Afganistan’da kadınların çalışması yasaklanmıştı: BM’den Taliban’a misilleme gecikmedi

Taliban yönetimindeki Afganistan’ın sivil toplum kuruluşlarında çalışan kadın görevlilere yönelik yasak kararının ardından Birleşmiş Milletler’den misilleme geldi. Alınan karara göre, Afganistan'daki bazı kritik yardım programları geçici olarak durduruldu.

Afganistan’da kadınların çalışması yasaklanmıştı: BM’den Taliban’a misilleme gecikmedi
Son Güncelleme: 29 Aralık 2022 Perşembe 13:04
29 Aralık 2022 Perşembe 12:59

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'daki bazı "zaman açısından kritik" programların geçici olarak durdurulduğunu açıklarken, Taliban liderliğindeki ülkenin kadın yardım görevlileri üzerindeki yasağı nedeniyle diğer birçok faaliyetin de muhtemelen durdurulması gerekeceği konusunda uyardı.

‘KADIN PERSONEL EKSİKLİĞİ NEDENİYLE…’

BM Yardım Sorumlusu Martin Griffiths, BM kurumlarının ve çeşitli yardım gruplarının başkanları yaptıkları ortak açıklamada, kadınların "yardım dağıtımına katılımının müzakere edilemez olduğunu ve devam etmesi gerektiğini" söyleyerek yetkilileri kararı geri almaya çağırdı.

Ortak açıklamada, “Kadınların insani yardım çalışmalarından men edilmesi, tüm Afganlar için acil olarak yaşamı tehdit eden sonuçlar doğuruyor. Halihazırda zaman açısından kritik yardım programları, kadın personel eksikliği nedeniyle geçici olarak durdurulmak zorunda kaldı” denildi.

‘KARARI GERİ ALIN’ ÇAĞRISI

Açıklamanın devamında, "Bir insani topluluk olarak şu anda karşı karşıya olduğumuz operasyonel kısıtlamaları görmezden gelemeyiz. Hayat kurtaran, zaman açısından kritik faaliyetlere devam etmek için çaba göstereceğiz. Ancak kadın yardım görevlileri olmadan ilkeli insani yardım ulaştıramayacağımız için birçok faaliyetin durdurulması gerekeceğini öngörüyoruz" diye eklendi. Hareket, birçok ülkenin Afganistan'ın Taliban liderliğindeki hükümetini yardım gruplarının kadın çalışanlarını yasaklayan kararını geri almaya çağırmasıyla geldi.

‘AFGANLAR İÇİN OLUMSUZ SONUÇLARI OLACAK’

BM, Taliban'ı Afganistan'daki insanlar için olumsuz sonuçları olacağı konusunda ikna etmeye çalışırken, evlerinin geçimini sağlayan on binlerce yardım görevlisine hizmetlerin askıya alınması sırasında evde kalmaları söylendi. Yardım kuruluşları, Afganistan geleneklerine göre kadınlara sağlık danışmanlığı gibi hayati hizmetleri kadın personel veya doktorlar olmadan sağlayamayacaklarını söylüyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar