Yıldırım: Irak'la işbirliğimizi arttıracağız

Başbakan Binali Yıldırım ve Irak Başbakanı İbadi ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, "Irak'la işbirliğimizi arttıracağız" dedi.

Yıldırım: Irak'la işbirliğimizi arttıracağız
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:44
25 Ekim 2017 Çarşamba 16:52

Başbakan'ın konuşmasından satır başları:

Irak bizim için herhangi bir ülke değil. Tarih, kültür gibi ortak değerlere sahip iki ülkeyiz. Iraklı kardeşlerimizin sevinci bizim sevincimiz, üzüntüsü bizim üzüntümüz. Bu nedenledir ki Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin mutlak savunucusudur.

Irak'ın yanında yer aldık, yer almaya devam edeceğiz. Bu itibarla komşu ülkelerin, IKBY,'nin İran, Türkiye ve uluslararası toplumun neredeyse tamamının uyarılarına rağmen gerçekleştirdiği gayrimeşru referandum asla tanınmamıştır.

"YANLIŞ HESAP BAĞDAT'TAN ANKARA'DAN DÖNMÜŞTÜR"

Sorunların dayatmayla, tek taraflı oldu bittilerle çözülemeyeceği bir kez daha görülmüştür. Ve nitekim yanlış hesap Bağdat'tan Ankara'dan Tahran'dan dönmüştür. Irak hükümeti değerli kardeşim İbadi'nin liderliğinde referandumu takip eden günlerde gösterdiği kararlı duruş ve attığı adımları takdirle karşılıyoruz.

Atılan bu adımlarda Irak hükümetiyle beraberiz. Kerkük'ün geri alınması ve vilayetin yüzyıllardır hüküm süren çok etnikli yapısına uygun yönetim ve güvenlik mimarisinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

"ALINMASI GEREKEN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALACAĞIZ"

Burada değişik etnik grupların barış içinde bir arada yaşaması en büyük arzumuzdur, dileğimizdir. Bu gayrimeşru referandum sonrasında Türkiye olarak biz de Iraklı kardeşlerimizin çağrısına uyup aşamalı olarak bazı tedbirleri almış bulunuyoruz. Bundan sonra da alınması gereken her türlü tedbiri birlikte alacağız.

"MASUM İNSANLAR BU REFERANDUMUN SORUMLUSU DEĞİLDİR"

Bunu yaparken şu konuya çok ama çok dikkat ettik: Masum insanlar bu referandumun sorumlusu değildir dolayısıyla burada yaşayan insanların bedel ödememesi için azami gayreti gösteriyoruz. Bizim amacımız bu referandum kararını alan idarecilerin Irak'ın anayasa zeminine dönmesidir.
IKBY'nin bir daha kendini ve Irak'ı yeni sorunlara sürüklememesi için her türlü tedbiri alma konusunda Irak'ın yanındayız.

"TEK HEDEFİMİZ BÖLGEMİZDE HİÇBİR TERÖR ÖRGÜTÜNÜN HAYAT BULMAMASIDIR"

Değerli kardeşim İbadi'yi tebrik ediyorum. Özellike DEAŞ'la mücadelede ortaya koyduğu başarı, referandum sonrası attığı kararlı adımları dolayısıyla kutluyorum . Artık bundan sonra ortak hedefimiz Irak, Türkiye ve hatta Suriye topraklarında, bölgemizde hiçbir terör örgütünün hayat bulmaması için müşterek olmaktır.

"HABUR GÜMRÜK KAPISI'NIN IRAK YÖNETİMİNE GEÇMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

Bundan sonra iki ülke olarak üzerinde özellike yoğunlaşacağımız konuların başında ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek, Irak içersindeki birçok imar faaliyetlerinde daha fazla destek olmaktır. Gümrük kapılarının işletilmesi ve gümrük kapılarının sevk ve idaresi Irak Anayasası'na göre merkezi hükümetin işidir. Bu bağlamda Habur Gümrük Kapısı'nın da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken desteği sağlayacağız.

"HER İKİ ÜLKENİN REFAHI İÇİN DAHA YAKIN İLİŞKİ İÇİNDE OLACAĞIZ"

Ayrıca petrol boru hatlarıyla petrol taşıma konusunda da yine merkezi hükümetle birlikte çalışmakta kararlıyız. Ve bundan böyle Irak'la başta ticaret hacmi olmak üzere karşılıklı yatırımların artırılması, her iki ülkenin imarı ve refahı için daha yakın ilişki içinde olmayı düşünüyoruz. Bu amaca yünelik müşterek bakanlar toplantısının en kısa zamanda Türkiye'de gerçekeşmesi konusunda mutabık kaldık.

Irak Başbakanı İbadi:

Buraya Türkiye'ye ilişkilerimizi en üst düzeye ulaştırmak için bulunmaktayız ve bizler Türkiye ile ilişkileri gerçekten önemsiyoruz. Tabi gelişmeyi arzuladığımız alanlar ekonomik, ticari, petrol, su alanları olmanın yanı sıra siyasi alanı da önemsemekteyiz.

"İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON İÇİNDE OLMALIYIZ"

Diğer ülkelerin desteğiyle birlikte Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması ve parçalanmasının engellenmesi hayata geçirilmiş oldu. Bizler aynı coğrafyada yaşayan ülkeleriz. Sonuşta burada halkımızın refah ve huzur içinde yaşamasını sağlamalıyız. Bundan dolayı işbirliği ve koordinasyon içinde olmalıyız. Bunları yapabilirse arzuladığımız hedefleri gerçekleştirebiliriz.

Halkarımız ve devletlerimiz için yapmamız gereken çok şey var. terör bizi geriye götürürken biz daha çok çalışark istenen düzeye ulaşmalıyız. Iraklılar birlik ve dirlik olarak kendilerini bölüp parçalamak isteyen teröre karşı durma kararı aldılar ve bu duruşla birlikte bu başarıyı sağlamış oldular ve bu şekilde devam ediyorlar.

Artık Irak'ta istikrar ve gelişmeye yönelik yeni bir aşamanın başlangıcını yaşamış olacağız. Tabi komşu ülkelerle birlikte imar ve kalkınma alanında istenilenleri gerçekleştirrek terörle bu ülkeyi parşalamak isteyenlere bunu gerçekleştiriemediklerinin mesajı verilmiş olacak.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar