Avrupa'nın en büyük E-İhracat Konferansı İstanbul'da gerçekleştirildi

World eCommerce Forum ve Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) işbirliği ile düzenlenen Avrupa’nın en büyük e-ihracat konferansı "International CrossBorder eCommerce Summit in Eurasia 2018", çok sayıda yerli ve yabancı misafirin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

Avrupa'nın en büyük E-İhracat Konferansı İstanbul'da gerçekleştirildi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
28 Nisan 2018 Cumartesi 16:31

Elif Saygılıer'in sunuculuğunu gerçekleştirdiği International CrossBorder eCommerce Summit in Eurasia 2018'i yurtiçi ve yurtdışından binlerce katılımcı yakından takip etti. Konferansın ilk gününde e-ihracatın önündeki sorunlar, çözüm önerileri ve geleceği tartışıldı. Konferansın ikinci gününde ise B2B görüşmeler gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren World eCommerce Forum kurucu ortağı Ömer Nart, "World eCommerce Forum olarak temel misyonumuz, Türk e-ticaret ve perakende sektörünü yurt dışına açmak. E- İhracat konusunda rol model olarak Çin'i örnek alabiliriz. World eCommerce Forum olarak Konferanslar, iş gezileri ve eğitimlerimiz devam edecek. Konferanslarımızı Türkiye sınırlarının dışına taşıyacağız. Bu konferansımızı çok yakında Dubai'de gerçekleştireceğiz" dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, "E-ihracatın 2020 yılına kadar pazar değerini 3,5 trilyon dolara çıkaracağı öngörülüyor. Ayrıca e-ihracat tüketici nüfusunun önümüzdeki 3 yıl içerisinde 2,5 milyara ulaşarak toplam dünya popülasyonunun neredeyse yüzde 30'unu oluşturması bekleniyor" ifadelerini kullandı.

ŞİRKETLER E-TİCARET İLE BÜYÜYOR
E- ticaretin şirketlerin ömrünü uzattığını savunan DHL Express Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Özsan, sepet değerlerinin de bu yolla artırılabildiğini vurguladı.

Halkbank KOBİ Ürün ve Süreç Yönetimi Daire Başkanı Mehmet Volkan Sayim, bir e- ticaret platformuyla işbirliği yapacaklarına işaret ederek, bu yolla prosedürler nedeniyle ihracattan uzak duran KOBİ’leri ihracata yönelteceklerini belirtti.

Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mustafa Ali Yurdupak ise 1 yıllık süreçte 15 bin firmanın e- ticaret platformlarına üye olduğunu ve bu yolla toplam 70 milyon liralık destek verildiğini dile getirdi.

Yaptıkları araştırmalarda ödeme sistemleri iyi olan ülkelere daha fazla yatırım yapıldığını söyleyen MasterCard Emniyet Yönetimi Direktörü Cem Kibaroğlu, “Türkiye en iyiler arasında olmasa da son derece iyi bir konumda. En iyiler arasına girmesi için dijitalleşmese artmalı. Bir yerde ürününüzün korsanı satılıyorsa, bize müracaat etmeniz yeterli. Yaptığımız araştırmadan sonra iddianız doğru ise korsan ürün satan firmayı MasterCard sisteminin dışına itiyoruz. Bir daha da almıyoruz” diye konuştu.

"Ortadoğu'da Satış Fırsatları" konulu sunumunu gerçekleştiren JollyChic – Yön. Kur. Üyesi Ahmad Alkhatib, " Türk ürünlerini ortadoğuya açmak üzere Türkiye'de bulunuyoruz. Türkiye ve Ortadoğu'nun ortak noktaları bulunuyor. Türk ürünleri ortadoğu ülkelerinde çok değerli" dedi.

E-IHRACAT IÇIN ALTYAPISAL DÖNÜŞÜM SAĞLANMALI
Gün boyu devam eden etkinlikler sırasında panellerde düzenlendi. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü üstlendiği “Türkiye’nin İhracatında Bir Çıkış Yolu: E-ihracat” panelinde İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkan Yardımcısı İsmail Gülle ve Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu panelist olarak yer aldı.

Güldağ, panelde dijitalleşmenin önemine işaret ederek, yapılan araştırmalarda sosyal medya hesabı, internet sitesi olan ve bulut teknolojisini kullanan KOBİ’lerin oranının oldukça düşük olduğunun ortaya koyulduğunu dile getirdi.

E- ihracatın çok bildikleri bir yapı olmadığını anlatan İsmail Gülle, “Yedi yıl önce TİM çatısı altında Alibaba benzeri bir platform kurmak istedik ama sanırım zamanlamayı tutturamadık. O yıllarda Alibaba’nın cirosu 1 milyar dolar civarındaydı. Bizim için sevindirici bir gelişme e- ticaret giderek benimseniyor. Devlet e- ihracat konusunda destek veriyor. Daha fazlası için biz de talepkar olmalıyız. Teknolojik imkanları ticarete yansıtmamız lazım. Eihracatta hedeflerimizi tutturabileceğimiz altyapısal dönüşümü sağlamalıyız” dedi.

İnternetten yaptıkları satışların bugün için 15- 16 mağazanın cirosuna eş değer olduğunu kaydeden Süleyman Orakçıoğlu ise şunları bildirdi:

“Biz klasik şekilde mağazalarımızda ürenlerimizi satarken, ‘sizin ürünleriniz internet sitesinde satılıyor’ dediler. Site bizim değildi, konu üstünde yoğunlaştık. İki üniversite öğrencisinin outletlerden ürünlerimiz alıp, paketleyip, sattıklarını gördük. Sonra onlara bunu birlikte yapalım dedik. İlk iki yıl zarar etmiştik. Rusya’da satış yapıyoruz. Şimdi Ortadoğu’da da yapacağız.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar