Blok oy ne demek? Suruç’ta blok oy mu kullanıldı?

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 1043 nolu sandıkta “blok oy” kullanıldı iddiası gündem oldu ve blok oyun ne olduğu araştırılmaya başladı. Blok oy ne demek? Suruç’ta blok oy mu kullanıldı?

Blok oy ne demek? Suruç’ta blok oy mu kullanıldı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
24 Haziran 2018 Pazar 13:43

Türkiye büyük seçim için oy kullanmaya devam ediyor. Oy verme sürecinde sosyal medyada oy kullanmada birçok seçim hileleri yapıldığına dair paylaşımlar yapılıyor. Bu usulsüzlük iddialarından biri de Diyarbakır Suruç’tan geldi. Ajanslardan gelen bilgiye ve Twitter’dan yapılan video paylaşımlarına göre Diyarbakır’ın Suruç ilçesinde 1043 nolu sandıkta blok oy kullanıldığı iddia edildi. İşte haberimizin detayları..

Suruç’ta blok oy mu kullanıldı?

Suruç’ta okulda bulunan 1043 nolu sandıkta toplu oy kullanıldığı öne sürüldü. Blok oyların kullanıldığı iddia edilen sandığa ait fotoğraf ve görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. YSK Başkanı Sadi Güven "Suruç'taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda, idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur" dedi. CHP lideri 'Bugün öğleden sonra parti sözcümüz basına daha ayrıntılı açıklamalar yapacak' diye konuştu. Görüntüler sosyal medyadan paylaşılırken peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan yaşanan olayları sandık numaraları ile açıklayarak, çağrıda bulundu.

Blok oy ne demek?

Çoğunluk esasına dayanan seçim sistemin ikinci türü ise, Blok Oy (block vote) seçim sistemidir. Bu sistem tek turda en az fazla oyu alan adayın seçilmesini hedefler. Ancak bir seçim bölgesinde birden çok kişi seçilebilir. Bu sistem birden fazla temsilcinin seçilmesinden dolayı nisbi seçim sistemine benzemektedir. Fakat uygulama bakımından ondan farklılaşır. Örneğin nisbi temsilde partiler oy oranlarına göre belirli bir formül kullanılarak bir seçim bölgesinde temsiliyet kazanırken, Blok oy sisteminde bir bölgede en çok oyu alan parti, seçim bölgesinin tüm temsilciliklerini kazanır. Bu sistem Asya ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, bu sistemde herhangi bir kota sistemi veya sıralama yöntemi yoktur.

Blok oy sisteminin avantajı, genellikle seçmenlere tek adaylara oy verme yeteneğini kazandırması ve aynı zamanda, basit çoğunluk seçim sistemi ile karşılaştırıldığında partilerin rolünü artırmasıdır. Bu sistemin zayıf tarafı ise, öngörülemeyen ve istenmeyen seçim sonuçlarını ortaya çıkarabilmesidir. Örneğin, seçmenler tek bir partinin adayları için tüm oyları vermiş olduğunda, bu sistem; basit çoğunluk seçim sistemi gibi aynı sorunla karşılaşabilecektir. Dolayısıyla bu sistem bir partinin kazanması ve diğerlerinin kaybetmesine yol açabilir.

Suruç'ta yaşananalar:

-Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde polisin havaya ateş açarak durdurduğu otomobilde, okullara götürülmek üzere önceden mühürlendiği ileri sürülen 4 çuval oy pusulası ele geçti. Otomobildeki 3 kişi gözaltına alındı.

Suruç'ta 1185 numaralı sandıkta Cumhurbaşkanlığı adayları için başlangıçta oy pusulası bulunmadı. İYİ Parti Şanlıurfa İl Başkanı Rüstem Coşkun müdahaleler sonucu Cumhurbaşkanlığı oy pusulalarının getirildiğini ve sorunun giderildiğini söyledi.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar