1 Mayıs hangi ülkelerde tatil? 1 Mayıs 2018 okullar tatil mi? 1 Mayıs'da hastaneler açık mı?

Dünya çapında kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı günü okullar tatil mi? 1 Mayıs hangi ülkelerde tatil? 1 Mayıs hastanelerde tatil mi?

1 Mayıs hangi ülkelerde tatil? 1 Mayıs 2018 okullar tatil mi?  1 Mayıs'da hastaneler açık mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
1 Mayıs 2018 Salı 09:00

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlanan özel günlerden biridir. Çalışanların hakkını korumak adına 1 Mayıs günü resmi tatil olarak kabul edildi. Tüm vatandaşların merak ettiği ise 1 Mayıs İşçi Bayramı günü hastanelerin, okulların, ulaşımın tatil olup olmadığı. İşte 1 Mayıs'ı kutlayan üllkeler ve 1 Mayıs hakkında resmi tatil olan ve olmayan yerler..

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı'nın önemi nedir?

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. 1 Mayıs İşçi Bayramı Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs 2018 hangi güne denk geliyor?

1 Mayıs’a sayılı günler kala vatandaşlar resmi tatil olup olmadığını araştırmaya başladı. 1 Mayıs bu yıl Salı gününe denk geliyor ve her yıl olduğu gibi bu yıl da resmi tatil.

1 Mayıs hangi ülkelerde tatil?

Günümüzde 1 Mayıs’ta tatil olan ülkeler:

Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya, Avrupa (Toplam 43 ülke): Almanya, Andora, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bolerus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Luksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Monaco, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Yunanistan,

-Asya (Toplam 30 ülke): Ermenistan, Bahreyn, Bangladeş, Kamboçya, Çin, Doğu Timor, Hong Kong, Hindistan, Endenozya, Irak, Filistin, Kazakistan, Kırgızistan, Laos, Lübnan, Malezya, Myanmar (Burma), Nepal, Kuzey Kore, Pakistan, Filistin, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Sri Lanka, Suriye, Tayvan, Vietnam, Yemen, Japonya, Amerika (Toplam 21 ülke): Arjantin, Bolivya, Şili, Kolombiya, Ekvator, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay, Venezüella, Küba, Belize, Costa Rika, El Salvador, Meksika, Honduras, Nikaragua, Panama, ABD, Kanada. 

Afrika (Toplam 38 ülke): Cezayir, Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Çad, Kongo, Mısır, Eritre, Etiyopya, Gabon, Gambia, Gana, Kenya, Lesato, Madagaskar, Malawi, Mali, Marutanya, Fas, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Raunda, Senegal, Somali, Güney Afrika, Swaziland, Tanzanya, Togo, Tunus, Uganda, Batı Sahra, Zambia, Zimbabwe . Okyanusya (Toplam 3 ülke): Avustralya, Yeni Zelanda, Vanatu.

1 Mayıs 2018 Okullar, Dershaneler, Üniversiteler Açık mı?

MEB 1 Mayıs 2018 Salı günü tüm devlet ve özel okulların tatil olacağını ilan etmiştir. Aynı zamanda bu tarihte kreşler, ortaokullar, liseler ve üniversiteler de tatildir.

1 Mayıs 2018 Bankalar Açık mı?

1 Mayıs 2018 Emek ve Dayanışma günü, resmi tatil olmasından dolayı tüm bankalar kapalı durumda olacaklardır.

1 Mayıs 2018 PTT Açık Mı?

PTT’de resmi tatil olmasından dolayı bu tarihte çalışmayacak olan kamu kurumlarının başında yer almaktadır.

1 Mayıs 2018 Hastaneler Açık mı?

1 Mayıs günü sağlık ocakları gibi devlet daireleri tatildir. Ancak hastanelerin acil poliklinikleri açıktır.

30 Nisan tatil mi?

30 Nisan için MEB'den okulların tatil edilmesi konusu henüz resmi bir açıklama yok. Önümüzdeki hafta bu konunun netlik kazanması bekleniyor.

1 Mayıs Tarihçe

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. 1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü.

O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı. Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar