2018 emekli ek ödemesi ne kadar oldu? İşte emekli maaşı ek ödemesi 2018

Emekli maaşı ek ödemesi 2018 yılında ne kadar oldu? İşte ek ödeme ile ilgili detaylar..

2018 emekli ek ödemesi ne kadar oldu? İşte emekli maaşı ek ödemesi 2018
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
24 Ocak 2018 Çarşamba 11:56

12 milyon emeklinin gözü kulağı ek ödemelerde. Emeklileri ilgilendiren ek ödeme nedir? Ek ödemeler nasıl hesaplanıyor? İşte 2018 ek ödemeye dair ayrıntılar..

Emekli,dul ve yetim aylığı,gelir alanlara vergi iadesi verilmesi uygulaması 2006 yılında kalkmış,yerine ek ödeme uygulamasına başlanmıştır. Esaslar belirlenirken Maliye uzmanları tarafından kararlaştırılıyor. AGİ uygulamasının yürürlüğe gireceği için ödenecek maksimum tutar ,ek ödemenin de sınırını belirliyor.

Emeklilere yılın ilk maaşı çifte zamlı ödenecek. 2017 Aralık ayının enflasyon oranına göre belirlenen emekli maaşlarına zam yüzde 5.69 olmuştu. SSK ve Bağ- Kur emeklileri zamlı maaşlarını ayın 17'sinden itibaren hesaplarından alacaklar. Maaşların artmasıyla, emekli maaşları üzerinden hesaplanan yüzde 4 oranındaki ek ödemeler de yükselecek. Emekliler böylece çifte zamm almış olacak. Memur emeklileri ise bu ayın başında maaşlarını zamsız olarak aldı. Zam farkları, önümüzdeki günlerde hesaplara yatırılacak. Zam farkı en geç bir sonraki ayki aylıkla beraber ödenecek. Bu durumda emekli Şubat'ta artırılmış maaşıyla birlikte 1 aylık zam farkı da alacak.

Bu ay maaşlar arttığı için emeklilerin aldığı ek ödeme de yükseldi. Örneğin; Aralık ayı net maaşı bin 500 lira olan SSK ve Bağ-Kur emeklisi, 60 lira da ek ödeme alıyordu. Yani emeklinin eline bin 560 lira geçiyordu. Ocak'taki yüzde 4.73 zamla bin 500 liralık net maaş bin 570 lira 95 kuruşa yükseldi. Buna bağlı olarak ek ödeme tutarı da 62 lira 84 kuruşa çıktı. Emeklinin bu ay eline geçen para (net maaş + ek ödeme) bin 633 ira 79 kuruş oldu..

Ek ödeme nedir?

Her ne kadar vergi iadesi dense de doğrusu ek ödeme ve maaşın yüzde 4’ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4’lük ek ödeme tutarı tüm emekliler için geçerli, yani emekliden emekliye değişmiyor. Emekliler her ay maaşının yüzde 4’ü kadar ek ödeme ya da halk arasında bilinen adıyla vergi iadesi alıyor. Maaş yükseldikçe ek ödeme de miktarı da artıyor. Düşük maaşlı emekliler yüzde 5 oranında yüksek maaşlı emekliler ise yüzde 4 oranında ek ödeme alırlar. Emeklinin aldığı maaşa zam olur ise ek ödeme tutarında da artış olur. Ancak emekli vatandaşlarımız hesaplarına yatan tutarı net emekli maaşları zannetmektedirler. Yatan maaşın içerisinde ek ödeme de mevcuttur. Yapılacak zam ek ödemeli maaş üzerinden değil, net maaş üzerinden hesaplanarak yapılır. Emekli vatandaşlarımız her ay alınan maaşlarının ayrıntılı bilgilerini, e-devlet kapısı hesabına şifreleri ile giriş yaptıklarında görebilirler.

Ek ödeme hesaplaması nasıl yapılır?

Bir emekli vatandaşımızın aylık hesabına yatan toplam tutarın 2.860 TL olduğunu varsayalım. Bu tutarın 110 liralık kısmı ek ödemedir. Geriye kalan 2.750 liralık kısım ise net maaştır. Yeni yılda gelecek olan zam, net maaş yani 2.750 TL üzerinden hesaplanır. Yeni yılda emekli maaşına yüzde 5 oranında zam geldiğini varsayarsak. Net maaş tutarı 2.887 TL olur. Net maaş üzerinden yüzde 4 oranında hesaplama yapılarak ek ödenecek tutar belirlenir. Bu durumda hesaba yatacak toplam tutar, net maaş + ek ödeme 3.002 TL olur.

• Bankaya yatan toplam maaş : 2.860 TL
• Net maaş : 2.750 TL
• Ek ödeme : 110 TL ( 2.750 x %4 = 2.860 TL )
Yeni yıl zammının yüzde 5 oranında olduğunu varsayarsak;
• Net maaş x yeni yıl zammı = 2.750 x %5 = 2.887 TL
• Net maaş x ek ödeme = 2.887 x %4 = 3.002 TL
• Hesaba yatacak toplam maaş : 3.002 TL

Memurların ek ödemesı nasıl hesaplanır?

Aylık ücretleri 657 sayılı Kanuna göre ödenen devlet memurlarına, aylık maaşlarıyla birlikte belli oranlarda tazminat ve ek ödeme de ödeniyor.Tazminat ve ek ödemenin ödenmesinde esas alınan oranlar, her memur için farklı olabilmekle birlikte, bu oranlar en yüksek devlet memuru aylığının oranları şeklinde uygulanıyor.

Aynı veya benzer kadro ve görevlerde bulunan kamu görevlileri arasında ücret dengesi sağlamak amacıyla, 15.01.2012 tarihinden geçerli olarak uygulamaya konulan ek ödeme düzenlemesinde, en yüksek Devlet memuru aylığının belli bir oranları esas alınarak memurlara ödeme yapılıyor.

Devlet memurları hakkında geçerli olan ek ödeme oranları; hizmet sınıflarına, kadro/görev unvanlarına ve aylık derecelerine göre farklı oranlar şeklinde belirlenmiştir.Ek ödemenin brüt miktarı; en yüksek Devlet memuru aylığının, ilgili memur için geçerli olan ek ödeme oranı kadar olmaktadır.

En yüksek Devlet memuru aylığı : (Gösterge + Ek gösterge) X Aylık Katsayısı
Devlet memuru aylığı: {(1500+8000) X 0,088817}= 843,76 TL
Ek ödemenin aylık brüt miktarı = (843,76 TL X Ek Ödeme Oranı / 100)

Kamuda çalışan işçilerin ek ödemeleri ne zaman yapılacak?

Bakanlar Kurulu'nun, 6772 sayılı kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan işçilere 2018 yılında yapılacak ilave tediye sürelerinin belirlenmesi hakkındaki kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, kamu işçilerine verilen ikramiyenin ilk yarısı, 26 Ocak tarihinde ödenecek. İkramiyenin ikinci yarısı ise, 8 Haziran tarihinde verilecek.

Bakanlar Kurulu, yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin ikramiyesinin ise tek seferde ve 24 Aralık tarihinde ödenmesini kararlaştırdı. İkramiye ödemeleri, işçilerin bir maaşı tutarında yapılacak.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar