2018'de mahkumlara af çıkacak mı?

2018'de mahkumlara af çıkacak mı? sorusu Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklamalardan sonra gündeme geldi. Peki ama 2018'de mahkumlara af çıkacak mı?

2018'de mahkumlara af çıkacak mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
12 Mayıs 2018 Cumartesi 15:22

2018'de mahkumlara af çıkacak mı?

Devlet Bahçeli ''Kader çizgimiz bellidir. Bunun değiştirmek harcımız değildir. Ancak kader mahkumlarının talihini değiştirebilir, onların elinden tutabilir, zincirlerinden ve zindanlardan onları çekip çıkarabiliriz. Tartışma ve konuşmaya değmez mi? Hadi buyurun'' açıklamalarıyla 2018'de mahkumlara af çıkacak mı? sorusunu gündeme getirdi. Peki ama 2018'de kader mahkumlarına af çıkacak mı? Kader mahkumlarına en son af ne zaman çıkmıştı? Detaylar haberimizde.

2018'de mahkumlara af çıkacak mı? Kader mahkumlarına en son af ne zaman çıkmıştı?

Resmi Gazete'de duyurulan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun üzerinde yapılan değişiklik 1 Ağustos 2017 öncesindeki kınama, uyarma ve disiplin cezalarının kaldırılması için en son bir af çıkmıştı. Ardından cezaevlerinin kontenjanlarının dolduğu açklanmıştı ve açık ve kapalı cezaevlerindeki mahkumlara ve hücre cezasında olanlara yönelik çeşitli düzenlemeler yapılmıştı. Resmi Gazete ve resmi kuruluşların duyurularını takip etmesi gerekmektedir. Çünkü açıklamaların ani bir şekilde yanlış anlaşılması, hatalı bildirimlerin yapılmasına neden olabilir. Uzun bir süredir gündemde olan kısmi af konusu mahkumlar adına değerlendirildiğinde, görünen bu affın çok sayıda mahkumu ilgilendirdiği. Söz konusu af eğer meclis tarafından değerlendirilmeye alınırsa 1 Ocak 2017 tarihinden önce işlenmiş suçlar için geçerli olabilir. Fakat kısmi af için herhangi bir ihlal durumu ile karşılanmaması adına hükümet ve meclisin temkinli yaklaşması sebebiyle bu af şimdilik askıda kalıyor. 5 yıllık ceza indiriminde son durum ne olacak? 5 yıllık ceza indirimi de kısmi af ile aynı doğrultuda değerlendirilirken, geldiği takdirde kısmi af ile benzer durumda 17 Ocak 2017 yılı öncesi işlenmiş suçlar için geçerli olacak. 5 yıllık ceza indirimi için de meclis ya da hükümetten henüz bir açıklama gelmedi. Bu yüzden mahkum ve mahkum ailelerinin heyecanlı bekleyişi bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

2018'de cezaevi mahkumlarına af çıkarsa kimler faydalanacak, kimler faydalanamayacak?

Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklamalara göre eğer af çıkarsa; çocuk istismarcıları, tecavüzcüler, kadın katilleri, PKK'lılar, FETÖ'cüler bu aftan yararlanmayacak. Demir parmaklıkların gerisinde özgürlük düşü kuran, zindanda gün sayan, dama düşüp sevdiklerinin ve sevenlerinin hasretini çeken kader kurbanları aftan yararlanabilir. Tabii bunlar sadece Devlet Bahçeli'nin açıklamalarına göre oluşturulmuş bir değerlendirme. Ayrıca Bahçeli, ''Kader kurbanlarını afla taltif etmek niye akıllara gelmez? PKK'lı alçaklar, FETÖ'cü caniler, vatan ve millet düşmanları demokrasi ve özgürlük adına sahiplenilirken, kaderlerinin kurbanı olmuş mağdurlarla ilgili lehlerinde hukuki ve ahlaki bir düzenleme yapılması, onların aydınlığa kavuşturulmaları tez elden sağlanmalıdır" cümlelerini de kullandı.

Hükümet '2018'de af çıkacak mı?' sorularına ne yanıt verdi?

Başbakan Binali Yıldırım, Devlet Bahçeli'nin bugün sosyal medya üzerinden yaptığı Af Önerisi'ne cevap verdi. Başbakan Binali Yıldırım, 'Gündemimizde af yok' dedi.

GENEL AF DEĞİL, KISMİ AF

AK Parti kaynakları, hazırlanan bu paketin genel af olmadığını, kısmı bir af niteliği taşıdığını belirttiler. Hazırlanan yasa taslağının, ticari davaları, karşılıksız çek-senetten hüküm giyenleri ve yaralama ile kasıtlı olmayan suçları kapsadığı belirtildi. Düzenlemenin yasalaşmasıyla aftan yaklaşık 100 bin kişinin yararlanacağı kaydediliyor.

BULUT YAZMIŞTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Yiğit Bulut, Star gazetesindeki köşesinde şöyle yazmıştı:

“Bazı suçlar hariç GENEL BİR AF hayata geçirelim ve “her vatandaşı” suçsuz Kabul ederek yeniden doğmuş gibi bir şans verelim.

Sevgili dostlar, 10 yıllık dikey çıkış veya başka bir deyişle; ‘10 yıllık İNANÇ-BİLGİ SENTEZİ’ sürecine girerken ‘PAX BAŞKANLIK’ dinamiğini hayata geçirelim ve ‘YENİ SİSTEM, YENİ ANLAYIŞA SAHİP DEVLET, YENİ DOĞMUŞ KADAR TEMİZ VATANDAŞ’ anlayışıyla bu geçişi yapılandıralım...”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Azime siban En beğenilen yorum
Mahkum eşiyim sayin başkanım sizden bir sans daha istiyoruz her insan bi hata yapar bizde sadece kısmi af istiyoruz lutfen bu cagrimiza kulak verin
Kader
Ceza indirimi de olsa af istiyoruz afffff yeter insanların umutlarını bukadar incitmeyın
Kader
Slm doslar hey hep beraber inşallah af isyiyoruz
mahkum nisanlisi
Lutfen af istiyoruz saygilarimizla lutfen. Suan nisanlim acik ceza evin de sesimizi duyun.
Yağmur irez
Af istiyoruz, ceza indirimi istiyoruz Lütfen Sayın Devlet Bahçeliye sesleniyorum saygılarımla...