Gebze-Haydarpaşa banliyö hattı ne zaman açılacak?

Yenileme çalışmaları nedeniyle 2013 yılında kapatılan Gebze-Haydarpaşa banliyö hattı için geri sayım başladı. Peki ya Gebze-Haydarpaşa banliyö hattı ne zaman açılacak?

Gebze-Haydarpaşa banliyö hattı ne zaman açılacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
15 Nisan 2018 Pazar 14:35

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2013’te yenileme çalışmaları nedeniyle kapatılan İstanbul’un Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci- Halkalı banliyö hatlarının açılış tarihini 2018 olarak açıklarken Habertürk, banliyö hatlarında yaklaşık 4 yıldır süren yenileme ve inşaat çalışmalarında gelinen son aşamayı drone’la havadan görüntüledi.

Gebze-Haydarpaşa arasında yapımı devam eden Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesi ve Marmaray’la entegre olan banliyö hattı havadan görüntülendi. Havadan görüntülenen hatta rayların Maltepe’ye kadar döşendiği görülürken, rayların döşeme işleminin bitmesine 10 km kaldı.

Dört yıl önce durdurulan Haydarpaşa-Gebze banliyö hattının yeniden hizmete girmesi için sürdürülen çalışmalarda rayların döşenmesinde Maltepe’ye kadar gelindi. Pendik’ten döşenmeye başlayan tren hattındaki rayların Maltepe’ye kadar olan kısmının döşendiği görüldü. Maltepe kadar olan hattın raylarının döşenmesiyle Haydarpaşa garına yaklaşık 10 kilometrelik mesafe kaldı. Çalışmalar ise son durum havadan görüntülendi. Görüntülerde Maltepe’de bulunan şantiyede işçilerin rayları titizlikle döşedikleri görülüyor. Rayların ise büyük bir titizlikle döşendiği görülüyor. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesi ve Marmaray’la entegre olan hattın Halkalı-Sirkeci hattının Haydarpaşa-Gebze hattıyla birleştirilmesiyle Halkalı-Gebze arasındaki uzaklık 105 dakikaya inecek. 42 duraktan günde 1.5 milyon yolcu taşınacağı tahmin ediliyor.

Gebze-Haydarpaşa banliyö hattı ne zaman açılacak?

İstanbul’da dört yıl önce durdurulan Haydarpaşa-Gebze banliyö hattının yeniden açılabilmesi için sürdürülen çalışmalarda rayların döşenmesine başlandı.Haydarpaşa-Gebze arasında 29 Mayıs 1969 yılından bu yana hizmet veren banliyö tren hattı 19 Haziran 2013’te kapatılmıştı.Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesi ve Marmaray’la entegre olarak çalışması planlanan hattaki yenilenme çalışmaları nedeniyle, raylar sökülmüş, pek çoğu tarihi eser statüsünde bulunan istasyonlarının da yenilenmesine karar verilmişti.

Yapım süresi 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının 2015 yılı haziran ayında sonuçlandırılması hedeflenmişti. Ancak yapımı üstlenen firma, maliyetlerdeki artışı gerekçe göstererek, 2014 yılının ekim ayında çalışmaları durdurmuştu. 2015’te tekrar başlayan çalışmaların önümüzdeki yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda tamamlanarak hizmete açılmasının hedeflendiği kaydedildi.Halkalı-Sirkeci hattının Haydarpaşa-Gebze hattıyla birleştirilmesiyle Halkalı-Gebze arasındaki uzaklık 105 dakikaya inecek. 42 duraktan günde 1.5 milyon yolcu taşınacağı tahmin ediliyor.

Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan'ın Geçen Yıl Yaptığı Açıklama

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan İstanbul’daki banliyö hatları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aslan, “2018 yılı sonunda İstanbul’un her iki yakasında bulunan Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarını metro standartlarına getirmiş olacağız.” dedi. Arslan, Ankara’dan kalkan Yüksek Hızlı Tren’in Haydarpaşa Garı’na gidebildiği gibi, bazılarının da Marmaray’ı kullanarak Avrupa yakasına geçmiş olacağını ve ulaşımın kesintisiz hale geleceğini belirtti.

PROJENİN ÖZELLİKLERİ

Proje, 11 noktada 15 ayrı raylı sistemle entegre olarak İstanbul Ulaşım ağınının önemli bir ayağını oluşturacak. Bu hatlar hiçbir şekilde şehirlerarası veya uluslararası trenlerden etkilenmeyecek. Avrupa ile Asya arasında kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanacak. Tek yönde saatte 75 bin kişi taşıma kapasitesi ile günde 1 milyon 200 bin kişinin İstanbul'un iki yakasında ulaşımını sağlayacak. Mevcut köprülerin trafiği azalacak. Metro ve Yolcu/Yük Treni aynı hat üzerinde işletilecek.

PROJENİN ÖZELLİKLERİ

-Yer Üstü Hat Uzunluğu : 63 km (Asya: 43,4 Km + Avrupa: 19.6 km)
-Minimum Sefer Aralığı : 128 saniye (Yapılacak 3. Şehirlerarası Hat İle Kesintisiz Banliyö Seferleri)
-Gebze-Halkalı Sefer Süresi : 114 dakika
-İstasyon Sayısı : 38 adet
-Proje Tamamlanma Tarihi : 31.12.2018

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

çağrı emre akgül En beğenilen yorum
inşallah hayırlısı tren aşkı başka ya küçükyalı tarafkları aklıma gelir inşallah pendik dumlupınar mahallesi olarak yeni projeler avm mağaza tarzı olanaklar bekliyoruz