Tazminat alabilmek için kaç ay çalışmak gerekir?

Çalışanların en çok merak ettiği konular arasında kıdem ve ihbar tazminatı yer alıyor. Peki ya çalışanın tazminat alabilmesi için kaç ay çalışması gerekiyor?

Tazminat alabilmek için kaç ay çalışmak gerekir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
6 Haziran 2018 Çarşamba 14:56

Çalışanların gelecek garantisi olarak görülen tazminat almaya hak kazanmak için bazı şartların oluşması gerekiyor. Kıdem tazminatı belirlenirken işçinin çalıştığı her geçen yıl için 30 günlük brüt ücretin karşılığı olarak hesaplama yapılıyor. Tazminat hesaplaması yapılırken brüt maaşa ek olarak düzenli ve nakit olarak yapılan tüm ödemeler eklenir ve bir tavan belirlenir. Bu tavanın üzerindeki maaşları kıdem tazminatına dahil edilmiyor. Eğer çalışanın maaşı bu tavanın altında ise tazminat hesabında aldığı maaş dikkate alınıyor, tavanın üzerindeyse de maaşı kaç olursa olsun tavandan hesaplama yapılıyor.

Tazminat alabilmek için kaç ay çalışmak gerekir?

Tazminat SSK’lı çalışanlara tanınmış bir haktır. Kıdem tazminatı, 4a statüsündeki özel sektör çalışanlarının belirli süre çalıştıktan sonra işine haksız yere son verilmesi veya bazı haklı şartlarda dahi işten ayrılma sonucunda çalıştığı süre zarfınca işverenden aldığı toplu ödemedir. Tazminat almaya hak kazanmak için bir iş kurumunda kesintisiz olarak bir yıl çalışmış olmak gerekiyor. Tazminat her 1 yıl için brüt ücret kadar oluyor.

Kıdem alabilmenin en önemli detaylarından biri iş yerinden kendi isteğiyle(istifa) ayrılmamış olmak gerekiyor. Ancak; iş sözleşmesinin askerlik görevi, emeklilik hakkının elde edilmesi, sağlık problemlerinin işin yapılmasına sürekli bir biçimde engel oluşturduğunun belgelenmesi, işverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunması nedenleri ile işçi tarafından feshi halinde (istifa), çalışma süresinin en az 1 yıl olması koşulu ile kıdem tazminatı hakkı alınabilmektedir.

 Kıdem tazminatı şartları 2018 neler?

-Aynı iş yerinde en az 1 yıl çalışıyor olmak, aksi halde tazminat ödemesi yapılmaz.

-Askerlik görevi nedeniyle işten ayrılma

-Kadın işçinin evlenmesi halinde

-Devlet memurluğuna geçişte kıdem tazminatının ödenmesi

- Emeklilik hakkının elde edilmesi veya sigortalılık süresi/prim gününün doldurulması sebebiyle

-Kişi hamilelik ve doğum nedeniyle kendi isteğiyle işten ayrılırsa tazminat alamaz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar