Bakandan domates açıklaması: Sürdürülebilir değil

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya'nın domates ithalatını yalnızca 4 firmadan yapacak olmasına karşı olduklarını belirterek, siyasi baskı olduğunu söyledi.

Bakandan domates açıklaması: Sürdürülebilir değil
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:44
23 Ekim 2017 Pazartesi 13:00

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya'nın sadece 4 firma için domates ihracatına izin vermesinin sürdürülebilir olmadığını belirtti.

Rusya ile Kasım 2015'ten sonra konan yasakların tamamen kaldırıldığını belirten Bakan Zeybekci şöyle konuştu:

"Fiili olarak yasağa tabi olan hiçbir ürün yok artık. Bazı ufak uygulamalar var, bunlara karşı olduğumuzu Rus tarafına altını çizerek söyledik."

'BİZİM İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL'

Bu uygulamaların, özellikle domates ithalatının belirli şirketlerden, belirli miktarlarda yapılmasıyla ilgili olduğunu da ifade eden Zeybekci, "Bu bizim için sürdürebilir değil. Çünkü bizim üzerimizde de siyasi baskı var. Bu baskı, Türkiye'deki ihracatçıların haklı tepkileriyle alakalı" değerlendirmesinde bulundu.

50 BİN TON İÇİN 4 FİRMA

Daha önce 1 Aralık itibariyle toplam 50 bin ton için 4 firmadan domates ithalatına başlanacağını duyuran Rusya, bu tarihi 1 Kasım'a çekti. İthalatın 1 ay erken başlayacak olmasına karşın sektör temsilcileri iznin yalnızca 4 firma için geçerli olmasına tepkili.

Üstelik bu firmalar arasında, önceki yıllarda Rusya'ya gerçekleştirilen yaklaşık 350 bin tonluk domates ihracatının yüzde 70 kadarını karşılayan Antalya'dan firma bulunmuyor.

'KIRMIZI ETTE HASSASİYETİMİZ VAR'

Öte yandan Rusya'nın Türkiye'ye kırmızı et ihraç etmek istediğini de anlatan Zeybekci, "Bizim bu konuda hassasiyetlerimiz var. Hassasiyetleri tamamlayan şirketlerden bu ürünleri almakla ilgili bir problemimiz yok. Alabiliriz çünkü Türkiye olarak biz büyükbaş ithal eden bir ülkeyiz. Sonuç itibarıyla Rusya, 100 milyar dolarlık ticaret hedefimizin olduğu ekonomik bir müttefiğimiz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan'dan 5.000 ton et ithal edilmesi için anlaşma imzalandığını duyurmuştu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar