Ceyhan: Enkazdan kurtulan yaralılara acil tetanoz aşısı lazım

Enkazdan kurtulan yaralılarda tetanoz aşısının hayati önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Acil tetanoz aşısı lazım. Bakanlık, aşı üretim tesisini iki ay önce mühürledi. İthalat işini verdiği firma aşıları getiremedi” dedi.

Ceyhan: Enkazdan kurtulan yaralılara acil tetanoz aşısı lazım
Son Güncelleme: 13 Şubat 2023 Pazartesi 09:15
13 Şubat 2023 Pazartesi 09:14

Deprem bölgesinde aşılamanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, en ciddi risklerden birinin tetanoz olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, “Yıkıntı altından çıkarılan yaralıların tamamına, eğer bir şekilde 5 yıl içinde tetanoz aşısı olmadığı öğrenilebilirse hemen çıkarılır çıkarılmaz yapılacak ilk işlerden biri tetanoz aşısı yapmak olmalı” dedi.

Ceyhan, “Fakat maalesef Türkiye’de bazı dalavereler nedeniyle aşı üretilemiyor. Türkiye’de üretilen, önce Türkiye’de üretiyoruz yerli, milli aşı diye övündükleri aşı üretim tesisini iki ay önce Sağlık Bakanlığı gitti mühürledi, burası uygun değil diye…” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ceyhan, şunları aktardı: “Sinovac’ı getiren Keymen adlı firmaya bu işi verdiler… Hindistan’dan difteri tetanoz ve Hepatit B aşısı getirecekti. O da söz verdiği tarihte getiremediği için şu anda Türkiye’de difteri tetanoz ve Hepatit B aşılarında çok ciddi sorun var. Yani yok bu aşılar. Şimdi burada tetanoz vakaları çıkmaya başlarsa, tetanoz da kuduz da çok yüksek oranda öldürücü… Tanıyı koyduğunda kurtarmak çok zor hastayı…”

Prof. Dr. Ceyhan, Kovid ve diğer gribal enfeksiyonlara da dikkati çekerek, şu uyarıları yaptı:

“Bölgedeki insanların öncelikle grip aşısı olması lazım. Kovid’in yayılmasını önlemek için de Kovid aşısı eksik olanların aşılarının tamamlanması lazım. Bunun planlamasını oradaki insanlara bırakmamak lazım. İsteyen gelsin aşı yapayım dersen kimse gitmez çünkü oradaki insanların canı yanıyor. Yakını enkaz altında. O insanın aşı düşünecek hali yok. Bunu Sağlık Bakanlığı’nın düşünmesi lazım.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar