Trump’tan İran’a mesaj: Çatışmaya girmek istemiyorum ama…

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'daki iki petrol tesisine yönelik saldırılar için "Arkasında İran var gibi duruyor.” İfadelerini kullandı

Trump’tan İran’a mesaj:  Çatışmaya girmek istemiyorum ama…
Son Güncelleme: 17 Eylül 2019 Salı 08:39
17 Eylül 2019 Salı 08:36

Suudi Arabistan’daki petrol tesislerin yapılan saldırılar, ABD ile İran asrındaki gerilimin artmasına neden oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'daki iki petrol tesisine yönelik saldırılar için "Arkasında İran var gibi duruyor. Yeni bir çatışmaya girmek istemiyorum ancak bazen mecbur kalıyorsunuz" dedi.

Kimseyle savaşa girmek istemediğine yönelik sözlerinin ardından Trump, "Ancak ABD her türlü çatışmaya da hazırdır" dedi. Ülkesinin birçok seçeneği olduğunu belirten Trump, aceleleri olmadığını, öncelikle müttefikleriyle konuşacaklarını anlattı:

"Eğer bu yoldan gitmek zorunda kalırsak ABD, tarihteki tüm ülkeden daha hazırlıklıdır, herhangi bir tarihteki… Bu yoldan gidip gitmeyeceğimizi göreceğiz. Bunu kimin yaptığını çok net bir şekilde ortaya çıkarmamız gerekiyor. Size şunu söyleyeyim; bu çok büyük bir saldırıydı ancak bizim ülkemiz bu saldırıya kat kat daha büyük bir saldırıyla karşılık verebilir. Ama önce bunu kimin yaptığını kesin bir şekilde öğreneceğiz."

Beyaz Saray'ın bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, "Suudi Arabistan'a güvenebilir misiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Sanırım evet, onlar da [saldırıların sorumlusunu] ortaya çıkarmak istiyor. Bence muhtemelen bildiklerini düşünüyorlar ama çok kısa zamanda öğreneceğiz. İhtiyacımız olan her şey elimizde, çok kısa zamanda öğrenmiş olacağız."

Saldırıların ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, her ne kadar Yemen'deki İran destekli Husi milisler üstlenmiş olsa da, saldırının asıl sorumlusunun İran olduğunu söylemişti.

İran ise iddiaları reddediyor.

Trump, Pompeo'nun saldırının sorumlusuyla ilgili fikrine katıldığını söyledi. Saldırıların ABD'deki petrol piyasasını etkilemeyeceğini de belirtti.

Bir gün önce konuyla ilgili Twitter hesabında yaptığı paylaşımda Trump "suçluyu bildiğine inandığını" yazmış ancak isim vermemişti.

Saldırılar dünya petrol üretiminin yüzde 5'inin durmasına sebep oldu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar