Araç seferberlik emri nedir? E Devlet araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?

E Devlet sefer görev emri gündeminden sonra araçlar için de çıkabilecek olan Araç seferberlik emri merak edilmeye başladı.

Araç seferberlik emri nedir? E Devlet araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
26 Şubat 2018 Pazartesi 16:00

Afrin Zeytin Dalı Harakatı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seferberlik emri sorgulamasında ismi çıkanların hazır olmasını gündeme getirdi. Bunun üzerine bincelerce kişi sefer emri olup olmadığını öğrenmek için E Devlet sitesine akın etti. En az bu kadar merak edilecek yeni bir konu da gündem olma noktasında. O da araç seferberlik emri. İşte araç sefer görev emri sorgulamaya dair detaylar..

Seferberlik emri sadece şahıslara değil araçlara da veriliyor. Yani şu an kullandığınız araç ihtiyaç halinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) emrine geçecek. Araç seferberlik emri TSK seferberlik ve savaş halinde ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla her yıl Karayolları Trafik Kanunu’na tabi olan araçlardan arazi vitesi olmayan otomobiller, traktörler ve motorlu bisikletler dışındaki araçlara Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu’na göre seferberlik görev emri veriyor.

Arazi aracınız seferberlik emri çıktığında TSK tarafından çağrılacak. Ayrıca aracı kullanan; aracını tertip edildiği birliğe kadar götürmeye ve kullanılabilecek askeri personele teslim edinceye kadar görev yapmak zorunda. Eğer size de seferberlik emri çıkmışsa önce aracı teslim edecek ardından aracın dahil olduğu birlikten aldığınız belge ile kendi birliğinize teslim olacaksınız.

Araç Seferberlik Emri Nedir?

Araç seferi Türk Silahlı Kuvvetleri seferberlik ve savaş halinde ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla her yıl Karayolları Trafik Kanununa tabi olan araçlardan arazi vitesi olmayan otomobiller, traktörler ve motorlu bisikletler dışındaki araçlara Seferberlik ve Savaş Hali kanununa göre seferberlik görev emri verilir.

ARAÇ SEFER GÖREV EMRİ SORGULAMA

Kara Nakil Araçlarına Sefer Görev Emri Nasıl Verilir?

Milli Savunma Bakanlığı, sefer görev emrini Karayolları Trafik Kanununa tabi araç sahibine tebliğ etmek için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine buradan da Trafik Tescil Şube ve Bürolarına iletilir. Trafik Şube ve Büroları kendisine ulaşmasından sonra en geç 60 gün içerisinde araç sahiplerine sefer görev emirlerini imzalatır ve araç trafik belgesine görev emri yazılır. Araç trafik belgesi sürekli araçta bulundurulmak üzere araç sahibine verilir. Belgenin diğer nüshası İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine iletilir. Böylece araç sefere tabi olur.

Aracın sefer görev emri, araç tescil belgeleri ile birlikte taşınır. Eğer sefer görev emri belgesi kaybolursa yeni sefer görev emri İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinden müracaat edilerek tekrar temin edilir.

Araç Sefer Görev Emri Nasıl İptal Edilir?

Sefer görev emri olan araç hurdaya ayrılmışsa, dış ülkelere satılmışsa, sefer görev emri ilk defa verilen araç başka bir ile nakil olacaksa sefer görev emri iptal edilir. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri o araca ihtiyaç duymuyorsa Milli Savunma Bakanlığı Valiliklere gönderilen iptal listesiyle trafik tescil kuruluşları aracılığıyla sefer görev emri iptali tebliğ edilir.

Araç Sahipleri Seferberlikte Nasıl Çağrılır?

Seferberlik ve savaş ilanında Bakanlar Kurulu sefer görev emri verilen araçların birliklerine gitmesi için açık ve ya gizli olarak çağrıda bulunur. Açık çağrıda radyo, televizyon gibi her türlü yayından yapılan seferberlik ve ya savaş ilanının verilmesi ile araç sahibi haberdar edilir. Gizli çağrıda ise yükümlü olan araç sahibine yetkililer duyuru yapılır. Araç sahibi ilandan sonra gerekli hazırlıkları yapar ve altı saat içerisinde bulunduğu yerdeki Milli Müdafaa Mükellefiyeti Komisyonuna getirir. Komisyonlarda araçların muayenesi yapıldıktan sonra aynı gün aracın bağlı olduğu birliklere gönderilir.

Araç Teslim Edilmezse Ne Olur?

Seferberlik emri kapsamında aracınızı TSK’ya teslim etmemeniz durumunda hapis ve para cezası uygulanıyor. 2941 sayılı kanuna göre alınan karar ve tedbirlere aykırı hareket edenler daha ağır bir suç teşkil etmedikçe altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ve elli bin liradan az olmamak üzere para cezasıyla cezalandırılır. Verilecek ceza, fiil seferberlik halinde işlenmiş ise bir misli, savaş halinde işlenmiş ise iki misli artırılır.

Araç Sefer Görev Emri Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yukarıda anlattığımız bilgiler doğrultusunda aracınızın sefer görev emrinin olup olmadığını E Devlet sistemi ile sorgulayabilirsiniz. E Devlet sisteminde öncelikle işlem yapılabilmesi için E Devlet şifresi PTT’den 2 TL karşılığında temin edilmelidir. E Devlet şifresi temin edildikten sonra turkiye.gov.tr adresine girilerek ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan sisteme giriş butonuna tıklanır. Açılan pencerede ilgili yerlere E Devlet şifresi ve TC kimlik numarası yazılarak sisteme giriş yapılır. Ayrıca bu pencerede elektronik imza, mobil imza ve ya internet bankacılığı kullanıcıları da sisteme gerekli bilgileri doldurduktan sonra sisteme giriş yapılır. Daha sonra E hizmetler bölümünde Milli Savunma Bakanlığı başlığı altında bulunan Kara Nakil Araçları için Lojistik Sefer Görev Emri Sorgulama sekmesine tıklanır. Açılan sayfada şasi ve plaka numaraları yazılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar