İşverene vergi teşviki uygulamasının şartı nedir 2018?

İşverenin yükünü azaltmak amacıyla işverene bazı şartlar dahilinde vergi teşviki uygulaması başlatılacak. İşverene vergi teşviki uygulamasının şartı nedir?

İşverene vergi teşviki uygulamasının şartı nedir 2018?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
7 Temmuz 2018 Cumartesi 10:34

Türkiye’de işsizliği azaltmak adına yılbaşından bu yana yeni teşvikler devreye girmiş ve artı 2 istihdam seferberliği başlatılmıştı.  Buna ek olarak ise 100 liralık asgari ücret desteğinin devamına karar verilmişti. 773 liralık verilen işçi başına destek 831 liraya çıkarılmıştı.  ‘Bir senden, bir benden’ uygulamasıyla esnafın 18-25 yaş arasında yeni aldığı işçinin 6 aylık parasını (14 bin 914 lira) devlet ödemeye başlamıştı. Tüm bu desteklere ilave olarak işverenlerin elini rahatlatacak vergi teşviki uygulamasının devreye girmesi sağlandı. Peki ya işverenlere vergi teşviki uygulaması nedir, kimler faydalanabilir?

Vergi Teşviki Uygulamasının Şartı Nedir?

Yeni personel alan işverenlere 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere 2020 yılına kadar vergi teşviki uygulanacak.  Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili tebliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 2017 yılında çalıştırılan ortalama personel sayısına ilave olarak alınacak her işçi başına Gelir Vergisi stopaj teşviki (106.55 TL) uygulanacak. Alınacak kişinin İşkur’a kayıtlı işsiz olması şart. 18 aya kadar sürecek teşviklerle patron, her ay işçi başına 106.55 liralık vergiden muaf tutulacak.

18 ay personelin işsiz olmakla birlikte son üç ay içinde toplam 10 günden fazla sigortasının olmaması da gerekiyor. 2020 yılına kadar sürecek teşvik normalde 12 ay. Bu süre, işe giriş tarihi itibarıyla teşvik kapsamına giren 18 yaşından büyük kadın, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek çalışanlarla, engelli sigortalılar için 18 ay olacak.

İmalat sektöründe faaliyette bulunan işverenlerin de Gelir Vergisi stopaj teşvikinden yararlanması için, ustalık belgesi sahibi işverenin, 2017 yılında SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı ortalamasının 1 ile 3 olması şartı aranacak. Teşvik kapsamında ilave olarak işe alınacak sigortalının işe giriş tarihi itibarıyla 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük olması da gerekecek.

Vergi Teşviki Nasıl Uygulanacak?

Asgari ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi’nin, AGİ (asgari geçim indirimi) düşüldükten sonra kalan kısmından teşvik uygulanacak. Bu teşvikten faydalanacak işverenler bir bildirim düzenleyerek yararlandıkları teşvike ilişkin ayrıntıları aylık muhtasar beyanname ile kayıtlı bulundukları vergi dairesine bildirmek zorundalar.

Vergi Teşviki Nedir, Türleri Nelerdir?

Vergi teşvikleri, girişimcilerin belli proje veya sektörlere yatırım yapmalarını sağlamak amacıyla üzerlerindeki vergi yükünü azaltan teşviklerdir.

1- İndirimli Kurumlar Vergisi Oranı

Genel vergi rejimi içinde özel sektör veya bölgeler için daha düşük oranda kurumlar vergisi uygulaması şeklindeki teşvik türüdür.

2- Zararın İleriki Yıllara Devri Uygulaması

Hükümetler düşük oranlı kurumlar vergisi ile birlikte yatırımcılara zararlarının sınırlı bir dönem için ileriki yıllara aktarmaya vergi muhasebesi amacına yönelik olarak izin verirler.

3- Vergi Tatilleri

Vergi tatilleri belli niteliklere sahip yeni kurulmuş firmaların yatırımı teşvik amacıyla, belirli bir periyot için (örneğin 5 yıl) elde ettikleri kazançlar üzerinden vergiden istisna tutulmaları şeklinde uygulanan bir vergi teşvik türüdür.

4- Yatırım İndirimi

Yatırım indirimi, vergi kanunları ile belirlenen sınırlar içinde yapılan yatırımlar için yapılan harcamaların tamamının veya belir bir oranının vergilendirilebilir gelirden indirilmesidir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar