Bedelli askerlik nedir?

Bedelli askerlik nedir sorusu 2,5 milyondan fazla askerliğini tecil etmiş genç tarafından merak ediliyor. Bedelli askerlik nedir sorusunun yanıtını sizler için derledik.

Bedelli askerlik nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
19 Nisan 2018 Perşembe 15:10

Bedelli askerlik nedir sorusu 2,5 milyondan fazla tecilli 400 binden fazla da bakaya kalmış genç tarafından merak konusu. Bedelli askerlik nedir sorusunun cevabına haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte milyonarca genç tarafından merak edilen Bedelli askerlik nedir sorusunun cevabı.

Bedelli askerlik nedir?

Bedelli askerlik,  ülkemizde uygulanan kısa dönem 6 ay uzun dönem 12 ay zorunlu askerliği ortadan kaldıran uygulamaya verilen isimdir. Bu uygulama askerlik yapma zorunluluğu bulunan her Türk erkeğinin işini kaybetmemesi ve kariyerine devam edebilmesi esasına dayandırılırken öte yandan devletin ihtiyaçlarını gidermesine de fayda sağlamaktadır. Bu uygulamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünenler Anaysa Mahkemesi'ne itirazlarda bulunmuş Ancak mahkeme eşitlik ilkesine aykırı olmadığı yönünde karar vermiştir.

Nasıl Bedelli askerlik yapılır?

Bedelli askerlik yapabilmenin 2 şartı vardır bunlar;

1- Dönemlik çıkartılan bedelli askerlik yasaları
2- DAHTE (Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler) 3 sene yurt dışında çalışma şartı

Dönemlik çıkartılan bedelli askerlik yasaları

İkameti Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan 18 yaşını doldurmuş erkekler için geçici olarak çıkartılan yasalarla bedelli askerlik yapılabilir. Bu yasalar dönemsel olarak olarak çıkartılır. Bu yasaların çıktığı dönemde yasaların belirlediği şartları sağlayanlar bedelli askerlikten yararlanabilirler.

DAHTE (dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler)

DAHTE'nin açılımı 'Dövizle Askerlik Hizmetine Tabi Olan Erler'dir. Bunun anlamı ise 18 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bedelli askerlikten yararlanabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen 3 sene boyunca yurt dışında çalışıyor olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan her vatandaş 21 gün süreyle askerlik yapar ve askerlik hizmetini tamamlamış olur.

En son çıkan bedelli askerlik

1 Ocak 2015 tarihinde bir yasa çıkartılarak 600 bin genç erkeğin bedelli askerlik yapabileceği duyurulmuştu. Bu yasaya göre 28 yaşını doldurmuş ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş her vatandaş askerlik hizmetini bedelli olarak yapabilme hakkı kazandı. Çıkan bu yasadan 18 bin TL ödeme yapan 160 bin genç faydalandı.

Kaç kez bedelli askerlik çıkarıldı?

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde toplamda 10 defa bedelli askerlik yasası çıkmıştır. Bu yasaların çıkarıldığı tarihler ve faydalanan kişi sayısı sırasıyla şöyledir;

1987    18.433
1992     35.111
1999     72.290
2011     69.073
2014     203.824

Geçmiş yıllarda çıkartılan bu yasalarda sadece 2011 yılında çıkartılan yasada ücret 30 bin TL olarak belirlenmiş bunların dışında çıkan yasalarda ise ücret 18 bin TL olarak belirlenmiş.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Selim çayırlı En beğenilen yorum
Edilekçe TBMM'ye üye olup bedelli askerlik isteğimiz için hem dilekçe yazın hem de mevcut dilekçeleri imzalayın arkadaşlar. Üye olduktan sonra üstte "imzalayabileceğim dilekçeler" yazan yere tıklarsanzı bedelli askerlikle ilgili ne dilekçeler yazılmış görürsünüz. Ne kadar çok sayı olursa o kadar dikkat çekilir. sağda solda tweter ve facebookta oyalanıp paylaşım yapmaktansa TBMM'de ses getirmek daha mantıklı. Çok sayıda dilekçe yazılmış, tekrar tekrar yazıp öncekileri de imzalamak lazım.