KDV nedir, nasıl hesaplanır?

Katma Değer Vergisi (KDV), yapılan harcamalar üzerinden devlete ödenen vergi türüdür. Peki KDV kimlerden alınır, ne kadar alınır? KDV nasıl hesaplanır?

KDV nedir, nasıl hesaplanır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
25 Aralık 2017 Pazartesi 10:54

 

KDV, uzun adıyla katma değer vergisi, yapılan harcamalar üzerinden devlete ödenen vergiyi ifade eder. KDV oranları ülkelere ve ürünlere göre değişiklik gösterir.

Çoğu ülkede utgulanan bir vergi türü olan KDV, 1984 yılında kabul edilen 3065 sayılı kanuna tabi olarak uygulanmakta olup, tüketim vergisi niteliği taşımaktadır. Peki KDV kimlerden alınır, nasıl hesaplanır? KDV vergisi ne kadardır?

KDV KİMLERDEN ALINIR?

Katma Değer Vergisi, hemen hemen herşeyden alınabilir. En bilindik haliyle ticari, sanayi, serbest meslek ve zirai faaliyet alanında sağlanan hizmetlerden alınmaktadır. Şans oyunları, eğlence sektörü faaliyetleri, müzayede satışları vs. de KDV alınan durumlardır.

KDV NE KADAR ALINIR?

Katma Değer Vergisi ülkelere göre farkılık gösterir. Ülkemizde ekmek ve un mamülleri başta olmak üzere okul, sağlık hizmetleri ve öğrenci yurtları gibi kullanım alanları doğrultusunda inşa edilen prefabrik yapıların teslimlerinde yüzde 1 vergi alınır.

Ancak yüzde 1’lik vergi kesintisi sadece temsilidir. Ülkemizde senetlerde ve sözleşmelerde yer alan Katma Değer Vergisi bedeli ayrı hesaplanmaktadır. Ancak 2011 yılında Maliye Bakanlığı’nca yapılan değişikliklerde bazı ürünlerde vergi bedeli %8 olarak belirlenmiştir.

KDV BEYANNAMESİ NEDİR, NASIL VERİLİR?

KDV Beyannamesi, katma değer vergisine tabi tutulmuş olan işletmelerin veya şirketlerin takip eden ayın 24. gününün akşamına kadar bağlı oldukları vergi dairesine muhasebecileri aracılığıyla veya şahsen verdikleri beyannamedir.

KDV beyannamesi ayın 24'üne kadar verilirken, KDV ödemeleri ise ayın 26. günü yapılır.

Öte yandan, beyannamelerini aylık olarak veren işletmelerin dışında 3 aylık periyotlar ile veren işletmeler de bulunmaktadır.

KDV NASIL HESAPLANIR?

Katma Değer Vergisi tutarı, Katma Değer Vergisi hariç fiyat ve Katma Değer Vergisi dâhil fiyat aşağıdaki KDV hesaplama formüllerine göre hesaplanır:

KDV Hariç Fiyat Üzerinden;

Katma Değer Vergisi Tutarı = KDV Hariç Fiyat x (KDV Oranı / 100)) olarak hesaplanır.

KDV Dâhil Fiyat Üzerinden;

Katma Değer Vergisi Tutarı = KDV Dâhil Fiyat x (KDV Oranı / (100 + KDV Oranı)) olarak hesaplanır.

KDV Dâhil Fiyat Üzerinden;

Katma Değer Vergisi Hariç Fiyat = KDV Dâhil Fiyat / (1 + (KDV Oranı / 100)) olarak hesaplanır.

KDV Hariç Fiyat Üzerinden

Katma Değer Vergisi Dâhil Fiyat = KDV Hariç Fiyat x (1 + (KDV Oranı / 100)) olarak hesaplanmaktadır.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar