Çavuşoğlu: İran ve Rusya sorumluluğunu yerine getirmeli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "İran ve Rusya sorumluluğunu yerine getirmeli" dedi

Çavuşoğlu: İran ve Rusya sorumluluğunu yerine getirmeli
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
10 Ocak 2018 Çarşamba 09:40

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TSK'nın 4. gözlem gücünün İdlib'e yerleşmeye başladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu'nun konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

“Bir yıldan daha fazla süredir Suriye'de ateşkesi sağlamak için büyük çabalar sarfettik. Moskova'da ve Astana'da vardığımız mutabakat şuydu, bundan sonra çatışma olmasın, siyasi sürece geçelim. Elbette bazı ihlaller bekliyorduk. Ateşkesin sağlanması için önemli mesafeler katettik. Ve İdlib bölgesi oluştu. Kuşatılmış bölgelerden İdlib'e kanallar açıldı.

Amaç sivillerin de gelmesiydi. Ancak bazı terör gruplarının da İdlib'e gelmesi sağlandı. Bu acaba bu bölgeye de saldırılar olur mu şeklinde soru işaretleri oluşturdu. Biz bunu gündeme getirdik. Bir yerde bir terör grubu varsa, bu grupların nerede olduğu belirlenir, bunlara yönelik dikkatli operasyonlar yapılır. Bugün gördüğümüz ise, oradaki Nusra ve HTŞ'yi bahane olarak kullanıp sivil halka saldırmak.

İRAN VE RUSYA SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİ

Biz şu anda İdlib'de gözlemcilerimizi yerleştiriyoruz. Arazi mayınlı. Terör grupları var, başka şeyler var. Dikkatli bir şekilde ilerliyoruz. Biz oradaki terör gruplarının temizlenmesi için görüşümüzü herkesle paylaştık. Ama bir yerde terör grupları varsa orayı toptan yıkalım demek olmaz. O zaman Astana'yı, Cenevre'yi niye başlattık. İhlallerin yüzde 95'i rejim tarafından. Amaç ne? Amaç, bu süreçten faydalanarak muhalefeti ve sivilleri yok etmek mi. Buysa hiçbir anlamı yok. İran ve Rusya sorumluluğunu yerine getirmeli. Bu basit bir hava saldırısı değil. Rejim, İdlib içine doğru ilerliyor. O yüzden Rusya ve İran temsilcilerini çağırıp, uyardık. İnşallah ihtiyaç duyulmaz ama ihtiyaç olursa Cumhurbaşkanımız Putin'i arar. Bu kadar emek sarf ettik, heba olmasına izin vermeyiz.

MASAYA OTURULMASI İÇİN ÇATIŞMALARIN SONLANMASI GEREKİYOR

Soçi'de masaya oturulması için çatışmaların sonlanması gerekiyor. Çatışma devam ederken neyi konuşacaksınız? Soçi'ye kimlerin katılacağını 3 ülke birlikte kararlaştırır maddesi eklettik mütabakata. Biz terörist grupların Soçi'ye davet edilmemesi gerektiğini Rusya'ya ilettik. YPG'nin Kürtlerin tek temsilcisi olduğu doğru değil. Kürtlerin küçük bir bölümünü temsil ediyorlar."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar