Cumhurbaşkanı adayları kimler olacak? 24 Haziran Cumhurbaşkanı adayları listesi

Cumhurbaşkanı adayları kimler olacak? 24 Haziran Cumhurbaşkanı adayları listesinde şu an için kimler var?

Cumhurbaşkanı adayları kimler olacak? 24 Haziran Cumhurbaşkanı adayları listesi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
20 Nisan 2018 Cuma 11:51

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından değerlendirildi. Devlet Bahçeli ile yaptıkları görüşme sonrasında Erdoğan, 24 Haziran’da erken seçime gidileceğini açıkladı. Aksi bir durum söz konusu olmazsa Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı seçimine gidecek. Peki ya Cumhurbaşkanı adayları kimler olacak? 24 Haziran Cumhurbaşkanı adayları listesinde şu an için kimler var? Yeni seçim sistemi nasıl olacak? Hangi partinin başkan adayları kimler olacak? Tüm merak ettikleriniz azonceoldu’da!

Türkiye 2017 yılında gerçekleştirmiş olduğu referandum ile birlikte anayasa değişikliğine gidildi ve seçim sisteminin değişmesinin altına imzasını attı.  2017 yılında yapılan referandumda kabul edilen anayasa değişiklikleri nedeniyle Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri ilk kez bir arada yapılacak. TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler Cumhurbaşkanı için aday gösterebilecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza gerekiyor.  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adayların hiçbiri yüzde 50'ye ulaşamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak.

Erken Seçim Süreci Nasıl Gelişti?

MHP lideri 26 Ağustos için erken seçim çağrısında bulundu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan Devlet Bahçeli ile bir araya gelerek ortak görüşme sağladı. 30 dakikalık erken seçim görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Haziran’ı erken seçim tarihi olarak ilan etti.

Erken Seçim Sürecinde Nasıl Bir Yol İzlenecek?

Türkiye 24 Haziran’da erken seçime gidiyor. Bu süreçten en çok merak edilen ise yeni seçim sisteminin nasıl olacağı.  Konuyla ilgili kararın önce TBMM’den geçmesi bekleniyor. Daha sonra YSK seçim takvimini açıklayacak. Takvimin açıklanmasından sonra İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanları istifa edecek ve yerine teknokrat bakanlar atanacak.

Erken Seçimin Önünde Engel Var mı?

Erken seçime gidebilmek için anayasa değişikliği gerekmiyor ancak kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanması gerekiyor...TBMM'de toplam 539 milletvekili var. Erken seçime gidilmesinin kabulü için tezkereye 276 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor. AK Parti, Meclis başkanı dışında 317 milletvekiline sahip. AK Parti ile MHP'nin toplam sandalye sayısı ise 352. Dolayısıyla iki partinin 'evet' demesi erken seçim önünde engel bırakmıyor. HDP ile CHP de erken seçime hazır olduklarını söyledi. Oylamada 'Hayır' deseler dahi, MHP ile AK Parti'nin oyları seçime gidilmesi için yeterli olacak. 

Erken seçim kararı alınmasından sonra propaganda ve seçim kurallarını belirleyecek ve kampanyalar başlayacak. YSK ilan edilen seçim tarihine göre seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığına başlıyor. Yasa gereği Meclis seçim kararı aldığı taktirde 'Seçim Hükümeti' kurulması gerekiyor. Anayasa'nın 116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek. Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulacak.  Cumhurbaşkanı tarafından geçici Hükümet kurmak üzere bir Başbakan atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları teknokrat olacak. Hükümet kurmakla görevlendirilen Başbakan adayının hazırlayacağı Bakanlar Kurulu listesi Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yeni Meclis toplanıncaya kadar görevde kalacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güven oylaması yapılmayacak.

24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANI ADAYLARI LİSTESİ 

RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı aday adayı olduğu bilinen Erdoğan için Bahçeli de açıklama yapmıştı. MHP Genel Merkezi'nde 8 Ocak 2018'de medya temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Bahçeli, Cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceklerini belirtti ve ekledi:

"MHP ittifak olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Yenikapı ruhuyla hareket ederek, Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alır. Bu kadar nettir."

İYİ PARTİ-MERAL AKŞENER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Arkadaşlarımızın isteği ve talebiyle 100 bin imza ile aday olacağım" dedi. Akşener, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında erken seçim kararıyla ilgili konuştu.  Seçime hazır olduklarını belirten Akşener, "Biz 16 Nisan'a çalıştık. Biz partimizi kurarken çalıştık. 16 Nisan'da 37 ile gitmişiz. Yarın itibariyle benim gittiğim il sayısı 54 il olacak. Dolayısıyla biz buradayız, varız. Ben cumhurbaşkanı adayıyım. Arkadaşlarımızın isteği ve talebiyle 100 bin imza ile aday olacağım." diye konuştu. YSK Başkanı Sadi Güven, Erdoğan'ın 24 Haziran'da yapılacağını duyurduğu "erken seçim" konusunda açıklama yaptı. "Seçim için hazırlıklar tamam" diyen Güven, İyi Parti'nin seçime katılıp katılmayacağı hakkında "İyi Parti seçimlere girebiliyor mu, giremez mi bunu ben de bilmiyorum. İyi Parti'nin durumu incelenir" ifadesini kullanmıştı.

VATAN PARTİSİ-DOĞU PERİNÇEK

Vatan Partisi 2019’da yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimindeki aday adayını 27 Ocak 2018'de yaptığı olağanüstü kurultayda açıkladı. Vatan Partisi'nin Cumhurbaşkanı adayı partinin genel başkanı Doğu Perinçek oldu. Genel Sekreter Utku Reyhan yaptığı konuşmada, "Partimiz tüm sistem partilerinden farklıdır. Biz kapalı kapılar ardında değil, bütün parti örgütünün aşağıdan yukarıya fikirlerini alarak, danışarak ve demokratik bir biçimde oylayarak belirleyeceğiz. Bu Partimizin demokrasi kültürüne bir armağanıdır.” dedi.

 SAADET PARTİSİ- TEMEL KARAMOLLAOĞLU

Saadet Partisi daha önce yaptığı açıklamalarda 1 Mayıs’ta adaylarını açıklayacaklarını söylemişti. Bugün yapılan açıklamada Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Saadet Partisi Genel Başkan Temel Karamollaoğlu aday gösterildi.

SÜRPRİZ İSİMLER DE VAR

Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklayan parti liderlerinin yanı sıra sürpriz isimlerde adaylık açıklamasında bulundu.

CHP’Lİ ÖZTÜRK YILMAZ ADAYLIĞINI AÇIKLADI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması halinde cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olacağını açıkladı.

Seçimlere az bir zamanın kaldığını söyleyen Yılmaz, Muhalefetinin stratejisinin önemli olduğunu ifade etti.  Yılmaz, “Ardahanlı yoksul bir ailenin çocuğuyum. Diplomat oldum, daire başkanı oldum, başkonsolos, büyükelçi oldum. Milletime dönük zerre kadar kuşku içinde olmadım. Mesele millet, ülke meselesidir. Bir çıkış lazım, prangaları söküp atmak gerekiyor” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’na düşüncelerini açtığını belirten CHP’li Yılmaz, “Aday olması durumunda sonsuz desteğim var. Ama aday olmaması ve partimin de bu görevi bana tevdi etmesi halinde ben adayım” sözleri cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı.

CHP'DEN BİR ADAY DAHA

Didem Engin, yazılı basın açıklamasında,  "Ekonomide, dış politikada, eğitimde, tarımda, teknolojide ülkemizin içinde bulunduğu karanlık tabloya ışık tutacak bir yol haritasıyla Cumhuriyet Halk Partisi'nden Cumhurbaşkanlığı aday adaylığımı basın toplantısı ile açıklayacağım" dedi.

HAYIR PARTİSİ-TUNA BEKLEVİÇ

2011 Genel Seçimleri’nde Edirne'den AK Parti milletvekili adaylığı bulunan bir dönem bazı AK Parti'li vekillere danışmanlık da yapan, anayasa değişikliği referandumunda Hayır Partisi kurarak ‘hayır’ kampanyasını yürüten Tuna Bekleviç, 2019 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığına adaylığını 26 Eylül 2017'de açıkladı.

LEVENT GÜLTEKİN

Gazeteci-yazar Levent Gültekin Cumhurbaşkanlığı aday adaylığını sosyal medya hesabından bir video paylaşarak duyurdu. Gültekin videoda, "İktidar erken seçim kararı aldı. Bu bir seçim değil bu bir gasptır. İktidar ülkeyi gasp ediyor. 24 Haziran'da seçim demek 'Ben seçimleri dün yaptım' demek, 'Benden başka ülkeyi kimse yönetemez' demek. Bunu kabul edemeyiz, biz bu ülkenin evladıyız. Hepimizin seçme, seçilme ve özgürce yaşama hakkı vardır. Bu hakkımızdan vazgeçemeyiz. İnsan gibi ağız tadıyla dostça, kardeşçe, özgürce yaşamak için aday oluyorum" diye konuştu.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar