Yeni nafaka düzenlemesi-Ömür boyu nafaka kalkıyor mu?

Son dönemlerde ömür boyu nafaka verilmesi sorunu gündeme taşındı. Nafaka verenler bunun ömür boyu yapılmasını istemiyor. Peki ya devlet bu konuda ne düzenleme yapacak? Ömür boyu nafaka kalkıyor mu? İşte yeni nafaka düzenlemesinin detayları..

Yeni nafaka düzenlemesi-Ömür boyu nafaka kalkıyor mu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
7 Temmuz 2018 Cumartesi 11:11

Hükümetin düzenleme listesine aldığı konulardan biri de ömür boyu nafaka. Hükümet bu konuda çalışmaları başlattı ve konuya ilişkin çözüm arayışı içine girdi. Ömür boyu nafakaya farklı bir yorumda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’dan geldi.

Yeni nafaka düzenlemesi

CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in programına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya,  toplumda boşanan kadınların en büyük mağduriyetlerinden birini oluşturan nafaka konusunun önümüzdeki dönemde çözülmüş olacağını söyledi. Bu konuda yeni bir çalışmalarının bulunduğunu açıklayan Kaya, "Kadınların ve erkeklerin mağdur olmayacağı bir sistemi inşallah getiriyoruz. Devlet ihtiyaç sahibi kadınlara destek olacak. Asla ve asla hiçbir kadınımızı mağdur etmeyeceğimiz bir uygulamayı hayata geçireceğiz. İhtiyaç sahibi olan kadınlara desteği devletin vereceği bir çalışmayı Adalet Bakanlığımız ile birlikte yapacağız. Önümüzdeki dönem çözüm üretilecek çok da önemli konulardan birisi" dedi.

Ömür boyu nafaka kalkıyor mu?

Adalet Bakanlığı’nın, nafaka hesaplamasında 5 alternatifli bir çalışma yürüttüğü belirtildi. Henüz tasarı aşamasında olduğu ifade edilen teklifte nafakanın “evli kalma süresi”, “çocuk olup olmaması”, “boşanan kadının yaşı”, “gelir durumu” ve “kusur durumu” dikkate alınarak hesaplanacağı aktarıldı. Kadın örgütleri süresiz nafakanın kaldırılacak olmasına, bu düzenleme ile kadınlara “Boşanma, otur evinde’ diyorlar. Bu dayatmayı kabul etmeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise “Boşanılan eş hiçbir zaman SGK gibi görülmemeli” değerlendirmesiyle yapılacak çalışmaların sinyali verildi.

Süreli ve sınırlı: Boşanan çiftlerin bu 5 koşulu hangi oranda taşıdıkları, nafakanın hesaplamasında etkili olacak. Mahkeme, 3 yıl, 5 yıl gibi sürelerle nafaka ödenmesine karar verebilecek.

Yaşlıya ömür boyu: İleri yaşta olması durumunda kadının kusur durumu fazla olsa bile ömür boyu nafaka ödenmesi söz konusu olacak. İleri yaştaki bir kadının, bir daha evlenme ihtimali ve gelir elde edebilecek bir işte çalışması mümkün olamayacağı göz önünde bulundurularak ömür boyu nafaka alması öngörülecek.

Tazminat olabilir: Nafaka yerine toplu tazminat ödenmesi, böylelikle nafaka verilmemesi mümkün olabilecek.

Nafaka Nedir?

Nafaka, boşanma davası sürerken ya da boşanma davasının sona ermesinden sonra maddi olarak zorluğa düşecek olan kişiye bağlanan ve her ay ödenmesi gereken para olarak ifade edilebilir. Her nafaka türü için farklı şartlar gerekir. Bu şartların yerine getirilmiş olması durumunda ancak alınabilir.

Tedbir Nafakası Nedir?

Tedbir nafakası, boşanma davası sürerken eşlerden yoksulluğa düşecek olana verilecek olan nafaka türüdür.

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Yoksulluk nafakası, boşanma sonrası alınabilecek nafaka türlerinden birisidir. Yoksulluk nafakası ödenmesindeki amaç, boşanma sonrası bu maddiyattan mahrum kalması ve yoksulluğa düşmesidir.

İştirak Nafakası Nedir?

İştirak nafakası, çocuğun bakımının yapılabilmesi ve çocuğun bakımı için gerekli olan mali desteğin sağlanması adına ödenen nafaka türüdür.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar