İşsizlik maaşı hesaplama! İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

Haksız yere işsiz kalanlar işsizlik maaşı alabiliyor. Peki nasıl? İşsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılıyor?Sigortalı işsizler ne kadar işsizlik maaşı alabiliyor

İşsizlik maaşı hesaplama! İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
26 Aralık 2017 Salı 10:53

Haksız gerekçelerle işine son verilen sigortalı İşsizler işsizlik maaşı alıyor. Peki isizlik maaşı hesaplama işlemi nasıl yapılıyor? Prim gününe bağlı olarak işsizlik maaşı hesaplaması yapılırken, ne kdar süreyle kaç TL ödenek sağlanıyor? İşte işsizlik maaşı hesaplama işlemi ve konuya ilişkin diğer merak edilen soruların cevabı...

Yüzbinlerce vatandaş işsizlik maaşı başvuru şartlarını ve işsizlik maaşı hesaplama işlemini merak ediyor. Azonceoldu.com size bu soruların yanıtını veriyor.

İşte 'işsizlik maaşı hesaplama' işlemi ve kadar olduğuna dair bilgiler...

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

İşsizlik maaşı alınabilmesi için gerekli koşulları sağlamak gerekiyor. Bunların baında kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olmak gerekiyor. İşte kanunda yer alan işsizlik maaşı alma koşulları:

1 - Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

2 – Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

İşsizlik maaşı almak için başvuru iki şekilde yapılabilir. Bunun için 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurabilirsiniz veyahut elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresi üzerinden başvuru yapılabilir.

Bunlara ek olarak e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir. Ancak şunu belirtmekte fayda var: Başvurular 30 gün içerisinde yapılmalı, aksi halde geçersiz sayılır.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜREYLE ALINABİLİR?

İşsizlik maaşı süresi nasıl belirleniyor? İşsizlik maaşının süresini hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Zira çalışanın prim günü arttıkça maaş süresi de doğru orantıda artış gösteriyor.

Bu kapsamda prime göre işsizlik maaşı süresi şu şekilde değişiyor:

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Sürede olduğu gibi ne kadar maaş alınacağı hususunda da prim etkili oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalı işsizin son dört aylık prime esas kazancı dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Söz konusu tutar, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.

İşsizlik maaşının sınırları geçerli asgari ücrete göre belirleniyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40'ı en yükseği ise yüzde 80'i kadar oluyor. Bu kapsamda ortalama bir maaş 711 lira ile 1.422 lira arasında seyrediyor.

İŞSİZLİK MAAŞININ KESİLEBİLECEĞİ DURUMLAR

İşsizlik maaşının kesilme ihtimali var. Nasıl mı? Eğer son çalıştığınız işten daha iyi koşulları olduğu halde İŞKUR tarafından teklif edilen bir işi reddederseniz ve bunun haklı bir gerekçesi olmazsa işsizlik maaşı ödeneği tekrar başlatılmamak üzere kesilir.

Öte yandan, işsizlik ödeneği aldığı halde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilir se de tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir.

Ayrıca, işsizlik maaşı aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı öğrenilen vatandaşların “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar