Son dakika benzin haberleri... Benzin fiyatı arttı, 6 TL'ye ulaştı! Peki benzin ne kadar oldu?

Benzin fiyatı arttı. PÜİS, benzine zam yapıldığını duyurdu. 12 kuruşluk zamın ardından benzin fiyatı arttı. Peki benzin ne kadar oldu? 24 Ocak benzin zammı ile benzin fiyatları değişti. Vatandaşlar, 'benzin fiyatı, benzin ne kadar' diye soruyor.

Son dakika benzin haberleri... Benzin fiyatı arttı, 6 TL'ye ulaştı! Peki benzin ne kadar oldu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
24 Ocak 2018 Çarşamba 13:18

Benzin fiyatına 12 kuruşluk zam geldi. Peki benzin ne kadar oldu? PÜİS'in 24 Ocak zammıyla birlikte motorin grubunda fiyat değişikliği oldu. Son zammın 25 Ocak'tan itibaren uygulamaya sokulacağı duyuruldu. Peki 12 kuruşluk son benzin zammıyla birlikte benzin fiyatı nasıl değişti? Benzin ne kadar oldu?

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'ndan (PÜİS) yapılan son açıklamada, "25 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere benzin grubunda 12 kuruş fiyat artışı beklenmektedir. 24 - 25 Ocak tarihlerinde motorin grubunda fiyat değişikliği beklenmemektedir" denildi.

Son benzin zammı 1 hafta önce, 16 Ocak'Ta gerçekleşmişti ve artış 7-9 kuruş aralığında seyretmişti. Son zamla birlikte benzin fiyatı litre başına 6 TL sınırına dayandı. Beklenen zammın ardından benzinin litre satış fiyatı ortalama olarak şu şekilde değişecek:

Benzin fiyatı İstanbul’da 5.68 liradan 5.80 liraya, Ankara’da 5.72 liradan 5.84 liraya, İzmir’de ise 5.68 liradan 5.80 liraya yükselecek. Benzin fiyatına en son 16 Ocak 2018 tarihinde 7-9 kuruş arasında zam yapılmıştı.

BENZİNDEN TASARRUF ETME YÖNTEMLERİ: Geçtiğimiz hafta gerçekleşen zamla birlikte Ocak 2018'de benzine 20 kuruş zam geldi. Benzin fiyatı 6 TL'ye yaklaştı. Bu durum araç sahiplerini benzinden tasarruf etme yöntemlerini araştırmaya itti. Peki benzin tasarrufu nasıl yapılır, nelere dikkat etmeli?

Öncelikle belirtmek gerekir ki tasarrufun en iyi yolu aracın gerektiği gibi kullanılması ve bakımının ihmal edilmemesidir. Periyodik bakım kapsamındaki eskimiş bujilerin değiştirilmesi, karbüratör, akümülatör bakımı, hava ve yakıt filtrelerinin gözden geçirilmesi, lastik basınçları ve rot ayarlarının yapılması gibi konuların yakıt tasarrufu sağlama noktasında ne denli önemli olduğu konusunda tüm uzmanlar hem fikir.

Araç Kullanırken Yakıttan Tasarruf Etmenin Püf Noktaları

Benzin alırken:

1. Havanın serin olduğu gün ve saatlerde benzin almak daha iyidir. Örneğin sabah erken saatlerde aldığınız benzin, soğuk hava nedeniyle sıkışmıştır. Bu sayede benzini buharsız olarak alırsınız ve aynı para ile daha fazla benzin almış olursunuz.

2. En iyi benzin seviyesi yarım depodur. Depoyu tamamen doldurduğunuzda hortumda kalan miktarın da ödemesini yapabilirsiniz. Bu nedenle depoda boşluk kalmasına dikkat edin.

3. İstasyondaki tankların yeni doldurulmuş olduğunu fark ederseniz, benzin almayın. Dolum esnasında tankların dibinde kalan tortular üste çıkar ve o an aldığınız benzinin kalitesini düşürür.

Sürüş öncesinde:

4. Lastiklerinizin iyi şişmiş olduğunu kontrol edin. Az şişirilmiş lastikler, daha çok sürtünmeye neden olduklarından yakıt kullanımını artırır.

5. Aracınızdaki fazla ağırlıkları boşaltın. İstiap haddinin üzerindeki her 45 kg. yükün yakıt tüketimini yüzde 7 artırdığını göz önüne alın. Bagajda gereksiz eşyalar, kar zinciri gibi fazlalıkları taşımayın.

6. Araçtaki rüzgara karşı sürtünme yaratacak çıkıntılar, direnci artırdığından yakıt tüketimini de artırır. Bisiklet veya diğer yükleri taşımak için kurulan eklentiler hem aracın ağırlığını hem de rüzgar direncini artırır.

7. Aracınızın yağını temiz tutmayı ihmal etmeyin, gerektiği zamanlarda değiştirin. Yağın temiz olması motordaki sürtünmeyi azaltır ve daha az benzin harcamanızı sağlar.

Sürüş sırasında:

8. Aracınızı ilk çalıştırdığınızda motorun soğuk olması yakıt tüketimini artırsa da, motoru durduğunuz yerde ısıtmanıza gerek yoktur. İlk kilometrelerde yavaş sürmeniz, motoru ısıtacak ve dururken harcadığınız benzin miktarını düşürecektir.

9. Hız sınırına riayet edin. Unutmayın ki daha hızlı giden, yolda yarışma yapan, ışıklarda en hızlı kalkan en çok benzin parası harcayandır. Aracınıza hız sabitleyici sistem kurmanız, hızınını kontrol etmenize yardımcı olur.

10. Sürüş esnasında ani hızlanmalardan ve frenden kaçının. Bu, hem arabanın teknik aksamına zarar vermekte, hem de benzin kullanımınızı artırmaktadır.

11. Bozuk yollarda araç sürmemeye çalışın. Otomobillerde yakıt tüketimini en çok artıran nedenlerden biri yolların düzgün olmamasıdır. Ülkemizde bozuk yollara girmek sıklıkla kaçınılmaz olsa da, eğer alternatifiniz varsa mesafeyi uzatmak adına da olsa düzgün yoldan gitmenizi tavsiye ediyoruz.

12. Aracınızın devrini sabit tutmaya çalışın. Devrin 2500-3000 d/d seviyesinde tutulması ideal olarak verilmektedir.

13. Hızlı sürüş esnasından camları açık tutmamaya özen gösterin. Özellikle hızlı gittiğinizde açık camlar, rüzgar direncini artırır.

14. Klimayı kontrollü kullanın. Klima açıken benzin harcamanızda yüzde 10’a varan bir artış olabilir. Hızlı seyretmediğiniz sürece ve hava çok sıcak değilse klima yerine camları açın. Bir diğer yöntem de yaz aylarında klima ile aracın içi belli bir soğukluğa geldikten sonra klimayı bir süre kapalı tutulmasıdır. Ayrıca aracınızı gölgeye park etmeniz, içini serin tutacağından, klima kullanımınızı azaltacaktır.

Bunlar dışında ışıklarda duruken veya trafik sıkıştığında motoru stop ettirmek, dur – kalk sayısını azaltmaya çalışmak da benzin tasarrufu için bilinen yöntemlerden. Hepsinin ötesinde araç kullanımını azaltmak, kısa mesafelerde yürümek hem cebinizi hem de sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Anonim En beğenilen yorum
BİRAZ İNDİRİM YAPIN HEP ZAM OLMAZ Kİ