Varlık barışında süre bitiyor!

Yurt dışında bulunan altın, döviz, para, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını vergi incelemesine tabi olmadan Türkiye'de değerlendirmek üzere başlatılan "Varlık Barışı" uygulamasından yararlanmak için tanınan süre için son bir ay kaldı.

Varlık barışında süre bitiyor!
Son Güncelleme: 31 Mayıs 2022 Salı 12:12
31 Mayıs 2022 Salı 12:10

Geçtiğimiz Ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak tekrar uzatılan Varlık Barışı'nda sürenin bitmesine çok kısa bir zaman kaldı. Resmi Gazete'nin 31 Aralık 2021 tarihli 6'ncı mükerrer sayısında yayımlanan karar göre, süreç 30 Haziran 2022 tarihine kadar uzatılmıştı.

VARLIK BARIŞI İÇİN SON BİR AY KALDI

Kararla yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildirilmesine ilişkin süre 30 Haziran 2022'ye kadar uzatıldı. Belirlenen tarihe kadar varlıklarını bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek.

Hürriyet'ten Ahmet Karabıyık, bugünkü köşe yazısında konuya ilişkin değerlendirme yaparak şunları yazdı:

Yurtdışı Varlıklar

Yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları… Banka veya aracı kuruma bildirilen varlıkların vergi dairesine ayrıca bildirimi gerekmiyor. Barış kapsamındaki varlıklar, yurtdışındaki bankalardan kullanılan kredilerin kapatılmasında da kullanılabiliyor. Bu kredilerin, yasal defterlerde kayıtlı olması ve en geç 30 Haziran 2022 tarihine kadar (kredinin) kapatılması da gerekiyor. Defter tutan vergi mükellefleri, Türkiye’ye getirdikleri varlıklarını, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dâhil edebilecekleri gibi vergiye tabi kazancın hesaplanmasında dikkate almaksızın işletmelerinden çekebilecekler. Yurtdışı varlık barışı için vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olma zorunluluğu da bulunmuyor.

Yurtiçi Varlıklar

Yurtiçi varlıklar için bağlı olunan vergi dairesine bildirim yapılması gerekiyor. Başvuru için son tarih yine 30 Haziran 2022. Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin sahip olduğu ancak yasal defterlerinde görünmeyen para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları varlık barışı kapsamına giriyor. Yurt dışı varlıkların bildiriminden farklı olarak, ayrıca taşınmazlar da vergi dairesine varlık barışı kapsamında bildirim yapılabiliyor. Taşınmazlar dışındaki bildirime konu varlıkların, banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırılması gerekiyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar