için kaldı

Tek Tip Askerlik sistemi nedir? 9 aylık yeni sistem askerlik nasıl olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına göre yeni sistem askerlik geliyor. Peki ya Tek Tip Askerlik sistemi nedir? 9 aylık yeni sistem askerlik nasıl olacak?

Tek Tip Askerlik sistemi nedir? 9 aylık yeni sistem askerlik nasıl olacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
1 Kasım 2018 Perşembe 18:18

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında bahsettiği yeni askerlik sisteminin detayları belli olmaya başladı. Yeni askerlik sistemi kapsamında profesyonel askerlik sistemi gelene kadar 9 aylık Tek Tip Askerlik uygulamasına geçilecek. Peki ya Tek Tip Askerlik sistemi nedir? 9 aylık yeni sistem askerlik nasıl olacak?

9 Aylık Tek Tip Askerlik Sistemi Nedir?

Her bireyin aynı sınıftan oluştuğu askerlik türü. Temel olarak zorunlu askerlik. Tek tip askerlik olduğunda askerlikte sadece tek tip sınıf olabilir.

Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre profesyonel ordu sistemine geçilene kadar bu sistem uygulamaya konulacak. 9 Aylık Tek Tip Askerlik Sisteminde, 3 aylık Temel Eğitimin ardından 6 ay süresince asgari ücret miktarını ödeyenler terhis edilecek.

“Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücünden daha uzun ve etkin biçimde yararlanılması'' prensibiyle hareket edilerek profesyonel ordu sistemine geçiş yapılıncaya değin herkes için 9 Aylık Tek Tip Askerlik uygulamasının hayata geçirilmesi planlıyor. Şimdiye dek “Uzun dönem erlik, kısa dönem erlik, yedek subay, bedelli, dövizli ve kamuda çalışma” şeklinde milyonlarca vatani görevini yerine getirecek vatandaşlar için uygulamaya alınan askerlik sisteminde 3 ay süresince verilecek. Temel Eğitimin sonrasında 6 ay boyunca asgari ücret miktarını ödeyen vatandaşlar terhis edilecek. Aynı zamanda 9 Aylık Tek Tip Askerlik sistemine göre, belirtilen miktarda parayı ödemeyi tercih etmeyip askerde kalmaya devam eden kişiler için de 6 süresince asgari ücret miktarı ödenecek. Eğitimli ve eğitimsiz kişiler arasındaki farkın ortadan kaldırılmasının hedeflendiği 9 Aylık Tek Tip Askerlik sisteminde 3 aylık Temel Eğitimin gerçekleştirilmesi, kalan 6 ayın kıtada geçirilmesi ve yedek subaylığın da tamamen kaldırılması düşünülüyor. Bu sistemde askerliğin 3 ayı zorunlu geri kalan 6 ayı ise bedelli olacak.

Halen 6 komando tugayına yedek subaylar ve erler alınmıyor. Bu 6 tugay subay astsubay ve uzman erbaşlardan oluştu ve terörle mücadelede görev alan kadro profesyonelleşti. Daha önce tümen-alay esasına dayalı olan kuvvet yapısı da, tugay-tabura çevrildi. Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat taburları, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı komando tugayları, sabit konuşlu iç güvenlik taburları ve destek unsurları da profesyonel askerlerden oluşuyor.

TSK, zaman içerisinde “Profesyonel askerlik ile mecburi askerlikten oluşan bir sisteme” geçecek. Daha önce tümen-alay esasına dayalı olan kuvvet yapısını, tugay-tabur esasına çevrildi. Subay ve astsubaylara ilaveten uzman erbaş sistemi ile de profesyonel orduya geçişte mesafe kaydedildi.18 aylık uzun dönem askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 12 aya, 8 ay olan kısa dönem askerlik süresi de 6 aya indirildi. Artık er ve erbaşlara bazı birliklerinde görev verilmiyor. İç güvenlik ve komando taburlarında görev alacak erler, Eğirdir Dağ ve Komando Okulu'nda eğitilecek. Halen uzun dönem erlik, kısa dönem erlik, yedek subay, bedelli, dövizli ve zaman zaman da kamuda çalışma biçiminde uygulanan askerliğin, tek tipe indirgenmesi planlanıyor.

Tek Tip Askerlik Avantajlı mı?

Yapılan çalışmalarda tek tip askerliğin sakıncaları da ortaya konuldu. Tek tip askerlikte, eğitimliler ile eğitimsizler arasında bir fark kalmayacak. 4 yıllık yüksek okulu bitiren, hatta yüksek lisans yapan bir genç ile ilkokul mezunu bile olmayan genç, aynı süreyle askerlik yapacak. Gençler bir an önce hayata atılmak için ve askerlikte de bir avantaj sağlaması nedeniyle üniversite eğitimini ikinci plana itecek. Eğitimli gençler azalacak.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar