SSK ve Bağkur 2018 Ocak ayı zamlı emekli maaşları

Ocak ayında SSK ve Bağkur zamlı emekli maaşları ne kadar oldu? İşte 2018 Ocak ayı zamlı emekli ve memur maaşı ayrıntıları.

SSK ve Bağkur 2018 Ocak ayı zamlı emekli maaşları
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
17 Ocak 2018 Çarşamba 09:43

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı bu haberde. Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağkur emeklisi ve 2 milyon memur emeklisi Ocak ayında gerçekleşecek olan bu zamma odaklandı. 2018 Ocak zamları bugünden itibaren hesaplara yatıyor. Ocak ayında gerçekleşen zamlı maaşlarını memurlar bugün alırken, emekliler ise ayın 29’una kadar yeni zamlı maaşlarına kavuşacak. Peki ya SSK ve Bağkur 2018 Ocak ayı zamlı emekli maaşları ne kadar oldu? Memur ve emekli maaşları nasıl hesaplanıyor? Detayları haberimizden okuyabilirsiniz.

Maaş Miktarı E Devlet’e Yüklendi

Emeklilerin ve memurların zamlı maaşları önümüzdeki hafta bankalara yatırılıyor. Memurlar yarın zamlı maaşlarını alacak. Emekliler ise sırayla paralarına kavuşacak. Yeni maaş miktarları da ‘e-devlet’e yüklendi. Emekliler, maaş ödeme günlerinde zamlı paralarına kavuşacak. Memur emeklileri ise bu ayın içinde açıklanacak takvime göre zam farklarını hesaplarında görecek. Memurlar ise yarından itibaren yeni maaşlarını hesaplarından çekebilecek. Öte yandan emeklilerin zamlı maaş miktarları ve ek ödeme rakamları e-devlet sistemine yüklendi.

SGK hesaplamaları yaparak emeklilerin yeni maaşlarını böylece kendilerine duyurmuş oldu. E-devlet sistemine giren emekliler "Emekli aylık bilgisi" bölümünden bu ay alacakları yeni maaşlarını görebilecek. Memurlar da Maliye Bakanlığı'nın sitesinden bilgilerini girerek yeni maaşlarını öğrenebiliyor. Tüm emeklilerin maaşlarına her ay ek ödeme (vergi iadesi) ilave ediliyor.

SSK ve Bağkur emeklileri, maaşın yüzde 4'ü oranında ek ödeme alıyor. Bu ay maaşlar arttığı için emeklilerin aldığı ek ödeme de yükseldi. Aralık ayında çıplak maaşı 2000 lira olan bir emekli 80 lira da ek ödeme alıyordu. Yeni zamla birlikte bu emeklinin çıplak maaşı 2.113,80 liraya ek ödemesi de 84,55 liraya yükseldi. Bu emeklimizin bankaya yatan 2.080 lira maaşı da 2.198,35 liraya çıktı.

Emekli Zam Oranı Nasıl Hesaplanıyor?

Milyonlarca SSK ve Bağkur emeklisinin Ocak ve Temmuz'daki zam oranlarını bir önceki 6 aylık dönemdeki enflasyon belirliyor. Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki 6 aylık değişim, SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranlarını gösteriyor. Bu da Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verileriyle ortaya çıkıyor. Emekliler, artış oranlarını zam aylarında öğreniyor. SSK ve Bağ- Kur emeklileri, Ocak zamlarını ayın 3'ünde öğrendi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 2017'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.69 oldu. Bu da SSK ve Bağkur emeklilerinin zammını yüzde 5.69 olarak gösterdi.

Memur Zam Oranı Nasıl Hesaplanıyor?

Yaklaşık 2 milyon memur emeklisinin zam oranı ise toplu sözleşmede belirleniyor. Örneğin; geçtiğimiz Ağustos'ta imzalanan toplu sözleşmede memur emeklilerinin Ocak 2018 zammı yüzde 4 olarak belirlendi. Ayrıca 2017'nin ikinci yarısındaki enflasyon Temmuz 2017'deki yüzde 4'lük zam oranını aşarsa, enflasyon farkı verileceği karara bağlandı. 2017'nin ikinci 6 aylık döneminde Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 5.69 çıktığı için, memur emeklilerine yüzde 1.69'luk enflasyon farkı oluştu. Memur emeklilerinin böylece yüzde 4'lük Ocak zammı, enflasyon farkıyla yüzde 5.69'a ulaştı.

Emekli Maaşı Neye Göre Hesaplanıyor?

Öncelikle çalışırken ödenen primler emekli maaşında belirleyici. Aylık bağlama oranları da emekli maaşında etkili oluyor. Emekli maaşı hesabında 3 ayrı dönem dikkate alınıyor. 2000'e kadar olan dönem, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası. Aylık bağlama oranları farklılık gösterdiğinden, bu 3 dönem için ayrı ayrı hesaplar yapılıyor. Yine 2000 yılı öncesinde gösterge hesabı yapılırken, şimdi refah payları da ekleniyor. Ancak her 2 hesap türünde de emekli maaşını belirleyen en önemli unsur çalışırken ki aylık brüt kazanç oluyor.

En yüksek emekli maaşı olarak 4. 240 seviyesini görüyoruz. Ocakta ki enflasyon zammı eğer hesaplanana göre 4.55 olursa ortalama 192 liralık bir maaş artışı olacak bu durumda 4. 432 seviyesinde bir maaşa denk geliyor. Eğer enflasyon rakamları daha yukarıda bir rakam olarak 4.97 oranında çıkarsa ortalama 210 TL bir artış söz konusu olacak ve en yüksek emekli aylığı 4.450 rakamını görecek. Bununla birlikte enflasyon rakamı en yüksek oran bazında 5.39 seviyesinde gerçekleşirse emekli aylığına ortalamam olarak 228 TL oranında bir yılbaşı zammı yansıyacak. Bu da en yüksek emekli maaşını 4.468 rakamına ulaştırmış olacak.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar