İngiltere'nin kültürel ajan planı ortaya çıktı

Hacker grubu Anonymous'un ele geçirdiği belgelere göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen 'Integrity Initiative', Çin ve Rusya'ya karşı eğlence sektörünü harekete geçirilmesi ve kültürel ajanların seferber edilmesini istiyor.

İngiltere'nin kültürel ajan planı ortaya çıktı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:00
7 Ocak 2019 Pazartesi 18:11

Rusya'ya karşı Soğuk Savaş faaliyetleri amacıyla kurulduğu ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edildiği ortaya çıkarılan Integrity Initiative (Bütünlük Girişimi) isimli kuruluşun psikolojik savaş yöntemlerine dair belgeler de yayımlandı.

İngiltere merkezli kuruluşun Hollywood ve diğer Batılı sinema sektörlerinin Rusya ve Çin karşıtı propaganda yapmasına, Oscar, Bafta gibi ödülleri manipüle etmesine yönelik belgesinde şöyle deniliyor:

"Dünya çapında eğilimlerin giderek otoriterleşmesi ve liberallikten uzaklaşmasıyla mücadele için Batılı eğlence sektörüne yeniden odaklanmalı, yeniden canlılık kazandırmalıyız. Peki ama bu propaganda olmadan yapılabilir mi?"

Amerikan medya varlıklarının Çin'in eline geçmesinden duyulan endişeyle konuya giren belge, son 10 yılda Çinli yatırımcıların kelepir fiyata satın aldıkları eğlence devlerine dikkat çekiyor: ABD'nin ikinci büyük sinema zinciri AMC Theaters, Amerikan film stüdyosu Legendary Entertainment, pek çok önemli ödül törenini organize eden Dick Clark Productions.

Rusya ve Çin'e kültürel saldırı

Sadece ABD'ye odaklanmak yerine paraya daha az odaklı, ama yabancı seyirciler nezdinde daha saygın olan yükselişteki yabancı film sanayilerine eğilmek yönünde nasihatta bulunuyor.

"Batı'nın desteği için Rus ve hatta Çin eğlence toplulukları yasak bölge olmamalı" diyerek 2014 tarihli Leviathan filmini anıyor. İronik biçimde kısmen Rus hükümeti tarafından finanse edilen 2014 tarihli Leviathan filmi, 87. Oscar Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film dalında aday gösterilmiş, 67. Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo dalında ödüle layık görülmüştü.

Integrity Initiative NATO'dan da para alıyor

Belgenin yazarı, kültürel ağ oluşturup kültürel ajanlık yapma faaliyetlerinin, kuruluşun İngiltere Dışişleri'nden aldığı 2 milyon sterlinlik (2.5 milyon dolarlık) bütçeyle finanse edilebileceği görüşünde. Ancak Integrity Initiative’in ayrıca NATO'dan da para aldığı ortaya çıkarıldı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar