Dolarda son durum, dolar neden yükseliyor, dolar düşecek mi?

Dolar'da son durum, dolar neden yükseliyor, dolar düşecek mi? gibi sorular ABD Başkanı Trump'ın Twitter'dan yaptığı açıklamayla gündeme geldi.

Dolarda son durum, dolar neden yükseliyor, dolar düşecek mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
11 Nisan 2018 Çarşamba 15:17

Dolar'daki son durum Trump'ın Rusya ve Suriye ile ilgili attığı tweetlerden sonra yeniden değişti.  Rusya'ya verdiği füze mesajının ardından dolar ve euro, Türk Lirası karşısındaki rekorlarını yeniledi. 

Dolarda son durum?

Küresel satış yoğunluğu, iç ve dış siyaset, artan jeopolitik konumun riskleri ve ABD'nin yaptırımları sonrası Rusya piyasalarında yaşanan sert düşüşe doğrusal olarak yükselen Dolar/TL ve Euro/TL yeni günde de yükselmeye devam etti.

TRUMP ne dedi, dolar neden yükseldi?

Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Aleksandr Zaspıkin'in 'ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı düzenlemesi halinde Rusya'nın bu füzeleri vuracağı ve fırlatıldıkları yeri hedef alacağı' açıklamasına karşılık veren ABD Başkanı Donald Trump, ''Rusya Suriye'ye gönderilen her füzeyi, tüm füzeleri vurma yemini ediyor. Hazır ol Rusya, çünkü (füzeler) gelecek, hoş, yeni ve 'akıllı!' olacaklar" açıklamasını yaptı.

Dolar kaç tl oldu?

Söz konusu gelişmenin ardından Dolar/TL 4.14'lü seviyelerden 4.1722 ile rekorunu tazeledi.. Euro ise 5.1718'den işlem görmeye devam ediyor.

Merkez Bankası'nın dolar açıklaması

Merkez Bankası'nın geçen ay  yayımlanan beklenti anketinde doların 4.10 olarak tahmin etmişti.

Dolat/TLi uzmanların tahminini de aşarak 4.17 seviyelerine çıktı.

Reuters'ın haberine göre bir bankacı, "Bu seviye aşılıp 4.15-4.20 bandına gelindiği takdirde kısa vadede TL çok fazla değer kaybına uğramış olacak. Dolayısıyla bu bant TL'de yeni pozisyon açılması için bazı yatırımcılara cazip gelebilir. Artık bu kadar kayıp varken, olası yeni kayıpların miktarının azaldığı düşüncesi oluşacak. Kur çok kısa sürede 3.85'ten neredeyse 4.15'e geldi. Bu seviyenin üzeri de görülebilir ama ne kadar daha yukarı çıkacak?" açıklamasını yaptı.

Dolar ne zaman düşecek?

Habertürk'ten Eren Güler, ''Dolar geçtiğimiz yıl içerisinde yaptığı sert hareketlerle vatandaşın yüreğini ağzına getirdi ama bu sene için beklentiler biraz daha olumlu görünüyor.Görüştüğümüz piyasa uzmanları bu sene çok sert hareketler ve yükselişler beklemiyor. Eğilim Türk Lirası'nın dolar karşısında en fazla enflasyon kadar, belki biraz daha üzerinde değer kaybedebileceği yönünde. Bunların haricinde doların ve döviz sepetinin mevcut seviyelerden aşağı geleceğini düşünenler de var.Piyasa için öngörülen en büyük ekonomik risk enflasyon iken, doların değeri üzerinde belirleyici olan ABD politikaları ve jeopolitik risklere de dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre Türkiye ekonomisinin en önemli itici gücü ise güçlü seyreden büyüme oranları.

"DAHA FAZLA DÜŞMESİ İÇİN HAKLI BİR SEBEP YOK"

Dolarla ilgili olumlu olan analistler, bu beklentilerinin temeline genel olarak geçtiğimiz dönem yaşanan hareketin ekonomi tabanlı olmamasını ve aynı dönemde Türkiye ile aynı ligde yer alan gelişmekte olan ülkelerdeki hareketleri gösteriyor.

"Türk Lirası’ndaki değer kaybının makroekonomik bir nedenden kaynaklanmadığı kanaatini taşıyorum." diyen Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar'a göre Türk Lirası'nın daha fazla değer kaybetmesi için haklı bir sebep bulunmuyor. Salar, euro ve dolardan oluşan döviz sepetinin bu sene TL karşısında değer yitireceğini düşünen analistlerden. Salar, şu anda 4.16 seviyelerinde olan sepet kurda 2018 yılı içerisinde yeni bir zirve görülmesini beklemediklerinin altını çiziyor.'' açıklamasını yaptı.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar