Çalışanlardan BES kesintisi ne kadar olacak? BES nasıl iptal edilir?

1 Temmuz'dan itibaren özel sektör çalışanlarının maaşlarından yapılacak olan BES kesintisinin ne kadar olacağı araştırılmaya başladı. Peki ya BES sisteminden nasıl çıkılır?

Çalışanlardan BES kesintisi ne kadar olacak? BES nasıl iptal edilir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
28 Haziran 2018 Perşembe 11:03

Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan BES kesintisi bu yıl daha da genişletiliyor. 2.7 milyon özel sektör çalışanı 1 Temmuz’da otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılacak. Çalışanların maaşlarından otomatik olarak BES kesintisi yapılacak. Peki ya otomatik katılım sağlanan kesinti iptal edilecek mi? Detaylar haberimizde.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için Türkiye genelinde 10-50 çalışanı olan özel sektör kurumları otomatik olarak BES sistemine dahil edilecek.

Çalışanlardan BES kesintisi ne zaman yapılacak?

Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım 1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe girdi. 1 Temmuz’dan itibaren diğer çalışanlar da BES sistemine dahil edilecek. Bu kapsamda 45 yaşın altındaki 2.7 milyon çalışan daha sisteme dahil olacak. Sisteme 10 ve daha az çalışanı bulunan özel sektör de 1 Ocak 2019’dan itibaren katılacak. Sisteme girenlerin maaşından kesinti olacak.

Çalışanlardan BES kesintisi ne kadar olacak?

Yapılacak kesinti, çalışanların prime esas kazancının en az yüzde 3’ü kadar olacak. Bir örnekle anlatmak gerekirse asgari ücretli bir çalışandan yapılacak kesinti en az 61 lira olacak. Aylık prime esas kazancınız 2 bin liraysa, maaşınızdan aylık 60 lira kesilecek. 3 bin 500 liraysa, aylık 105 lira kesinti yapılacak. 5 bin liraysa, her ay 150 lira kesilecek. Her ay yapılacak bu kesintiye yani katkıya, devlet de yüzde 25 oranında teşvik verecek. Ayrıca ilk başta 1000 lira devlet katkısı sağlanacak. Çalışan, belirlenenden daha yüksek bir oranda ödeme yapmak istediğinde bunu işverene bildirebilecek, katkı payı ödemeye azami 3 ay ara vermeyi talep edebilecek.

BES nasıl iptal edilir?

Cayma süresi 2 ay olacak. Sisteme giren çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkı getirilecek. Çalışanlar sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde geri alacak. Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilecek. Cayma bildiriminin ulaşmasını takiben 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle birlikte çalışana iade edilecek. Cayma hakkı bir başkasına veya işverene devredilemiyor.

Otomatik Katılım nedir?

Otomatik Katılım, 45 yaş altında olan ve özel sektörde veya kamu sektöründe çalışan veya çalışmaya başlayacak kişilerin, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dâhil edildiği bir uygulamadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar