ABD İngiltere ve Fransa Suriye'yi vurdu mu? Trump'tan Suriye'ye saldırı emri

ABD İngiltere ve Fransa Suriye'yi vurdu mu? Sorusu ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye saldırı emri verdi haberleri sonrası merak konusu oldu. İşte ABD İngiltere ve Fransa Suriye'yi vurdu mu? Sorularının cevabı

ABD İngiltere ve Fransa Suriye'yi vurdu mu? Trump'tan Suriye'ye saldırı emri
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
14 Nisan 2018 Cumartesi 04:45

ABD İngiltere ve Fransa Suriye'yi vurdu mu? Sorusu Trump'ın Suriye'ye "saldırı emri verdim" açıklamasının hemen ardından merak konusu oldu. ABD İngiltere ve Fransa Suriye'yi vurdu mu? Sorularının yanıtı sizler için derledik. Reuters ise Suriye'den gelen patlama sesleri olduğunu doğruladı.  Ayrıca yapılan bu açıklama Beyaz Saray'dan yapılan resmi bir açıklama değil.

ABD İngiltere ve Fransa Suriye'yi vurdu mu?

ABD Başkanı Donald Trump beklenmeyen bir açıklamayla Suriye'ye saldırı emrini verdiğini duyurdu. Trump yaptığı açıklamada Suriye'ye destek veren ve arkasında  duran Rusya ve İran'da uyarılarda bulunarak İngiltere ve Fransa ile birlikte aldıkları karar doğrultusunda Suriye kimyasal silah kullanımını durdurana kadar müdahalede bulunacaklarını söyledi.

ABD, İngiltere ve Fransa’nın suriye saldırısında füze kullanıldı mı?

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye düzenlediği operasyonda başkent Şam ile Hama, Humus, Dera ve Süvayda kenlerindeki askeri noktaların vurulduğu belirtildi.  Mezze Havaalanı ve 41. Tugay ve araştırma merkezi de vurulanlar arasında. ABD’nin saldırılarda Tomahawk füzelerini kullandı.

Suriye ABD İngiltere ve Fransanın saldırısına karşılık verdi mi?

Suriye devlet televizyonu yapılan saldırılara karşılık verildiğini  söyledi. Şam’daki yerel kaynaklar başkentteki bilimsel araştırma tesisinin bombalandığını ileri sürdü. Suriye’den yapılan açıklamada Kisva Bölgesi’nde 13 füzenin imha edildiği belirtildi.

ABD, İngiltere, Fransa'nın Suriye operasyonu devam edecek mi?

 ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yaptığı operasyonun devam edip etmeyeceği yönünde ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Petagon) açıklama geldi.

 Pentagon yaptığı açıklamada operasyonun ilk kısmının sona erdiğini ve nokta atışları yapılan bir operasyon olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise yaptığı açıklamada, “Esad rejiminin geçen sene mesajı almadıkları anlaşılıyor. Şimdi biz ve müttefiklerimiz daha sert vurduk ve hep birlikte Esad’a ve onun katil kurmaylarına yeni bir silahlı saldırı daha düzenlememeleri gerektiğine dair mesajımızı gönderdik” dedi.

 “Başkomutan olarak Başkan Trump anayasanın 2. Maddesi uyarınca ABD ulusal çıkarlarını savunmak için askeri güç kullanma yetkisine sahip. Suriye’de kötüleşn insani krizi durdurmak ve özellikle kimyasal silahların kullanımını engellemek ABD’nin ulusal çıkarıdır” diyen ABD Savunma Bakanı Mattis, “Geçen yıl rejimin sivillere karşı kimyasal silah kullanımına yanıt olarak kimyasal silahların gönderildiği askeri üssü hedef almıştık” ifadelerini kullandı.

Mattis şu açıklamaları yaptı:

“Bugün önceki saatlerde Başkan Trump ABD ordusuna, müttefiklerimizle birlikte, Suriye rejiminin kimyasak silah araştırma-geliştirme-üretim kabiliyetlerini yok etme taliamatı verdi.

Bu gece Fransa, İngiltere ve ABD Suriye’nin kimyasal silah altyapısını vurma konusunda kararlı bir eylem başlattı.

Açıkça görülüyor ki Esad rejimi geçen sene mesajı almamış. Bu kez, müttefiklerimiz ve biz daha kuvvetli vurduk. Hep birlikte Esad’a ve ölümcül litenenats...sorumlu tutulacakları başka bir kimyasal saldırıya girişmemeleri yönünde açık bir mesaj gönderdik.

70 üyeli DEAŞ ile mücadele koalisyonu Suriye’de DEAŞ’I yenme hedefine bağlıdır. Bu geceki saldırı ondan ayrı olarak kimyasal silahlar kim tarafından hangi koşulda kullanılırsa uluslararası hukukun ihlali olduğununu sergiledi.

Saldırılar Suriye rejimine yöneliktir. Bu saldırıları gerçekleştirirken sivil ve yabancı kayıpları önlemek için önemli tedbirler aldık.

Tüm medeni ulusları Suriye’deki iç savaşı bitimek için acilen birlik olmaya ve Cenevre’deki barış sürecini desteklemeye davet etme zamanıdır.

Yakın zamandaki deneyimlere dayalı olarak önümüzdeki günlerde Esad rejimiyle birlikte hareket edenlerin kayda değer bir dezenformasyon kampanyası başlatmasını bekliyoruz. Şeffaflık ve netliği korumak için Halkla İlişkiler konusundaki yardımcım Dana White ve Genelkurmay Sözcüsü General McKenzie yarın sabah 9’da (TSİ 16.00) bir brifing daha düzenleyecek.”

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: OPERASYONU MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı Suriye’ye yapılan operasyonu ‘memnuniyet karşıladıklarını’ açıkladı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye, 7 Nisan günü Duma'da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa'nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz”

 RUSYA: KARŞILIĞINI VERECEĞİZ

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yaptığı operasyona ilişkin Rusya’dan yanıt geldi.

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye'ye yönelik askeri hava saldırısının sonuçlarının olacağı konusunda uyarıda bulunarak, Rusya'nın Cumhurbaşkanına hakaret edilmesinin kabul edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

FRANSA VE İNGİLTERE’DEN AÇIKLAMA

Suriye’ye yapılan operasyon hakkında konuşan İngiltere Başbakanı May, “Kimyasal silah kullanımının normalleşmesine izin vermeyiz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise, saldırının kimyasal silah üretim tesisleri ile sınırlı olduğunu söyledi.

Suriye’ye yapılan operasyon hakkında konuşan İngiltere Başbakanı May, “Kimyasal silah kullanımının normalleşmesine izin vermeyiz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise, saldırının kimyasal silah üretim tesisleri ile sınırlı olduğunu söyledi.

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar