Bozdağ: ABD yalnız kalmıştır

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BM’de oylanan Kudüs kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

Bozdağ: ABD yalnız kalmıştır
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
19 Aralık 2017 Salı 09:43

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi Mısır tarafından gündeme getirilen, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiği" kararın, Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olması sebebiyle "hukuken geçersiz" sayılmasını öngören tasarıya ilişkin yapılan oylama hakkında  Twitter hesabında açıklamalarda bulundu.

Bozdağ şu açıklamaları yaptı:

“BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan Kudüs ile ilgili karar tasarısının 14 oya karşı ABD’nin tek oyuyla veto edilmesi tarihi önemdedir ve anlamlıdır.

ABD, Kudüs konusunda BM Güvenlik Konseyinde de yalnız kalmıştır.

ABD,BM Güvenlik Konseyinin daha önce aldığı kararlara uyma çağrısında bulunan tasarıyı veto ederek yanlışta ısrar etmiştir.

ABD, uluslarası hukuka aykırı bu tutumunda ısrar etmemelidir. ABD, yanlış kararından bir an önce geri adım atmalıdır.

BM Güvenlik Konseyinin bu kararı, BM Genel Kurulu’na getirilecektir. BM Genel Kurulu’nda da ABD yalnız kalacaktır.  BM Genel Kurulu Kudüs konusunda tarihi bir karara imza atacaktır.

Türkiye ,BM üyelerinin Kudüs konusunda daha önce aldığı kararlara ve uluslararası hukuka sahip çıkacağına inanıyor.

Türkiye, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti’ni tanımasının sağlanması/Kudüs’ün statüsünün korunması için konunun takipçisi olmaya devam edecektir.

Her ne kadar resmiyette veto eden ABD olsa da aslında fiilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi on beş ülkeden on dördü (diğer bir ifadeyle beş daimi üyesinin dördü ve on geçici üyenin tamamı) aldığı bu kararla, ABD’nin Kudüs kararını veto etmiştir.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar