Milli para nedir?

Milli para nedir? sorusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra gündeme gelmeye başladı. Kübra Par'ın programına katılan Cevdet Yılmaz, 'Milli Para'yı açıkladı. Peki ya Milli Para nedir? Milli Para nasıl olur, milli paranın özellikleri nelerdir? sorularıyla ilgili detaylar haberimizde...

Milli para nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
3 Mayıs 2018 Perşembe 22:07

Milli para nedir? sorusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın D-8 zirvesinde yaptığı açıklamalardan sonra gündeme gelmeye başladı. Peki ya Milli Para nedir? Milli Para nasıl olur, milli paranın özellikleri nelerdir? sorularıyla ilgili detaylar haberimizde...

CEVDET YILMAZ MİLLİ PARA'YI AÇIKLADI

AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz 'Milli Para nedir?' sorusunu cevapladı. Cevdet Yılmaz, ''Milli para muhatap olduğunuz ülkenin parası, yani Türk Lirası.'' yanıtını verdi. Günümüzde kripto paraların yaygınlaştığını dile getiren Cevdet Yılmaz, ''Rezerv paralar dünyada bir dengesizlik oluşturuyor. Bütün dünya için referans alınmalı tartışmaları var. Bir tarafta da milli para dediğimiz konu var. Rezerv para dışında ülkelerin kendi milli paralarıyla alışveriş yapmaları tartışmaları var. İran, Çin bu gelişmelere imza attı.'' cümleleriyle de yanıtını detaylandırdı. 

Milli Para kullanmak neden faydalı?

Türk Lirasının ağırlığını artırmamız lazım diyen Cevdet Yılmaz, ''Milli Para kullanmak döviz ihtiyacını azaltıyor. Dövizdeki riskler milli parayla azalacak. ABD bütün dünyayı etkiliyor. Burada bir adaletsizlik var demektir. '' açıklamalarını yaptı. 

Erdoğan: Ticarette milli para kullanmalıyız

D-8 zirvesinde milli para kullanmalıyız diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''D-8’in ilkeleri ve değerlerine olan ihtiyaç artmıştır. Potansiyelimizi harekete geçirme noktasında sıkıntılar yaşıyoruz. Eğitimden enerjiye her konuda yapabileceklerimiz var ve bunu harekete geçirmeliyiz. D-8’in değişen dünya üzerinde yerinde sayması doğru değildir. Genişlemeden korkmamamız gerekiyor. Kur baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok, biz yerli ve milli paralarla ticaretimizi yaptığımız zaman ülkelerimizin kazancı artacaktır. Takas odası yaparak, merkez bankalarımızı bir araya getirmeli ve iş adamlarımızı ortak çalışmalara teşvik etmeliyiz.'' cümlelerini kullanmıştı.

 

Milli para nedir?

Milli para ülke ekonomisinde kur baskısını azaltmaya yarayan bir ekonomi modelidir. Ülkelerarası ticarette milli ve yerli paraların kullanılmasını kapsamaktadır. Takas odası yönteminin tercih edildiği bu modelde merkez bankalarının bir araya getirme algısı vardır.

Dünyada milli para kullanımı

Cuhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya, Çin ve İran ile ticaretin milli paralarla yapılacağını belirtmişti. Bunun üzerine İran teklifi olumlu karşılamıştı. Somut adım ise Çin ile atıldı. İlk para takası işlemi yapıldı.

Çin bankası 450 milyon TL kullanım gerçekleştirerek anlaşmayı hayata geçirdi.

Milli para kullanımı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Çin Merkez Bankası ile yaptığı ilk para takasıyla yeni bir boyuta taşındı.

Türkiye'nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden birinin de yaptığı çalışmaların sonuç verdiği ve Çinli tedarikçilerine ödemelerini yuan ile yapmaya başlayacağı öğrenildi.

Türkiye’nin, en büyük ticaret ortaklarından Çin Halk Cumhuriyeti ile geçen yıl 28 milyar dolar tutarında dış ticaret hacmi bulunuyor. Para takası anlaşması ile iki ülke arasında milli paraların kullanılması hedefleniyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Rusya'ya yaptığı ziyarette de ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasının gündeme geldiği belirtilirken, Rusya'nın da kısa zamanda milli para kullanımı ile ilgili adım atılabileceği ifade ediliyor.

Milli para nasıl olur?

Atatürk Vatandır Sempozyumunda politikacılara seslenerek, ‘George'nin ağzına baka baka sorunları çözemezsiniz’ diyen Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi, Türkiye’nin faiz belasından kurtulması paramızın bağımsız olması gerekiyor. Paranın bağımsız olmasının yolu da Milli Ekonomi Modeli'dir" dedi ve şöyle devam etti: 
Faiz sadece vereni değil, alanı da zora sokar. Faiz uzun vadede talebi de daraltır ve aynı zamanda maliyet enflasyonunu da yükselterek pahalılığa da sebep olur. "Peki nasıl çözülecek? Devlet emek ve üretim karşılığı senyoraj hakkını kullanacak, sosyal devlet - milli devlet projeleriyle ihtiyacı olan insanlara ve kuruluşlara proje mukabili para verecek. Kısacası üreticinin ve tüketicinin maliyetli para almasına ihtiyaç kalmayacak. Üretici gidecek proje mukabili devletten sıfır faizle para alacak, tüketici de zaten sosyal devlet - millet devlet ilkesini gereği olarak destek alacak. Asgari ücret 5 bin lira olacak, ev hanımı maaşı bin 500 lira olacak, öğrenciye para verilecek... Kısacası para piyasaya ihtiyaç sahibi üzerinden sürülecek. Mustafa Kemal, 'askeri zaferlerin taçlanması için ekonomik başarı şarttır' demişti. O halde paramızın da bağımsız olması gerekiyor. Paranın bağımsız olmasının yolu Milli Ekonomi Modeli'dir."

 Milli para nedir? Özellikleri Nelerdir? Milli Para uygulaması

Sabah gazetesinden Şeref Oğuz, Milli parayla ilgili şu yazıyı yazmıştır:

Milli para ve yerli para, dolar vesayeti karşısında geliştirebileceğimiz finansal yeteneklerden biri olabilir. Altını belirleyici hale getirmek, altı doldurulduğunda denenecek yöntemler sunabilir bizlere... Altın kural basittir; altını olan, kuralı koyar...
ABD Başkanı Trump'un siyaset terminolojisine eklediği bir kelime var: Twitokrasi... Sabah kalkıyor, şirket gibi gördüğü ülkesinin piyasa değerini(!) yukarı çıkarmak için birkaç karmaşa tasarlıyor, ardından dolar üzerinden küresel sağım başlayıveriyor.
Eğer dünya parası sizin elinizde ise ve banknot matbaasının düğmesi parmağınızın ucunda ise dilediğinizce dolar basar, bunu dünyaya dağıtırsınız. Madem altın kural gereği, doları altın yerine koyan Trump, yönettiği "istikrarlı istikrarsızlık" süreciyle tasarlanmış kargaşa sayesinde bizleri üzüyor, kur oyunları kuruyorsa, bunu bozmanın bir yolu, pekâlâ geliştirilebilir.
Milli Para, Yerli Para derken, dolar vesayetinden kurtulmak, ülkelerle dış ticareti dolar dışı paralarla yapmaktan söz ediyoruz. İnsan zihni bir kez buna odaklanırsa, çözümünü de bulacaktır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar