Konut kredisi yapılandırma nasıl yapılır? Konut kredisi yapılandırma ücreti ne kadar?  

Yüksek faizle konut kredisi kullananlar faizlerin düşmesiyle birlikte konut kredisi yapılandırmasına gidiyor. Konut kredisi yapılandırma nasıl yapılır? Konut kredisi yapılandırma ücreti ne kadar?  Konut kredisi yapılandırma hesaplama detayları haberimizde.

Konut kredisi yapılandırma nasıl yapılır? Konut kredisi yapılandırma ücreti ne kadar?  
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
9 Mayıs 2018 Çarşamba 14:50

Birçok kredi türünde yapılmakta olan yapılandırma sistemi konut kredilerinde de yapılmaktadır. Yüksek faizli kredi kullananlar için büyük avantajı olan kredi yapılandırması çoğu kişi tarafından gerçekleştiriliyor. Konut kredisini yapılandırılması yapılarak ödemelerinizi daha kolay hale getirmeniz hatta daha uygun faizde kredi ödemeniz mümkün olabiliyor. Konut kredinize yapılandırma yaparak taksitlerinizi azaltıp, artırabilir ve faizler düştüyse daha az faiz ödeyebilirsiniz. Konut kredisi yapılandırmasına dair tüm merak edilenler azonceoldu.com’da!

Konut Kredisi Yapılandırma İşlemi Nedir?

Konut kredisi yapılandırma işlemi mevcut konut kredinizin kapatılması ve güncel faiz oranlarıyla yeni bir faiz oranlarından oluşan kredi kullanılması anlamına gelir. Kredi yapılandırmasına başvurmak her zaman avantajlı olmayabilir. Avantajlı olması için faiz oranlarının düşük olması gerekir. Kredi yapılandırması ödemekte olduğunuz kredinin kapatılması ve size şu anki faiz oranlarıyla yeni bir kredi açılması anlamına gelir.

Konut Kredisi Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Konut kredisi yapılandırma işleminden faydalanmak istiyorsanız öncelikle hangi bankada bunu gerçekleştireceğinize karar vermelisiniz. Birçok banka kredi yapılandırma hizmeti sunar. Size hangisi uygunsa o bankada kredi yapılandırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer başvurduğunuz bankada kredi yapılandırmanız olumlu sonuçlanırsa eski bankanızdan kapatma yazısı almanız gerekir. Kapama yazısı güncel borcunuzu gösterir ve bu borcun ödenmesi durumunda ev üzerinde bulunan ipoteğin kalkacağını teyit eder. Kapama yazısı gönderildikten sonra evinize yeni bankanız tarafından eksper gönderilir ve eksper raporunun olumlu olması durumunda kredi kullanım aşamasına geçilir.

Kullanım aşamasında yeni bankanızın tapu görevlisi ile birlikte evinize 2. derece ipotek konulur. Daha sonra eski bankanızın gönderdiği kapama yazısındaki borç miktarı yeni bankanız tarafından kredi edilir. Son olarak eski bankanız, yeni bankanıza ipotek kaldırma yazısı gönderir ve bu yazı ile eski bankanızın ipoteği kaldırılmış olur. Bununla birlikte yeni bankanızın 2. derece olan ipoteği 1. derece olur ve konut kredisi yapılandırma işlemi tamamlanır.

Kredi Borcu Yapılandırma İki Şekilde Yapılabilir:

1.Faizler düştüğünde mevcut kredinizin faiz oranını düşürmek için yapacağınız yapılandırma.

2.Ödemekte zorlandığınız kredi, kredi kartı gibi borçlarınızı düzene sokmak için yapacağınız yapılandırma.

Faizler düştüğünde ve yeniden yapılandırma yapıldığında banka krediniz peşin olarak kapanmış görünür ve yeni faiz oranları üzerinden yeniden hesaplama yapılır. Sonuç olarak krediniz yeniden yapılandırılır.

Konut Kredisi Yapılandırma Ücreti Ne Kadar?

Konut kredisi yapılandırma işlemi faizler düştüğünde kredi aldığınız bankadan yapmak ek masraflar düşünüldüğünde daha karlıdır. Ancak, mevcut bankanızın piyasa faiz oranlarına düşmemesi veya yapılandırma işlemi için yüksek faiz uygulaması durumda, transfer işlemi yapmak da kârlı olabilir. Bunun için yapılandırma yapmadan önce, diğer bankaların şartlarını da araştırmanız sizin için uygun olacaktır. Transfer veya yapılandırma yapılması durumda, ödeme planında değişiklik yapılacağından dolayı kalan tüm anaparanız üzerinden, vadesi 36 ayın altında olan krediler için %1, vadesi 36 ayın üzerinde olan krediler için ise %2 oranında yasal olarak bir ceza alınabilmektedir. Tabii bu oranlar cezaların üst limitleridir. Yani daha az bir ceza almak, bankanın inisiyatifinde olan bir durumdur.

Ödenecek olan ceza haricinde kredinizi başka bir bankaya transfer etmeniz durumda, evinize yeniden gayrimenkul değerleme uzmanı (konut eksperi) geleceğinden ve tapuda ipotek değişeceğinden dolayı, ekpertiz ve ipotek masraflarınız da olacak. Ancak bu ek masraflara rağmen, faiz oranınızdaki düşüşe göre konut kredisi transfer işlemlerinde ciddi kârlar elde edebilirsiniz. Ayrıca, banka kampanyası kapsamında transfer işlemlerinde sizden ekspertiz ücretini de almayabilir.

Konut Kredisi Yapılandırma Hesaplama

Bankadan 1,24 faiz oranı ile 100 bin kredi ve ve 120 ay vadesi ile konut kredisi aldığınızı düşünelim. Taksitlerinizin ise 1,606.01 TL olduğunu düşünürsek toplamda 173,449,083 TL ödemeniz gerekiyor. Ancak 120 ay için 0,99 fazi oranında yapılandırmaya gittiğinizi düşünürsek %2.00 kredi kapama cezası olduğunu varsayalım. Bunun dışında masraflar hariç aylık ödemeniz 1.360,61 TL olur ve toplam borcunuz yapılandırma sonrasında 163,273.20 TL'ye düşer. Böylece 8.269,97 TL kar yapmış olursunuz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar