Irak'ta 1,3 milyon çocuk evsiz

UNICEF, Irak’ta 1.3 milyon çocuğun evsiz olduğunu açıkladı.

Irak'ta 1,3 milyon çocuk evsiz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
20 Ocak 2018 Cumartesi 13:05

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Irak'ta DEAŞ ile 3 yıl süren savaş nedeniyle 1,3 milyon çocuğun evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

UNICEF Irak Temsilcisi Peter Hawkins, Irak'ta savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 2,6 milyon kişinin yarısının çocuk olduğunu ifade etti. Hawkins, savaşın meydana getirdiği kalıcı hasar nedeniyle bu insanların hayatlarını yeniden inşa etmenin zorlaştığını söyledi.

"Irak genelinde 4 milyon çocuğun yardıma muhtaç olduğunu düşünüyoruz" diyen Hawkins, "Savaşın birkaç alanda son bulmasına karşın şiddet olayları diğer bölgelerde devam ediyor. Sadece bu hafta Bağdat'ta üç bomba patladı" ifadelerini kullandı.

Hawkins, "Şiddet sadece çocukları öldürmekle ve onlara zarar vermekle kalmıyor; okulları, hastaneleri, evleri ve yolları tahrip ediyor. Toplulukları bir arada tutan hoşgörü kültürünü ve toplumsal dokuyu parçalıyor" dedi.

UNICEF NEDİR? Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) dünyada çocuk haklarının başlıca savunucusudur. Hükümetlerle çalışarak kalıcı sonuçlar elde eden bir örgüttür. Bütün çocukların bedensel, zihinsel ve sosyal bakımdan mümkün olan en üst seviyeye erişecek şekilde gelişebilmeleri için gereken haklarını belirleyen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, UNICEF'in çalışmalarının temelini oluşturur.

UNICEF bugün Türkiye dahil 190’dan fazla ülkede çocukların sağlık ve beslenme, eğitim, acil yardım, korunma, temiz su ve temiz ortamda yaşama haklarını sağlamak için çalışıyor. Ortaklarla çalışan UNICEF, bütün dünyada hükümetler ile öğretmenlerden gençlere ve annelere kadar çeşitli grupların çocuklara daha iyi bir gelecek vermek için yaptığı çalışmalarda teşvik edici rol oynuyor.

UNICEF, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından çocuk haklarının korunması adına tanıtım ve savunu çalışmaları yapmak, çocukların temel gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmak ve çocukların potansiyellerini eksiksiz biçimde gerçekleştirmek için fırsatlar yaratmak üzere görevlendirilmiş bir kuruluştur.

Çocuk haklarına dair sözleşme doğrultusunda faaliyet gösteren UNICEF çocuk haklarına kalıcı etik ilkeler olarak yerleşiklik kazandırmak, çocuklara yönelik davranışları uluslararası standartlara kavuşturmak için çaba göstermektedir.

UNICEF, çocukların yaşatılmalarının, korunmalarının ve gelişimlerinin, insanlığın ilerlemesine içsel, kalkınma açısından evrensel ölçekte geçerli zorunluluklar olduğu konusunda ısrarlıdır.

UNICEF, siyasal kararlılığı ve maddi kaynakları harekete geçirerek, başta gelişmekte olanlar olmak üzere ülkelerin kapasitelerini geliştirmelerine, böylece çocuklara ‘Birinci önceliği’ tanıyıp gerek onlara gerekse ailelerine gerekli hizmetleri sağlayabilecek duruma gelmelerine yardımcı olmaktadır.

UNICEF en dezavantajlı konumda olan çocuklara, yani savaş kurbanlarına, aşırı yoksulluk içindekilere, doğal felaketlere uğrayanlara, şiddet ve sömürünün her biçiminden zarar görenlere ve engellilere özel koruma sağlanmasına büyük önem vermektedir.

UNICEF olağandışı durumlarda çocukların haklarının korunması için harekete geçmektedir. Diğer Birleşmiş Milletler örgütleri ve insani yardım kuruluşları ile eşgüdüm içinde hareket eden UNICEF böyle durumlarda çocukların ve onlara bakanların durumlarını rahatlatmak için elindeki imkanları iş birliği yaptığı kuruluşların hizmetine sunmaktadır.

UNICEF taraflı bir kuruluş değildir ve ayrımcılık gözetmeden her tür iş birliğine açıktır. En dezavantajlı konumdaki çocuklar ile gereksinimleri en acil olan ülkeler UNICEF’in bütün çalışmalarında öncelik taşımaktadır.

UNICEF ülke programları aracılığıyla kadınların ve kız çocukların eşit haklara kavuşmaları, topluluklarının siyasal, sosyal ve ekonomik kalkınmasına tam olarak katılmaları için çaba göstermektedir.

UNICEF, iş birliği yaptığı bütün kuruluşlarla birlikte dünya topluluğunun benimsediği sürdürülebilir insani kalkınma hedeflerine ulaşılması ve Birleşmiş Milletler kuruluş bildirgesinde yer alan barış ve sosyal ilerleme vizyonunun gerçekleşmesi için çalışmaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar