Sanatçı Murat Gür Yeditepe Bienal’in çerçeve temasını anlattı

2. Yeditepe Bienali sanatçılarından Murat Gür, özgün video-art çalışması “Acayip Mahluklar” eserini ve Bienal’in çerçeve temasını anlattı. Sanatçı Gür, “Gördüğümüz alanın elbette kısıtlılıkları var ama sınırı yok…” dedi

Sanatçı Murat Gür Yeditepe Bienal’in çerçeve temasını anlattı
Son Güncelleme: 8 Ocak 2022 Cumartesi 14:02
8 Ocak 2022 Cumartesi 13:55

Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliği ile Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Yeditepe Bienali’nin ikincisi dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı konuşma ile açıldı.

Bienal, restorasyonu devam eden Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe’de başladı. 07 Mart 2022 tarihine kadar Nuruosmaniye Camii Mahzen, Fatih Cam Küp Galeri ve Yedikule Hisarı’nda devam edecek.

2. Yeditepe Bienali sanatçılarından Murat Gür, özgün video-art çalışması “Acayip Mahluklar” eserini ve Bienal’in çerçeve temasını anlattı.

Gür’ün açıklamaları şöyle;

“Çerçeve senim çok sevmediğim bir şey aslında, çünkü çerçeve demek sınır demek. Biz görsel sanatlarda çoğunlukla iki boyuta bir şe sığdırmaya çalışıyoruz. Çünkü bizden talep edilen alan bu. Fotoğrafçı, ressam veya film çeken arkadaşımız hepsi bir dikdörtgen veya bir alanın içinde kalmaya çalışıyor. Bu bir zorlama aslında bu bir sıkıntı.

Halbuki şöyle düşünüyorum… Biz görüyoruz, gördüğümüz alanın bir kısıtlılığı var, ama sınırı yok. Yani iki gözümü var inanılmaz güze bir perspektif yatay alanda genişleyen bir şey var. Ellerimi görüyorsunuz, ellerim kaybolduğunda bunu gösteren bir sınırım yok aslında. Yani bir çerçevem yok. Benimde eserlerimde göstermeye çalıştığım şey o açılımlar. Mecburuz bizden istenen bu. Bir yerde sınırlandırmamız gerekiyor. O dört çubuğu bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Şimdi bu kısıtlılık…Zaten eserlerle bunu aşmaya çalışıyoruz."

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar