için kaldı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası’nın faizi sabit tutmasından ardından dolarda yükseliş meydana geldi.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
25 Nisan 2019 Perşembe 14:00

Merkez Bankası’nın faizi sabit tutmasından ardından dolarda yükseliş meydana geldi.

Banka bir hafta vadeli repo faizini yüzde 24 seviyesinde sabit bıraktı.

Para Politikası Kurulu'nun açıklamasında fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği vurgulandı.

‘İhtiyaç halinde ek sıkılaştırma’ ifadesi metinden çıkarıldı.  Metinde "Veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini göstermektedir" denildi. 

Parasal duruşun hedeflenen patika ile uyumlu belirleneceği vurgulandı. Metinde "Enflasyon görünümünde belirgin iyileşmeye dek sıkı duruşun korunması kararlaştırıldı. Enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir"

Dolar 5.98 TL’yi gördü

Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklamasından sonra dolar 5.98 TL’yi gördü.

 Merkez Bankası’ndan yapılan açıklama şöyle;

“Para Politikası Kurulu (Kurul),politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

İç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

TCMB yerel seçimler öncesinde parasal sıkılaştırma amacıyla durdurduğu haftalık repo ihalelerine bu ay tekrar başlamıştı. Bir hafta vadeli repo faizi yüzde 24 seviyesinde bulunuyor.

13 Eylül 2018'de yüzde 17.75'ten yüzde 24.00 seviyesine yükseltilen TCMB gösterge faizi, 25 Ekim, 13 Aralık, 16 Ocak ve 6 Mart tarihli toplantılarda beklentilere paralel olarak sabit tutulmuştu.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar