Bakan Pakdemirli müjdeyi verdi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Yusufeli Barajı, orman yangınları, et fiyatları ve bir çok önemli konuda Habertürk TV Ankara Haber Müdürü Sibel Erdem'in sorularını yanıtladı.

Bakan Pakdemirli müjdeyi verdi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
30 Temmuz 2019 Salı 11:08

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Yusufeli Barajı, orman yangınları, et fiyatları ve bir çok önemli konuda Habertürk TV Ankara Haber Müdürü Sibel Erdem'in sorularını yanıtladı.

Pakdemirli'nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar;

Yusufeli barajı 2021 yılının haziran ayında tamamlanacak. 275 metre yüksekliği ile tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3 ve yada 4, barajı olacak. 300 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını önleyecek. Ekonomiye yıllık katkısı da 1,5 milyar lira civarında. Kendini 7 yılda amorti edecek bir baraj.

İşin doğrusu şu, biz böyle bir insiyatif başlattık. Türkiye elektrikli traktörde bir lider olabilir mi, lokomotifin başında olabilir mi? Traktörle ilgili henüz ne Çin'de ne de başka ülkede olmadığını gördük. Türkiye'de bu işi yapan bir firma var. Bir prototip şimdi ikinci prototip çıkıyor. 5-6 ayda prototipi meydana getirdik. Prototipi yapmış olmak ertesi gün üretime geçeceğiz anlamına gelmiyor, prototip yüzde 25 demektir. Bu artık bir gelişim sürecine girecektir. Ana amacımız devlet olarak bu traktörü üretmek değil, özel sektörün yapması ve bu konuda teşviklerin verilmesi. Gerekli destekler sağlanacak. Sanayi Bakanlığı'nın da içinde olacağı bir kurulla birlikte bu işi üretimine hazır olan bu traktörü ne zaman Türk çiftçisiyle ne zaman kavuşturabiliriz. Bunu ileriki günlerde planlıyor olacağız. Tahmin ediyorum 1-1,5 sene içerisinde bu üretim gerçekleştirilebilir. Konunun henüz başında olduğumuzu böyle bir traktörün yapıldığını yapılabildiğini Türk çiftçisiyle paylaşmış olduk. Patlar motora göre çok daha güçlü. Yüz akı bir prototip oldu.

1,2 milyar ödeme yapılacak 

Çiftçilere 6 ağustos salı günü 1,2 milyar lira destekleme ödemesi yapılacak. 2 milyar lirayı zaten ödemiştik.Hububatta yüzde 1 civarında artış gözüküyor

Et fiyatları

Kurbanda et fiyatları genelde değişmez. Piyasa kendini buna hazırlıyor. 1 milyon 217 bin büyükbaş, 3 milyon 895 bin adet küçükbaş var. Kurban sonrasında et fiyatlarında bir fiyat değişikliği beklemiyoruz

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar