Evlilik destek kredisi nasıl alınır? Devlet destekli kredi 2018

Devlet destekli evlilik kredisinin detaylarını merak ediyorsanız haberimizin detaylarını kaçırmayın.

Evlilik destek kredisi nasıl alınır? Devlet destekli kredi 2018
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
18 Ocak 2018 Perşembe 14:51

Evlilik her ne kadar güzel bir duygu olsa da ekonomik anlamda biraz yıpratıcı olabiliyor. Mobilyasından, mutfağına, gelinlikten, damatlığa derken masraflar kabarıyor. İşte bu noktada ilaç gibi gelecek bir destek sağlandı: Evlilik destek kredisi. Evlilik destek kredisi 2018 nasıl alınır, şartları nelerdir diyorsanız haberimizi okumaya devam edebilirsiniz.

2017 yılında evlenmek isteyenlere yönelik, Devlet destekli çeyiz hesabı ve evlilik kredisi destekleri devam ediyor. Siz de bankalara başvurarak, bu olanaktan faydalanabilirsiniz. Sosyal yaşamı destekleme adına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından devlet destekli evlilik kredisi projesi geliştirildi. Buna göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği standartlara uyan ve Evlilik kredisi devlet destekli başvurusunda bulunan herkese devlet destekli evlilik kredisi veriliyor.

2018 yılında da yeni evlenenler devletten destek alarak evlenme kredisi ve yardımı alabilecekler. Türkiye Cumhuriyet ev kurmak isteyen, evlenmeyi amaçlayan herkese yardım etmeyi amaçlarken, ev almak isteyen kişiler ise ayrıca bir paketle destekleme yapmaktadır.

 Evlilik destek kredisi ne kadar?

Bankada hesap açıp 3-5 yıl düzenli birikim yapanlara, evlendiklerinde ve evini aldıklarında devlet maddi destek sağlıyor. Uygulama bu yıl hayata geçti, hesaplar açılmaya başladı. Düzenli ödeme tutarları ve desteğin üst sınırı her yıl yeniden değerleme oranında artacak. Bu kapsamda Ocak'ta tutarlar yüzde 3.83 yükselecek. Devlet katkısı üst sınırı, 5 yıllık birikimde çeyiz hesabı için 5 bin 481, konut hesabı için 15 bin 575 liraya çıkacak. Çiftler bunlardan ayrı ayrı yararlanıp, tutarı 2'ye katlayabilecek. Çeyiz hesabı katkısı ve konut hesabı katkısı ile çiftler böylece 42 bin 112 lira destek alabilecek.

Devlet destekli evlilik kredisi yılında başvuruda bulunabilmek ve krediden faydalanabilmek için bazı şartlar öne sürülmüştür.

Devlet destekli kredi için gerekli şartlar:

Evlenmeyi düşünen çiftler 18-24 yaş arasında olmalıdır.

Devlet Destekli Evlilik kredisinden faydalanacak olan kişiler TCK. da yer almakta olan ağır suçlardan herhangi birinden ceza almamış olmalıdır.

Evlenecek çiftlerin maddi durumları evlenmelerine imkan tanımamaktadır.

Bu şartlarda olan tüm vatandaşlar evlilik kredisine başvurusu yapabilir ve evlenmek için devlet desteğinden faydalanabilir.

Çeyiz hesabı nasıl açılır?

TL cinsinden mevduat veya katılım fonu olarak açılabilecek. Yılbaşına kadar aylık ödemede alt sınır 105,58, üst sınır 1.055,8 lira. Ocak'ta alt sınır 109,62 liraya, üst sınır 1.096,2 liraya çıkacak. Aylık ödeme planını seçenlerin 1 dönem içinde 3 defadan fazla ödemeyi aksatmaması şart. Devlet katkısının hesaplanmasında evlilik tarihindeki birikim esas alınacak. Üst sınır tutarları, Ocak'ta yeniden değerleme oranı kadar artacak. Ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesaptaki tutarın yüzde 10'u (4 bin 385 lirayı geçmeyecek); 48-59 ay arası olanlar yüzde 15'i (4 bin 933 lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si (5 bin 481 lirayı geçemeyecek) kadar katkı alacak.

Devlet destekli ceyiz payı almak için gereken şartlar:

  • 1- 27 yaşını doldurmamış olmak gerekiyor.
  • 2- Bankada, TL cinsinden bir çeyiz hesabı açmak gerekiyor.
  • 3- Bankada açılan hesaba Devlet 5 bin lira katkıda bulunacak.
  • 4- 5 bin liralık katkı sadece ilk evlilikte ve tek seferde verilecek. Hesaba yatırılan tutarlar, asgari süre bu hesapta kalacak. Bu süre Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenecek.
  •  5- Çeyiz hesabı sözleşmesinin detayları, hak ediş süreleri, Devlet katkısı oranı Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenecek.

SSK yani SGK Müdürlüklerinden çeyiz parası alabilmek için talepte bulunan kız çocuğunun baba yada annesinin vefat etmesinden dolayı ölüm aylığına bağlanmış olması gereklidir. Bu kapsamda erkekler çeyiz parası alamazlar. Çeyiz parası alabilmek için gerekli şartlar ise;

  • Çeyiz parası yani evlenme ödeneği alabilmek gerekli olan şartlardan birincisi kız çocuklarının vefat eden anne veya babasından ölüm aylığı alması durumudur.
  • İkincisi ise kız çocuklarının bu ölüm aylığını almaya devam ederken evlenmiş olmasıdır.
  • Dul olan eşlerin eşler yeniden evlenmeleri halinde çeyiz parasından yararlanamazlar.
  • Çeyiz parası almak isteyen kız çocuklarının İl veya İlçelerde bulunan  Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar