Erken seçim ekonomiyi nasıl etkiler? Erken seçim doları ve altını nasıl etkiler?

24 Haziran 2018 erken seçim durumunda ekonomi bundan nasıl etkilenir? İşte konu hakkında yapılan tahminler..

Erken seçim ekonomiyi nasıl etkiler? Erken seçim doları ve altını nasıl etkiler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
5 Mayıs 2018 Cumartesi 09:00

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim teklifi gündeme bomba gibi düştü. Erken seçim sinyali veren Devlet Bahçeli’nin teklifi değerlendirilecek mi merak edilirken vatandaşların merak ettiği asıl konu ise erken seçimin ekonomiyi ne derece etkileyeceği. Erken seçim ekonomiyi iyi anlamda mı yoksa kötü anlamda mı etkiler? Şimdi bu konuda yapılan değerlendirmelere yer verece sorunun cevabını vermiş olalım..

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı grup toplantısında Türkiye’nin erken seçime gitmesi gerektiği uyarısında bulundu. Bu açıklaması gündeme adeta damga vurdu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Devlet Bahçeli ile görüşme yapılacağını belirtti ve 18 Nisan’da bu konu hakkında görüşme yapıldı. Yaklaşık 30 dakikalık görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Haziran 2018'de erken seçim kararını açıkladı. Vatandaşlarının merak ettiği konu ise erken seçimin ekonomiyi nasıl etkileyeceği. İşte olası erken seçim durumunda olabilecekler..

Erken Seçim Ne Zaman Olacak?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 2018 erken seçim tarihi olarak 26 Ağustos 2018 teklifinde bulundu ancak Erdoğan 24 Haziran'da erken seçim yapılacağını açıkladı.

ERKEN SEÇİM EKONOMİYİ NASIL ETKİLER?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’den erken seçim yorumu:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, gazetecilerin 'erken seçime gidilmesi halinde ekonominin nasıl etkileneceği' sorusu üzerine "Bir an önce bu adımın atılması ve belirsizlik ortamının ortadan kaldırılması gerekir" dedi.

Ekonominin kötüye gidebileceği ve bir an önce seçim yapılması gerektiği yönünde görüşler bulunduğunun belirtilmesi üzerine Zeybekci, "Şu anda etrafımızdaki ateş çemberi ve yaşananlara bakarsak, Suriye, Irak veyahut ticaret savaşları, Çin, Amerika, Rusya... Daha kötü ne olabilir? Türk ekonomisinin performansı inanılmaz bir dayanıklılıkta." ifadesini kullandı.

Zeybekçi, "Yeni sistemi kurup Türkiye'nin gelecekle ilgili o uzun yolculuğa çıkması lazım. Ekonomik anlamda da son derece öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik anlamında olumlu bir adım. 2019'da da olsa bir şey değişmez. Fiili bir sistem var. Bu sistemin anayasal sisteme uyması, dönüşmesi lazım. Olumlu olur." diye konuştu.

Finans piyasalarının bu haberi yarın veya daha sonrasında olumlu satın alacağını ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin artık rüzgardan etkilenen küçük bir tekne değil, büyük bir gemi olduğunu vurguladı.

Erken seçim doları ve euroyu nasıl etkiler?

Devlet Bahçeli’nin erken seçim sinyali yerli yatırımcıları tedirgin etti. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısının ardından dolar/ TL sert yükselerek 4,07 seviyesinden 4.1256 seviyesine çıktı. 5 kuruş yükselen kuru takip eden Borsa İstanbul endeksinde kayıplar yüzde 3.1’i buldu. Bahçeli konuşmadan önce 111 bin 589 puanda bulunan borsa 2 saat içinde 108 bin 086 puana kadar indi. Böylece borsa dolar kurunun 2 katı etkilendi. Bu durum yerli yatırımcıların daha çok endişelenerek borsada satış yaptığını ancak dolar almak için acele etmediğini gösteriyor. Dolardaki hareket ise daha çok yabancı yatırımcıların satışı kaynaklı gerçekleşti. Ancak günün ikinci yarısında hem AK Parti’den net bir cevap gelmemesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yorum yapmaması hem seçim tarihinin daha da geç olabileceğine yönelik beklentiler ile dolar 4.09 seviyesine gerilerken Borsa İstanbul’da kayıplar yüzde 1.76 seviyesinde geriledi.

18 Nisan toplantısı sırasında..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, "erken seçim" gündemiyle Saray'da bir araya geldikleri sırada, dolar 4.10 - 4.11 lira ve euro da 5.07 - 5.08 lira aralığında hareket ediyor. Dolar geçen hafta 4.1938 lira ile, euro da 5.1941 lira ile rekor düzeye yükselmişti. Yeni güne yüzde 0.12 düşüşle 108 bin 618 puandan başlayan Borsa İstanbul Endeksi de, görüşme öncesi 108 bin 620 puanda bulunuyordu.

Erken seçim TL varlıkları nasıl etkiler?

Econs Danışmanlık Kurucu Ortağı Ferhat Yükseltürk Bloomberg HT'ye erken seçimin orta ve uzun vadede TL varlıkları olumlu etkileyeceğini öngördü. Econs Danışmanlık Kurucu Ortağı Ferhat Yükseltürk erken seçim beklentilerinin TL'nin son dönemde bozulmasında önemli bir etken olduğunu, fakat bunun 2019'a uzaması yerine 2018'e çekilmesinin orta ve uzun vadede TL varlıklar açısından olumlu olacağını belirtti. Yükseltürk Bloomberg HT'ye konuya dair "Tabii seçime kadar haber akışıyla TL varlıklarda volatilite dünyaya kıyasla daha yüksek olacaktır. Ama belirsizliğin öne çekilmesi anlamında TL varlıkların orta uzun vadede bir nebze de olsa olumlu etkileneceğini düşünüyorum" dedi.

Dün erken seçimin ilk kez yüksek perdeden dillendirilmesinin piyasayı bir miktar da olsa hazırlıksız yakaladığını belirten Yükseltürk "ama sonra hem Borsa hem TL tarafında düzeltmesini yaşadık. Bundan sonraki süreçte özellikle Merkez Bankası'nın atacağı adımlar ve erken seçim sürecine girilmesi belirsizliği azaltacaktır" ifadesini kullandı. Morgan Stanley yolladığı bir raporda "Türkiye'deki erken seçimin getireceği risk, TCMB'nin faiz artışı ihtimalini artırabilir ve bu da TL için "geçici" olumlu olabilir" ifadesine yer verdi. Bloomberg HT'ye dün konuşan TSKB Ekonomik Araştırmalar Grup Yöneticisi Can Uz ise erken seçim açıklamasının piyasalarda kaygıyla karşılandığını belirterek "eğer erken seçim konusunda mutabakat olursa kur muhtemelen baskı altında kalabilir" dedi.

Erken seçim altın fiyatlarını nasıl etkiler?

2018 yılında ülkemizde erken seçim olursa, seçim belirsizliği altın ons fiyatı aynı kalsa dahi içeride belirsizlikler nedeniyle yükselecek dolar TL fiyatı yine gram altın fiyatlarının da yükselmesini sağlayacak bir etken olacaktır.

Erken seçim piyasaları etkiler mi?

TRT Haber'de ekrana gelen Derin Analiz programında gündemi yorumlayan Yiğit Bulut, gelişmelerin piyasaya etkisinin olmayacağını söyledi.Bulut, "Profesyonel gözüyle bakarak şunu söylemek istiyorum. Erken seçim olsa da olmasa da, nasıl bir yön çizilecekse; iki seçenekte de piyasayı olumsuz etkileyecek bir gelişme yoktur." dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar