Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil Uygulaması nedir, nasıl kullanılır, nerelerde kullanılıyor?

Sebze ve meyvelerin elektronik ortamlarda takip edilebilmesi için Hal Kayıt Sistemi(HKS) mobil uygulaması geliştirildi. Peki ya tam olarak ne işe yarıyor, nasıl kullanılıyor ve nerelerde kullanılıyor? Detaylar azonceoldu.com’da!

Meyve ve sebzeler için yeni bir dönem başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre meyve ve sebze ticaretini elektronik ortamda takip edebilmek için "Hal Kayıt Sistemi Mobil Uygulaması geliştirildi.

Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil Uygulaması nedir?

Geliştirilen Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil Uygulaması ile merak ettiğiniz ürünün hangi bölgeye ait olduğunu ve kaç liraya alındığı çok kolay bir şekilde öğrenilebilecek. Mesela aldığınız karpuzun Adana'dan mı Diyarbakır'dan mı geldiğini artık öğrenebileceksiniz. Uygulama ile kısacası satın alınan sebze ve meyvelerin üreticisi, üretim zamanı ve yöntemi öğrenilebilecek.

Hal Kayıt Sistemi (HKS), 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 15 ve 16 ncı maddesine istinaden Bakanlığımız bünyesinde elektronik ortamda kurulmuş ve 2012 yılı başında www.hal.gov.tr web adresi üzerinden resmi olarak faaliyete alınmıştır.

Hal Kayıt Sistemi ile sebze ve meyve ticaretine ilişkin güncel veri tabanının oluşturulması, sebze ve meyve ticaretinin elektronik ortamda takip edilmesi, meslek mensuplarının kayıt altına alınması, toptancı halleri arasında ortak bilgi paylaşımı ve iletişimin sağlanması, sektördeki kayıt dışılığın önlenmesi, hesap verilebilirlik ile saydamlığın sağlanması, kamu sektörünün, sebze ve meyve ticaretine yönelik olarak daha sağlıklı değerlendirmeler yapabilmesi ve düzenlemeler oluşturabilmesi, tüketicilerin, ürün künyeleri sayesinde tükettikleri ürünün nerede ve kim tarafından üretildiği gibi bilgilere ulaşabilmesi amaçlanmaktadır.

Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil Uygulaması ile ticaretin geliştirilmesi, tüketici güvenliğinin sağlanması ve vatandaşın hayatını kolaylaştıracak yeniliklerin hayata geçirilmesini amaçladıklarını vurgulayan Bülent Tüfenkci, “HKS Mobil Uygulama ile teknolojiyi sebze ve meyve tezgahlarına taşıdık. Tüketicilerimiz cep telefonlarına yükleyecekleri HKS Mobil Uygulama ile künyedeki karekodu okutarak, satın aldıkları sebze ve meyvelerin üreticisini, üretildiği bölgeyi, üretim zamanını ve yöntemini (organik, iyi tarım, konvansiyonel) öğrenebilecek. Böylece, bir nevi piyasa denetimi yapacak. Ayrıca vatandaşlar, tezgahta perakende satış fiyatını gördüğü ürünün üreticiden hangi fiyattan satın alındığını ve el değiştirmelerde oluşan fiyatını anlayabilecek.” diye konuştu.

Tüfenkci, HKS Mobil Uygulama'yı sektörde şeffaflaşmayı temin edecek bir hizmet olarak gördüğüne işaret ederek, "Tüketici karpuzun Diyarbakır karpuzu olup olmadığını tezgahtardan sormayacak ya da Kırkağaç kavununu koklayarak anlamaya çalışmayacak. Mobil uygulamayla kendisi ürünün nerede üretildiğini bizzat cep telefonu ekranından görecek." ifadesini kullandı.

Hal Kayıt Sistemi (HKS) nasıl kullanılır, nerelerde kullanılıyor?

Bu uygulamayı geçerli olan marketlerde kullanabiliyorsunuz. Şimdilik sadece büyük marketlerde kullanılıyor. Telefonunuzla merak ettiğiniz istediğiniz ürünün barkodunu okutuyorsunuz ve merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey Hal Kayıt Sistemi Mobil Uygulamasını telefonunuza indirmek ve uygulamanın içinde sorgula kısmına tıklayarak ürün hakkında bilgiye ulaşmak.

Hal Kayıt Sisteminin faydaları neler?

-Ülke geneli günlük sebze ve meyve fiyatları ve miktarına,

-Toptancı hallerinin sayıları, faaliyet merkezleri, iletişim bilgileri, yöneticileri ve hizmet tesisleri bilgilerine,

-Hal Hakem Heyetlerinin faaliyet merkezleri, iletişim bilgileri ve üyelerine ilişkin bilgilere,

-Bakanlığımızdan belge alan üretici örgütlerinin sayıları, faaliyet merkezleri, faaliyet alanları ve iletişim bilgilerine,

-Sebze ve meyve ticareti yapan meslek mensupları ve diğer işletmelerin faaliyetlerine, sayılarına, işlem hacimlerine ilişkin bilgilere erişilebilecektir.

İmamoğlu’nun 'Hamas terör örgütür' sözlerine Saadet Partisi’nden tepki! İslam Kalkınma Bankası Grubundan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman İddianame yazıldı sıra davada 7'lik deprem potansiyeli var Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? İsrail Gazze ve Refah’ı vurdu