile ülkemizin önde gelen firmalarından Rönesans ve Bayegan arasında Adana'da Yumurtalık Serbest Bölgesinde 1 milyar dolarlık petro-kimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldı." açıklamasında bulundu.

Türkiye Cezayir arasında 7 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yatırımların iki taraf için de yarar sağlayacak ve istihdam oluşturacak ortaklıklar vasıtasıyla yapılmasından memnuniyet duyacaklarını ifade ederek, dün ilgili bakanların, tarım alanında iş birliğini geliştirmek, turizm alanında ileriye dönük programlar hazırlamak amacıyla anlaşmalar imzaladığını hatırlattı.

Türkiye ile Cezayir arasında 7 anlaşma imzalandığını aktaran Erdoğan, "Ülkelerimiz arasındaki işbirliği anlaşmalarını siz değerli iş adamlarımızın faaliyet alanlarının çeşitlendirilebilmesi ve teşviki bakımından önemli görüyoruz. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın da kısa sürede yapılmasına büyük önem veriyoruz. Bu toplantılarda teknik seviyede pek çok konuda neticeye varılacağı için gelecekteki adımlarımızı daha hızlı atabileceğiz. Cezayir'in enerji fiyatlarında yaşanan düşüşten olumsuz etkilendiğinin biz de farkındayız. Bu eksikliği başka alanlardaki ekonomik ilişkilerimizi güçlendirerek telafi edip daha ilerisine geçmemiz gerekiyor." diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AFRİKA TURUNDA İKİNCİ DURAĞI MORİTANYA OLDU

Batı Afrika turu kapsamında Cezayir'deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gezisinin ikinci ayağı Moritanya'da resmi görüşmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda mevkidaşı Muhammed Veled Abdulaziz ile yaklaşık 1 saat süren baş başa görüşme gerçekleştirdi. Ardından yarım saat süren heyetler arası görüşmeye katılan iki lider, anlaşmaların imza töreninde hazır bulundu.

Türkiye Moritanya ülkeleri arasında 7 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Moritanya arasında şu anlaşmalar imzalandı:

"Balıkçılık ve Deniz Ekonomisi Alanında İşbirliği Anlaşması"

"Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"

"Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma"

"Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması"

"Hidrokarbon, Maden ve Mineraller Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"

"Diasporaya Dair Konularda İkili İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"

"Türkiye Maarif Vakfı ile Moritanya Arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşması" ile "Yüksek Öğrenim Bursları Alanında İşbirliği Protokolü"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AFRİKA TURUNDA ÜÇÜNCÜ DURAĞI SENEGAL OLDU

Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile iki ülke arasındaki ilişkilerin ulaştığı seviyeyi yeniden değerlendirme fırsatı bulduğunu anlatan Erdoğan, "2013 yılında başbakan olarak ziyaret ettiğim ve aldığımız kararların o günden bugüne hayata geçtiğini görüyorum. Nasıl 2013 yılından sonra ilişkilerimiz yeni ruhla geliştiyse bu ziyaretimden sonra da yeni bir hamle yakalayacağımıza inanıyorum." Şeklinde konuştu.

Türkiye ile Senegal ülkeleri arasında 4 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Senegal arasında şu anlaşmalar imzalandı:

"Demiryolu Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Yönelik Mutabakat Zaptı"

"Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"

"Hidrokarbonlar ve Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Niyet Mektubu"

"Maden ve Mineraller Alanında İşbirliğine İlişkin Niyet Mektubu"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AFRİKA TURUNDA SON DURAĞI MALİ OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı İbrahim Boubacar Keita ile baş başa görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ile iki ülke arasında yapılan anlaşmaların Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki imza törenine katıldı. Mevkidaşı Keita tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Mali'nin en yüksek nişanı takdim edildi. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Keita, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, sözlerinin başında, Türkiye'den Mali'ye "cumhurbaşkanı" sıfatıyla ilk ziyareti gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ile Mali ülkeleri arasında 8 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Mali arasında şu anlaşmalar imzalandı:

"Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma"

"Bilişim Teknolojileri ve Diplomatik Arşiv Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma"

"Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma"

"Hidrokarbon, Maden ve Mineraller Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"

"Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması"

"Spor Alanında İşbirliği Anlaşması"

"Enerji Alanında Mutabakat Zaptı"

"Din Hizmetleri Alanında Mutabakat Zaptı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Afrika turunun son durağı Mali'nin başkenti Bamako'daki temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN AFRİKA TURUNU TWITTER HESABI ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'yi kapsayan Afrika turunu resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarla değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi Twitter hesabından şu ifadelere yer verildi;

“BİZ YENİ BİR DÜNYA DÜZENİ KURULURKEN AFRİKA İLE BİRLİKTE YÜRÜMEK İSTİYORUZ”

Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'yi kapsayan Afrika ziyaretimiz, oldukça verimli geçen görüşme ve temaslarımızla olumlu bir havada gerçekleşti. Biz, yeni bir dünya düzeni kurulurken Afrika ile birlikte yürümek istiyoruz

Ziyaretimizin ilk durağı, 500 yıllık kardeşlik bağlarımız bulunan Cezayir'i, bölgenin siyasi ve ekonomik istikrar adası olarak görüyoruz. Cezayir ile inşallah dostluğumuzu her alanda artıracak, özellikle yatırımlar konusunda çok daha iyi bir noktaya geleceğiz.

Moritanya'da bilhassa sağlık, tarım, medya ve insani yardım gibi alanlarda ortak projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Özel sektörümüzün de Moritanya'ya yatırımlarını artırmasıyla, ilişkilerimizi "kazan-kazan" esasına dayalı şekilde geliştirmek niyetindeyiz.

“AFRİKA’LA TİCARET HACMİMİZİ ARTIRMAK KADAR DENGEDE TUTMAK DA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Afrika'nın örnek ülkelerinden olan Senegal ile uzun yıllara dayanan, siyasi ve ticari alandaki iyi ilişkilerimizi pekiştirmek de önceliklerimiz arasındadır. Afrika’yla ticaret hacmimizi artırmak kadar dengede tutmak da bizim için önemlidir.

Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirdiğim Mali'nin de siyasi ve ekonomik istikrarı için Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bunun yanında kültürel ve ticari ilişkilerimizi de pekiştirerek kardeşliğimizi güçlendireceğiz.

“BU MUHABBETİ ASLA KARŞILIKSIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Afrika ziyaretimizde büyük hüsnükabul gördük; samimiyet ve dostlukla karşılaştık. Bu muhabbeti asla karşılıksız bırakmayacağız. Biz, hiç bir ayrım yapmadan Afrika’yı ve Afrikalı kardeşlerimizi seviyoruz.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 28 AFRİKA ÜLKESİNİ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde 28 Afrika ülkesini ziyaret etti. Erdoğan, dünyadaki liderler arasında "Afrika'yı en çok ziyaret eden lider" olarak yerini alıyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar