Alkolmetre kiti nedir? Alkolmetre kiti nasıl çalışıyor?

Trafikte yeni dönemin başlıyor olmasından sonra araçlara alkolmetre kiti takılması gündemde. Peki ya alkolmetre kiti nedir? Araçlara alkolmetre kiti nasıl takılır?

Alkolmetre kiti nedir? Alkolmetre kiti nasıl çalışıyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
8 Mayıs 2018 Salı 11:08

TBMM’nin trafik kazalarının önlenmesine yönelik yaptığı çalışma kapsamında araç sahipleri için yeni dönem başlıyor. Sunulan raporda sokaklara hız sınırı getirilmesi, bisikletlerin yaygınlaştırılması ve araçlara alkolmetre takılması gibi öneriler yer alıyor.

TBMM, Bağdat Caddesi ekseninde şehir merkezlerindeki trafik kazalarının önlenmesine ilişkin çalışmalarını tamamlayarak raporunu hazırladı. Raporda trafikte en çok 15-29 yaş arasındaki gençlerin hayatını kaybettiği, Türkiye’de kilometreye düşen ölüm oranının yüzde 10 olduğu tespiti yapıldı. Kazaların yüzde 50’sinin alkollü araç kullanımından kaynaklandığı belirtilen raporda, ABD’de uygulanan “araçlara alkolmetre kiti konulması” önerisi yer aldı. En çok kazanın 50,5 gibi yüksek bir oranla İstanbul’da gerçekleştiği vurgulanan raporda; “ölümlü kaza yapanların davası bitene kadar ehliyetlerine el konulması, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması, yayalara kısa mesafede yürüme alışkanlığının kazandırılması, Bağdat Caddesi gibi caddelerde hız sınırının 20 km/s’e düşürülmesi, kazaya karışan araçların trafikten men edilmesi veya el konulması” önerileri yapıldı.

Trafikte Yeni Dönem İçin Diğer Öneriler

-Bisiklet kullanımının yaygınlaşması için çalışmaların yapılması.

-Trafiğin en yoğun olduğu saatlerde  cadde ve sokakların tamamen trafiğe kapatılması.

-Kaza noktalarının belirlenerek kaza risk haritasının oluşturulması.

-Toplu taşıma araçlarının belirlenmiş güzergâh ve duraklar dışında yolcu indirme ve bindirme yapmalarına izin verilmemesi.

-Trafik kuralı ihlali durumlarında insanların hemen şikayette bulunacağı mobil uygulamaların geliştirilmesi.

-Ticari araların hız sınırının 20 km/saat seviyesine kadar düşürülmesi mümkündür.

-24 saatlik EDS ve özellikle TEDES uygulamalarının Cadde boyunca sık kullanılması.

-Mevzuatta değişiklik yapılarak bu gibi caddelerde hız sınırını aşma halinde uygulanan idari para cezalarının iki (veya daha fazla) katına çıkarılması.

-İki-üç trafik ihlalinden sonra bu araçların belli bir süre trafikten men edilmesi, ölümlü kazaya karışmaları durumunda ise araca el konulması.

-Tüm trafik kaza oranlarında alkolün oranı yüzde 50 civarındadır. Alkollü araç kullanımı ağırlaştırılmış suç kapsamında değerlendirilmelidir. Bu konuda yeni bir tedbir olarak; alkollü araç kullanımı sebebiyle ehliyetine el konulan kişi, ehliyetini geri almaya gittiğinde, aracına bir alkol kiti/alkol ölçer takılması.

Alkol Kiti Nedir? Alkolmetre Kiti Nasıl Çalışıyor?

Kişi aracına alkollü olarak bindiğinde, söz konusu cihaz bunu nefesten anlıyor ve belirli bir merkeze sinyal gönderiyor. Bu sistem 2009 yılından beri ABD’de uygulanıyor. Burada amaç sadece diğer sürücüleri alkollü sürücüden korumak değil, aynı zamanda alkollü sürücüyü de herhangi bir hayati risk taşıyan kazadan korumak olarak belirtiliyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar