Davutoğlu'ndan Babacan ve Karamollaoğlu'na çağrı: Altılı masada farklı ittifaklar olabilir

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, aynı siyasi gelenekten gelen Gelecek, DEVA ve Saadet partilerinin ayrı bir ittifak kurmasının, Meclis'e daha fazla milletvekili sokabilmek adına faydalı olabileceğini dile getirdi.

Davutoğlu'ndan Babacan ve Karamollaoğlu'na çağrı: Altılı masada farklı ittifaklar olabilir
Son Güncelleme: 6 Mayıs 2022 Cuma 16:30
6 Mayıs 2022 Cuma 16:27

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, daha çok milletvekili çıkarmak için altılı masadaki partilerin farklı ittifaklar kurabileceğini ifade etti.

Davutoğlu, aynı siyasi geleneklerden gelen Gelecek, DEVA ve Saadet partilerinin ayrı bir ittifak kurmasının, hatta ortak listeyle seçime girmesinin yararlı olabileceğini söyledi.

'KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER 'İŞBİRLİĞİMİZİ BOZMAZ' DEDİ'

Halktv.com.tr'den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Davutoğlu, "Gelecek, DEVA ve Saadet'in ayrı bir ittifak olarak seçime girmesinin daha akılcı olduğu ifade ediliyor. Sizce de öyle mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bu üç partinin AK Parti'ye oy verenlere güven verecek ortak tutum içine gelmesi çok faydalı olur. Geçen sene temmuz ayında Temel Karamollaoğlu ve Ali Babacan'a şu teklifte bulundum; Erdoğan, muhafazakarları 28 Şubat'la tehdit ediyor. Gelin, üçümüz açıklama yapalım. '28 Şubat senaryolarını kim getirmek isterse istesin mücadele edeceğimizi, ama 28 Şubat tehdidiyle yolsuzluklarına meşruiyet kazandırmak isteyen iktidara karşı da ortak mücadele edeceğimizi beyan edelim' dedim. Maalesef mutabakat sağlanamadı. Sağlansa ileri ve doğru bir adım olurdu. Bunu o zaman Kılıçdaroğlu ve Akşener'e de açtım. 'Doğru olur, altılı işbirliğimizi bozmaz' dediler."

'ALTILI İŞBİRLİĞİ HER OPSİYONA AÇIK OLMALI'

Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Millet İttifakı önemli işler yaptı ama seçimden sonra devam etmedi. Yapıların gözden geçirilmesi lazım. Şu an ne var elimizde? Altılı işbirliği. İşbirliğinin temel ilkelerinden sapmadan alternatif modellerin düşünülmesi ve denenmesinde yanlışlık yok. Önemli olan, muhalefetin en fazla milletvekilini meclise sokması.

Altılı işbirliği içinde her opsiyona masayı açık tutmak lazım. İki yolu var. Ya farklı kitlelere hitap eden partiler bir araya gelerek, oyları maksimize edebilir. Ya da aynı kitleye hitap ettikleri için o kitleye güven vererek maksimize edebilir. İkisinin de analizi yapılmalı. Önyargı olmaksızın, opsiyonları azaltmaksızın, tekil çıkarlar içinde düşünmeksizin bunun planlanması lazım. Belli bölgelerde ittifak, belli bölgelerde yalnız girmek, belli bölgelerde şu ya da bu partinin ittifakı... Bu opsiyonlar yasal olarak mümkünse hepsi masaya yatırılmalı.

'ÖNEMLİ OLAN EN FAZLA SAYIDA MİLLETVEKİLİNİ MECLİS'E SOKMAK'

Millet İttifakı önemli işler yaptı ama seçimden sonra devam etmedi. Yapıların gözden geçirilmesi lazım. Şu an ne var elimizde? Altılı işbirliği. İşbirliğinin temel ilkelerinden sapmadan alternatif modellerin düşünülmesi ve denenmesinde yanlışlık yok. Önemli olan, muhalefetin en fazla milletvekilini meclise sokması.

'ALTILI MASADA ŞÜPHE UYANDIRACAK İŞLERDEN KAÇINMAK LAZIM'

Her parti tabi kendi kararını alacak. Ama hiçbir opsiyona kapıları kapatmıyoruz. Altılı işbirliğiyle ilgili şüphe uyandırmamak ve güveni zedelememek lazım. Bazıları siyaseti mühendislik olarak görür. İktidar öyle gördüğü için seçim yasasını değiştirdi. Siyaset mühendislik işi değil. Bazıları anketler üzerinden algı çalışması yapar. Geçmişte algı çalışmalarının nasıl çöktüğünü biliriz. Bazıları siyaseti matematik olarak görür. Kısmen doğrudur. Siyaset esasen psikoloji işidir. Psikolojinin yönetilmesi lazım. Doğru bir karar yanlış bir psikolojik sonuca yol açarsa tersine etki yapar. Önemli olan, masanın oluşturduğu iklimi zedelememek. Eğer zedelersek, kendi partimiz için doğru olan, Türkiye için doğru olmamış olabilir. Hatta zamanla kendi partimiz için de doğru olmamış olabilir. Burada ortak çıkarımız, kutuplaştırıcı iklimi değiştirmek ise altılı masada şüphe uyandıracak işlerden kaçınmak lazım. Mutabık kaldığımız hususlarda farklı kanaatler serdetmeyiz. Ne kadar çok mutabakat metni çıkarsa bizi birbirimize bağlayan o kadar çok bağ olur. Orada ihtilaf etmemek önemli. Onun için Gültekin Uysal'a masada söyledim. Bu açıklamasından kimler memnun oldu, kimler üzüldü?"

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar