Yüksek emekli maaşı almak için ne yapmak gerekiyor?

Eminiz herkes yaşlanınca yüksek emekli maaşı almak ister. Peki ya ülkemizde yüksek emekli maaşı almanın sırrı nedir?

Yüksek emekli maaşı almak için ne yapmak gerekiyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
21 Ocak 2018 Pazar 17:57

Emeklilik maaşı bildiğiniz üzere çalışma hayatınız boyunca ödenen prim gün sayınıza göre değişiyor. Yani emekli maaşınızın miktarı çalışma hayatınızın son 7 yıllık (2520 gün) hizmet süresine bakılarak belirleniyor. Bu nedenle yüksek emekli maaşında önemli olan kriter prim gününüz ve ödenen prim miktarı. Peki ya bunların dışında yüksek emekli maaşı almak için neler yapmak gerekir haberimizden öğrenin.

Yüksek emekli maaşı almak için ne yapmak gerekiyor?

Askerlik

Askerlik yapan erkek, doğum yapan kadın, yurt dışında bulunanlar için borçlanma hakkı var. Borçlanma yaparken dikkatli olunmalı. Eğer 2000’den önceki bir süreyi borçlanma imkanınız varsa mutlaka bunu değerlendirin. Bütçeniz elveriyorsa tavandan borçlanın. Bu kapsamda borçlanma yapanların maaşlarında yüzde 70’e kadar artış oluyor.

Yaş Önemli

Aylık hesaplanırken önce 2000 öncesi çalışmalara bakılıyor. Bu döneme ait çalışmalar değerlendirilirken sadece prim ve kazanç değil, yaş da aylığı etkiliyor. Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaştan sonra çalışmaya devam edilen ‘her bir yıl’, emekli aylığını yüzde 1 artıyor. Kadınlar 55 yaşında emekli olursa, aylığı yüzde 5 daha yüksek bağlanır. 60 yaşını doldurursa artış yüzde 10’a çıkar.

Uzun Çalışma

Emekli aylığını yükseltmenin diğer bir yolu da, daha uzun süre çalışmak. Yaşı ve sigortalılık süresini dolduran bir kişinin emekli olması için, gerekli prim ödeme gün sayısını minimum seviyeden sağlaması halinde kendisine bağlanacak aylık, düşük olur. Özellikle kadın sigortalılarda prim gün sayısı düşük olduğu için emekli aylığı da düşük olur. Bu sebeple ikisinin daha uzun süre çalışması aylığını yükseltir.

Dilekçe Tarihi

Emekli olmak için gerekli prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlayan kişiler emekli olmak için hangi dönemin daha doğru olacağı noktasında tereddüt yaşarlar. Özellikle geçtiğimiz yıl emeklilere seyyanen yapılan zamlar sonrası emekli olmayı düşünen kişilerin kafası karıştı. Yılbaşından önce mi sonra mı emekli dilekçesinin verilmesinin aylığı artıracağı kişinin hangi statüde emekli olacağına göre farklılık arz etmektedir.

Erken Maaş

SSK, emeklilikte çoğu zaman daha avantajlı. Bu nedenle çoğu kişi Bağkur’dan SSK’ya geçiyor. Özellikle 2000 öncesi kaydı olan Bağkurlu’ların SSK’ya geçmesi halinde emekli aylığı yüzde 15-20 daha yüksek bağlanıyor.

Asgari Ücret

Aylık kazancınız emekli maaşını belirleyen en büyük etken. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Ayrıca düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı...), bunların da brüt kazanca eklenmesini sağlayın..

Ek İş

Ek işte çalışan çok ve bunların neredeyse tamamının ikinci iş için sigortası yok. İkinci sigortanın yararsız olduğu düşünülür. Ama yapılan ek iş için sigorta primi ödendiğinde SGK’ya bildirilen matrah artıyor ve emekli aylığı yükseliyor.2000 TL brüt ücretle çalışan kişi, ek iş olarak da aylık brüt 1000 TL’lik bir iş yapıyorsa, bu, kişinin alacağı emekli aylığını yüzde 50 oranında artıracak anlamına gelir. 500 TL kazançla ek iş yapıyorsa, aynı kişinin aylığı yüzde 25 artacak anlamına gelir. Bu artışlar, ek işin de SGK’ya bildirilmesi halinde mümkün.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar