Memurluk kalkıyor mu? Memurlar neden sözleşmeli oluyor? Sözleşmeli memurluk nedir?

Başbakan Binali Yıldırım’ın kamu çalışanlarının sözleşmesi olması taraftarıyım açıklamasının ardından “ Memurluk kalkıyor mu?” soruları sorulmaya başladı. Peki ya memurlar neden sözleşmeli oluyor? Sözleşmeli memurluk ne demek?

Memurluk kalkıyor mu? Memurlar neden sözleşmeli oluyor? Sözleşmeli memurluk nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
1 Nisan 2018 Pazar 09:28

Başbakan Binali Yıldırım’ın memurlukla ilgili açıklamalarının ardından sözleşmeli memurluk konuları gündeme geldi. Memurluk sözleşmeliye dönerse nasıl bir sistem olur? Başbakan Binali Yıldırım neden memurların sözleşmeli olmasını istiyor? Tüm detaylar haberimizde.

Memurluk Kalkıyor mu? Memurlar neden sözleşmeli oluyor?

Binali Yıldırım’ın “Kamuda çalışanların sözleşmeli olmasından yanayım.” Açıklamasının ardından “Memurluk kalkıyor mu?” soruları sorulmaya başladı. Yıldırım konu ilgili yaptığı açıklama şu şekilde;

"Benim gönlümde kamuda çalışanların sözleşmeli olmasından yanayım. Sözleşme güvence açısından olumsuzluk getirmiyor. Sözleşme performansı arttırıyor. Verimlilik artıyor. Bölgeler arasında ihtiyaçları planlama yapıyorsunuz, nerede ihtiyaç varsa oraya alıyorsunuz. Yine devlette çalışıyorsunuz. Ücret olarak da kadrolardan aşağı değil." ifadeleriyle cevap verdi.

Başbakan Binali Yıldırım katıldığı canlı yayında 'Sözleşmeli öğretmene kadro yok mu? Kamudaki sözleşmeliler de kadro bekliyor. Bu süreçte böyle bir vaat olacak mı?' sorusuna "Ben hiç popülizm sevmem. Benim gönlümdeki kamuda çalışanların hepsinin sözleşmeli olması. Sözleşmeli olmak güvence açısından olumsuzluk getirmiyor. 20 bin küsür öğretmen aldık baştan dedik ki siz beş yıl şurada çalışacaksınız dedik. Çeşitli mazeretlerle buradan filanca ile gitmek istiyorum dediler. Bu planlamayı bozuyor. Sözleşmeyle verimlilik artıyor. Bölgeler arasındaki ihtiyaçlar artıyor. Nerede ihtiyaç varsa oraya öğretmen alınıyor. Sözleşme iş güvenliği konusunda ve ücret bakımından bir sorun yaratmıyor. Kamu çalışanlarının tanımı tek olmalı. Bu da yine kanunla olmalı" cevabını verdi.

Sözleşmeli Memurluk Nedir?

Sözleşmeli personel, Anayasa'da meslek bilgisine ve uzmanlığa ihtiyaç duyulan ve zorunlu durumlar baş gösterdiğinde istihdam edilen ve çalışan niteliği açısından işçi sayılmayan kimsedir. Kamu kurum ve kuruluşları sözleşmeli personel çalıştırabilmek için, Maliye Bakanlığı'yla Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşleriyle Bakanlar Kurulu kararını almak zorundadır.

Sözleşmeli Memur Ne İş Yapar?

Sözleşmeli personel, meslek bilgisi ve uzmanlık alanı doğrultusunda istihdam edildiği görevde, üstünün kendisine verdiği görevler ile meslekten doğan görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

Sözleşmeli Memur Olmanın Avantajları

-Belli bir aylık gelir almak üzere sözleşme yapar.

-Çalışma saatleri bellidir.

-Görev tanımı bellidir.

Sözleşmeli Personel Olmanın Dezavantajları

Belli bir süre için sözleşme imzalandığından, sözleşme süresi sona erdiğinde işsiz kalma ihtimali vardır. (Kamuda ceza almayan tüm personellerin sözleşmeleri her yık yenilenir). Çalıştığı süre içerisinde çalışma arkadaşları ve üstleriyle görevle alakalı çatışma yaşandığında sözleşmesinin uzatılıp uzatılmayacağı endişesi taşır.

Kadrolu Memur ile Sözleşmeli Memur Arasındaki Farklar Nedir?

Son dönemlerde kamuya memur alımları sözleşmeli olarak alınıyor. Memur adaylarının hoşlanmadığı durum olan sözleşmeli memurluktan geri adım atılacağı düşünülmüyor aksine destekleniyor. Peki sözleşmeli memur ile kadrolu memurların arasındaki fark nedir?

-1.dereceden yakınının vefatı için kadrolu memura 7 gün izin verilirken sözleşmeli memura 3 gün izin verilir.

-Eşinin doğum izni için kadroluya 10, sözleşmeliye 2 gün izin verilir.

-Sözleşmeli memur evlenirse 3, kadrolu memur evlenirse 7 gün izin alabilir.

-Sözleşmeli personel doğum yaparsa 1 yaşına kadar günde 1,5 saat izin, kadrolu doğum yaparsa, İlk altı ay günde 3 saat, ikinci altı ay günde 1,5 saat izin hakkı vardır.

-Sözleşmeli personel görevde yükselme sınavına giremez, görevde yükselme sadece kadrolu memurlar için geçerlidir.

-Sözleşmeli memurun eşi de sözleşmeli ise eş durumundan faydalanabilir kadrolu için böyle bir kısıtlama yok.

-Sözleşmeli kamu personelinin yıllık izni bir sonraki yıla devretmez, kadrolu memurun izni devreder.

-Sözleşmeli personel yurtdışı eğitimlerine gidemiyor, kadrolu memur gidebiliyor.

-Sözleşmeli personellere tayinde harcırah verilmez, kadrolu memura verilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar