Birleştirilecek bakanlıklar hangileri? Yeni bakanlıkların isimleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı programda yeni yönetim sisteminin detaylarını açıkladı. Yeni yönetim sistemine göre işte birleştirilecek bakanlıklar..

Birleştirilecek bakanlıklar hangileri? Yeni bakanlıkların isimleri
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
22 Haziran 2018 Cuma 14:38

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni hükümet sisteminin detaylarını açıkladı. Yeni hükümet sistemini canlı yayında aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları haberimizde. Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bakanlık sayısını 16'ya indiriyoruz" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Mevcut yapının getirdiği zorluklar nedeniyle çalışmalarımızın önemli bir bölümünü istediğimiz düzeyde ve sürede hayata geçiremedik, çok çileler çektik. 'Bürokratik oligarşi' diye benim sürekli ifade ettiğim bu yapıların hantallığı, kurumlardaki iş ve işleyiş süreçleri, hep önümüze birer engel olarak çıktı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bu engelleri bir defa ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. "

Kurulacak olan 4 yeni ofis hangileri?

4 yeni ofis kurulacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni modelde ilk etapta İnsan Kaynakları, Yatırım, Finans ve Dijital Dönüşüm olarak bu 4 tane ofis çok çok büyük önem arz ediyor çünkü bunlar hemen hemen başkana en yakın çalışan kadro, bu bakımdan önemli." dedi.

Açılacak olan yeni başkanlıklar hangileri?

"Tabii bir de Cumhurbaşkanına bağlı başkanlıklar var ki 8 tane başkanlık burada söz konusu. Bir Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, bu eskiden müsteşarlıktı, başkanlığa dönüşüyor, Milli Güvenlik Kurulu aynı şekilde, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, İletişim Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı. 8 başkanlık olarak da bunlar çalışıyor."

Birleştirilecek bakanlıklar hangileri?

-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı adı altında birleştiriliyor.

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı adı altında birleştiriliyor.

-Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adı altında birleştiriliyor

-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı adı altında birleştiriliyor.

-Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Bakanlıkları, Dışişleri Bakanlığı adı altında birleştirilecek. Yani bir anlamda Avrupa Birliği Bakanlığı kaldırılmış olacak.

-Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ile birleştirilerek Hazine ve Maliye Bakanlığı oluyor.

-Diğer taraftan, Adalet, İçişleri, Milli Savunma, Milli Eğitim, Sağlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çevre ve Şehircilik, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm Bakanlıklarında ise bir değişiklik yapılmadı.

-Ulaştırma Bakanlığının ismi Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı oluyor.

Bakanlıklar neden birleştiriliyor?

Yeni sisteme göre, etkin bir koordinasyon için bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürülecek. Yeni yönetim modeli; yalın, makamların azaldığı, yeniliklere hızlı adapte olan, insan kaynağının gelişmesine imkan sağlayan, dijital dönüşümü gerçekleştiren, karar alma süreçlerini hızlandıran, küresel rekabet gücünü yükselten, ortak aklı kurumsallaştıran, yetki ve sorumlulukları net bir yapı ortaya koyuyor.

Yeni bakanlıkların isimleri

1.Adalet Bakanlığı

2.İçişleri Bakanlığı

3.Milli Savunma Bakanlığı

4.Milli Eğitim Bakanlığı

5.Sağlık Bakanlığı

6.Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı

7.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

8.Kültür ve Turizm Bakanlığı

9.Gençlik ve Spor Bakanlığı

10.Hazine ve Maliye Bakanlığı

11.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

12.Dışişleri Bakanlığı

13.Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı

14.Tarım ve Orman Bakanlığı

15.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

16.Ticaret Bakanlığı

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar