İşsizlik maaşı kalkıyor mu?

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen TOBB toplantısının basına kapalı gerçekleşen bölümünde, söz alan bazı iş insanları, işsizlik maaşına son verilmesini talep etti.

İşsizlik maaşı kalkıyor mu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
24 Ocak 2019 Perşembe 15:43

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla geçtiğimiz günlerde TOBB toplantısı gerçekleşti. Toplantıya iş dünyasında birçok isim katıldı.

 Toplantının basına kapalı bölümünde sürpriz bir talepte bulunuldu. Söz alan bazı oda başkanları İşsizlik fonunun kaldırılmasını ve İşsizlik maşasına son verilmesini talep etti. Edinilen bilgiye göre iş insanları çalıştıracak kişi bulamamaktan yakındı. İş insanları ‘8-10 ay işsizlik maaşı alan bir işçi bir süre çalışıp yeniden işsizlik maaşına başvuruyor. Böylelikle çalışacak işçi bulamıyoruz’ diyerek sistemden yakındı.

Hükümetten destek görmedi

"İşsizlik maaşı kalksın" talebi, hükümetten destek görmedi. Konuyla ilgili verilere bakıldığında fona aktarılan paralardan sadece işsiz kalan vatandaşın değil işverenlerin ve devletinde bu kaynaktan yararlandığı ortaya çıkıyor.

Türkiye İş Kurumu’nun 16 yıllık verileri ve bağımsız denetim raporlarına göre fondan, ilk ödemenin yapıldığı Mart 2002 tarihinden bugüne kadar 6 milyon 659 bin 171 kişiye toplam 23 milyar 304 milyon lira işsizlik maaşı ödendi.

Buna karşılık fondan 2008-2013 yılları arasında Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile Ekonomik Kalkınma ve Sosyal Gelişme Gideri için 11.5 milyar lira aktarıldı. Aktif işgücü programlarına 22.7 milyar lira, işbaşı eğitim programlarına 5.3 milyar, teşvik ve desteklere de 14.1 milyar lira harcandı.

Fonun ilk kurulduğu yıllarda vergi muafiyeti uygulanıyordu. 2007 yılında mevzuatta yapılan değişiklikle fondan vergi alınmaya başlandı. Fonun faiz gelirlerinden, 2008 yılından 2018’in haziran ayına kadar alınan vergi tutarı 6.3 milyar liraya ulaştı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Poyraz eser En beğenilen yorum
Bu millet ile dalga mı geçiyorlar bu dalgayı geçen kimler çok merak uyandırıcı vatandaş iş bulamıyor güya işverende işçi mi bulamiyor sen işçiyi çıkarma o halde o şartlar öyle basit değil işsizlik maaşı kolay ca alın mıyor
Ercan
Bu iş veren ne kadar nankör yalancı işçi bulamıyoruz diyorlar ulan devletten destek almak için 6 ay çalıştırıp çıkarıyorsunuz yerine yeni eleman alıyorsunuz nedenmi hırsızlıgı devleti sömürmeye alışmışsınız canınız cehennem olur inşallah...
Kadir
Onu diyeni gosterin yüzüne sövücem kac aydir is ariyorum bulamiyorum manisa gibi yerde uni mezunu olmama ragmen issiz geziyorum sacma sapan sebeplerle ret cevabi almaktan biktim is kurda 5 isci alicak firmaya 1 saatte 400 kisi basvuruyor izdiham yasanip birbirini eziyor ve boyle egoist is adamlari keyif surerken halk ac kaliyor
Güloş
4 ay çalıştır işine son ver tekrar yeni eleman al devleti soy sonra eleman bulamıyoruz diyorlar sömürücü işverenler